Pyszna i szybka do przyrządzenia 🙂
Przepis sałatka z kalafiora
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (2.7 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- kalafior
- 3 pomidory
- 3 jajka
- szczypiorek
- majonez
- Sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Przygotowanie potrawy należy zacząć od umycia wszystkich warzyw i jajek. Te ostatnie wkładamy do garnka z wodą i gotujemy je na twardo. Z kalafiora usuwamy wszystkie zielone liście i wkładamy go w całości do garnka z osoloną wodą. Czekamy, aż jajka ugotują się na twardo i ostygną. W tym czasie gotujemy również kalafiora do momentu, kiedy wbicie w niego widelca nie będzie wymagało dużo siły. Po odsączeniu od wody wyciągamy go i kładziemy w całości na talerzu do podania. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w ósemki i ozdabiamy nimi kalafiora. To samo czynimy z pomidorami. Jednocześnie na potrawie umieszczamy majonez, którego zadaniem jest nie tylko poprawa smaku, ale jednocześnie poprawienie wyglądu potrawy. Po dokonaniu tych czynności całość obsypujemy pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowana potrawa jest gotowa do spożycia od razu, jednak równie smaczna będzie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Może być spożywana samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw.
- Rodzaj dania :Przepisy na sałatki
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Jajka, Kalafior, Pomidory, Szczypiorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(2.7 / 5)
Brak komentarzy.