Można ją podawać na ciepło lub na zimno, zawsze będzie smaczna. Pięknie przybrane liśćmi Rukoli i parmezanem z dodatkiem kilku czereśniowych pomidorów, nasze papryki będą wyglądać na bardzo wykwintne danie.
Przepis papryka faszerowana kaszą bulgur
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 4
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 4 papryki
- 2 cebule
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki niesolonych pistacji
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0, 5 kg żółtych pomidorów czereśniowych ewentualnie zwykłych czerwonych
- 150g pieczarek
- 1 łyżeczka przetartego chili
- Szczypta kminu rzymskiego
- Liście mięty
- 200 g kaszy bulgur
- 0, 5 l warzywnego wywaru
- Pęczek natki pietruszki
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- Rukola
- 60 g świeżego startego parmezanu
- Sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Letnią wodą zalewamy rodzynki i odstawiamy na 30 minut. Kroimy drobno pomidory, z których 8 odkładamy na przybranie. Kroimy pieczarki. Czosnek i cebule drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebula i czosnek lekko zmiękną, dodajemy odsączone rodzynki. Następnie dokładamy pomidory i pieczarki oraz pieprz kajeński i chili oraz kmin rzymski. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku. Przez 5 minut podgrzewamy.
- 2. Przygotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza przestygnie, mieszamy ją z z drobno posiekaną natką pietruszki oraz pistacjami.
- 3. Łączymy mieszaninę kaszy z natką pietruszki i pistacjami z pozostałymi składnikami. Dodajemy również posiekane liście mięty, tak aby uzyskać jednolitą mieszaninę.
- 4. Teraz czas na przygotowanie papryki. Odcinamy czubki i starannie usuwamy ze środka pestki oraz białe błony. Wnętrze każdej posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu.
- 5. Na patelni obsmażamy papryki, maksymalnie przez 3 minuty. Odsączamy je z tłuszczu. Napełniamy nadzieniem. Następnie przekładamy wypełnione farszem papryczki na patelnię i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu przez około 30 minut.
- Porcje: 4
- Danie gotowe w 60 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Chilli, Kasza bulgur, Kmin rzymski, Mięta, Parmezan, Pieczarki, Pietruszka, Pistacje, Rodzynki, Rukola
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.