Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Pięknie przybrane liśćmi Rukoli i parmezanem z dodatkiem kilku czereśniowych pomidorów, będą wyglądać na bardzo wykwintne danie. Danie, które będzie wręcz wyśmienite w smaku.
Przepis papryka faszerowana kuskusem
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 4
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 4 papryki
- 2 cebule
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki oliwy, najlepiej z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0, 5 kg żółtych pomidorów czereśniowych lub też zwykłych czerwonych
- 150g pieczarek
- 1 łyżeczka puree z chili
- 200 g kuskusu
- 0, 5 l wywaru warzywnego
- Pęczek natki pietruszki
- Szczypta kajeńskiego pieprzu
- Rukola
- 60 g startego świeżego parmezanu
- Sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Letnią wodą zalej rodzynki i odstaw na 30 minut. Pokrój drobno pomidory, z których 8 najpierw odłóż na przybranie. Pokrój pieczarki. Czosnek i cebule drobno posiekaj i usmaż na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebula i czosnek lekko zmiękną, dodaj odsączone rodzynki. Następnie dołóż pomidory i pieczarki oraz pieprz kajeński i chili. Dopraw solą i pieprzem według smaku. Przez 5 minut podgrzewaj.
- 2. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kuskus przestygnie, wymieszaj go z drobno posiekaną natką pietruszki.
- 3. Połącz mieszaninę kuskusa z natką pietruszki z pozostałymi składnikami.
- 4. Teraz czas na przygotowanie samej papryki. Odetnij czubki i starannie usuń ze środka pestki oraz białe błony. Wnętrze każdej posyp niewielką ilością soli i pieprzu.
- 5. Na patelni obsmaż papryki, maksymalnie przez 3 minuty. Odsącz je z tłuszczu. Napełnij nadzieniem. Następnie przełóż wypełnione farszem papryczki na patelnię i duś pod przykryciem na malutkim ogniu przez około 30 minut.
- Porcje: 4
- Danie gotowe w 60 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Chilli, Czosnek, Kasza kuskus, Papryka, Pieczarki, Pietruszka, Pomidory, Rodzynki, Rukola
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.