Przepis na taką wersję risotta znalazłem na blogu przepisoweinspiracje.blogspot.com. Przepis jest przeze mnie troszeczkę zmodyfikowany. Risotto wyszło bardzo fajnie i wszystkim moim gościom smakowało 🙂 Mam nadzieję że wam też posmakuje ta ryżowa uczta.

Risotto z groszkiem i kukurydzą
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 200g ryżu arborio
- 1 duża cebula
- 25g sera żółtego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/4 puszki groszku
- 500ml bulionu warzywnego
- troszeczkę posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Instrukcje
- 1. Wykonanie jest banalnie proste. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie z oliwek. Gdy zacznie się rumienić wsypujemy ryż i smażymy aż stanie się bezbarwny. Następnie dodajemy stopniowo bulion. Dusimy wszystko pod przykryciem aż ryż stanie się miękki (15-20 minut). Po upływie 15-20 minut dodajemy groszek, kukurydzę i przyprawy, dusić około 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser żółty i energicznie mieszamy. Gdy potrawa zostanie wyłożona na talerz posypujemy ją posiekaną pietruszką. Ja tam samo jak slyvvia podałem risotto ze świeżym brokułem.
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Groszek, Kukurydza, Ryż, Żółty ser
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.