Kuchnia grecka słynie z ogromnej ilości warzyw, pysznego sera feta i aromatycznych ziół. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie bakłażana są proste w przygotowaniu roladki, które zaspokoją pierwszy głód, a jednocześnie nie dostarczą zbyt dużej ilości kalorii.
Roladki z bakłażana
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- jeden bakłażan
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- pieczona papryka
- oregano
- twaróg
- ser feta
- czosnek
- kilka plastrów szynki – najlepsza jest serrano, ale można użyć innego rodzaju. Ważne, aby szynka była aromatyczna
- pomidor
Instrukcje
- 1. Przygotowanie rozpoczynamy od upieczenia papryki, a następnie zdjęcia z niej skórki. Następnie bakłażana kroimy na cienkie plastry. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy podsmażamy go z obu stron. Bakłażan smaży się naprawdę szybko. Trzeba więc uważać, aby go nie przypalić. Następnie osączamy z nadmiaru wody i posypujemy pieprzem, solą i oregano. Paprykę miksujemy z twarogiem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy: solą, pieprzem i oregano. Plastry bakłażana smarujemy powstałą z połączenia twarogu i papryki masą. Następnie układamy na nim szynkę, kawałki fety i delikatnie zwijamy. Aby roladki się nie rozpadły, warto spiąć je wykałaczką. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Zapiekamy przez mniej więcej 10 minut. Pomidory kroimy w plastry i układamy na gorących roladkach. Można serwować samodzielnie lub z ciemnym pieczywem.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Bakłażan, Ser feta
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Roladki z bakłażana
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
szynka serrano jest baaardzo wegetariańska