
Rolada z sandacza z chrzanem
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Po pierwsze duży filet z sandacza (około kilograma)
- 5 kromek bułki wrocławskiej pszennej, okrojonych ze skórki
- 5 łyżek śmietanki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- 12-14 suszonych moreli
- 50g rodzynek
- 50g pistacjowych orzeszków
- 50g migdałowych płatków
- Kieliszek koniaku
- 3 łyżki białego wina
- Maksymalnie pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 szklanki wywaru rybnego
- Sól
- Pieprz biały
Instrukcje
- 1. Umyj i osusz filet. Odetnij mięso od skóry. Skórę delikatnie natrzyj solą, pieprzem oraz otartą skórką z cytryny. Następnie owiń ją folią i w takie formie odłóż do lodówki.
- 2. Zalej bułkę śmietaną.
- 3. Umyj morele i rodzynki i osusz je. Zalej je winem na 15 minut.
- 4. Wyjmij ości z filetu. Mięso ryby oraz odciśnięto ze śmietany bułkę, przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę utrzyj ze śmietaną, pieprzem, solą, samymi żółtkami i koniakiem. Ubij sztywną pianę z białek. Ubitą pianę wraz z orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi, połącz z masą, delikatnie mieszając.
- 5. Wyjmij z lodówki skórę sandacza i rozłóż ją na wysmarowanej masłem folii. Pamiętaj, aby folii było w nadmiarze, gdyż na koniec całość będziemy owijać folią. Na wierzch połóż połowę farszu. Na całej długości, w rzędzie ułóż suszone morele. Następnie przykryj morele, pozostałą częścią farszu. Szczelnie owiń wszystko folią.
- 6. Całość wstawiamy do rynienki do gotowania ryb, do której uprzednio nalewamy rybny wywar. Gotujemy na niewielkim ogniu, maksymalnie przez 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
- 7. Po ostygnięciu, wyjmujemy z naczynia i odwijamy folię. Roladę kroimy na plastry, którą podajemy z chrzanem.
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Białe wino, Morele, Pistacje, Rodzynki, Sandacz
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.