Przepis pieczona pierś z gęsi z puree brokułowym
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 piersi z gęsi
- 8 mandarynek
- garść suszonych śliwek
- 1 cebula
- 250 ml czerwonego wina
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag ugotowanych brokułów
- majeranek, tymianek, jałowiec
Instrukcje
- 1. Dokładnie umyte piersi przyprawiamy solą. oraz przyprawami. Gotowe układamy na rozgrzana patelnię i smażymy po 10 minut z każdej strony. Następnie przekładamy do dużej brytfanny, wlewamy szklankę wody i wstawiamy do rozgrzanego do 130 ‚C pieca. Dusimy około godziny czasu. Po tym czasie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, szklankę wina, przekrojone na pół mandarynki oraz suszone śliwki. Dusimy kolejne 45 minut przy wyższej temperaturze 160 ‚C. Po tym czasie wystawiamy brytfannę na duży ogień i bez przykrycia gotujemy 15 minut aż do zredukowania sosu. W między czasie ugotowane ziemniaki oraz brokuły ugniatamy wraz z łyżka masła na delikatne puree. Przepis dosyć czasochłonny ale w 100 % wart poświęconego czasu w kuchni. Idealny na wykwintny świąteczny obiad.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Brokuły, Czerwone wino, Jałowiec, Majeranek, Mandarynki, Śliwki, Tymianek, Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.