Risotto to jedno z najlepszych sposobów na wykorzystanie ryżu. Dzięki użyciu ryżu arborio danie nie może się nie udać! Danie wykonałem poniekąd pod przymusem – i bardzo się cieszę, że zostałem przymuszony. Moja siostra już od dłuższego czasu mnie molestowała o risotto z fasolą a jak tu odmówić ? Przygotowałem, spróbowałem… rewelacja. Polecam podawanie z miksem sałat i sosem winegret.
Risotto z soczewicą i fasolą
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 200g ryżu arborio
- 1 duża cebula
- 400-500ml bulionu warzywnego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki soczewicy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Przygotowanie risotta: Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ryż i energicznie mieszamy aż się zeszkli. Wlewamy 1/2 bulionu stale mieszając, aby ryż się nie przypalił. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i wsypujemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Smacznego :-)
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Czerwona fasola, Soczewica
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.