Nie jest to klasyczny przepis na sałatkę caprese. Ta wersja ma więcej smaku i jest ogólnie o wiele lepsza od klasycznej. Cała tajemnica tej sałatki to „magiczny sosik”. Przepis był przez wiele lat „pod kluczem” by nikt nie odkrył sekretu idealnego caprese ale postanowiłem zrobić dla czytelników bloga wyjątek. Na pewno każdy kogo uraczycie tym przysmakiem będzie chciał więcej i więcej 😉 Bez dłuższych dywagacji na temat wspaniałości tego dania, prezentuję jak je przygotować.

Sałatka caprese
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- Składniki na „magiczny sosik”:
- 100ml oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki octu balsamicznego (inny ocet się nie nadaje)
- 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii lub 1 garść świeżej
- Składniki dodatkowe:
- 250g mozzarelli (1 opakowanie)
- 2 średnie pomidory
- dobry chleb wiejski
Instrukcje
- 1. Wszystkie składniki na „magiczny sosik” mieszamy w słoiczku. Odstawiamy przygotowany sos na kilka godzin do przegryzienia się (można podawać od razu ale lepiej poczekać). Na talerzyku wykładamy pokrojoną mozzarellę a na nią kładziemy pokrojone pomidory. Gdy całą mozzarellę i pomidory mamy wyłożone polewamy obficie „magicznym sosikiem” i mamy nasze wspaniałe caprese – przystawkę godną króla. Polecam podawanie caprese z dobrym wiejskim chlebem :) P.S. Na sam koniec można jeszcze posypać po sałatce delikatnie solą morską i porwaną bazylią.
- Rodzaj dania :Przepisy na sałatki, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację, Przepisy na romantyczną kolację
- Składniki :Bazylia, Ocet balsamiczny, Oliwa z oliwek, Oregano, Pomidory, Ser mozzarella
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.