Sałatkę przygotowałem sobie na obiadokolację. Wszystko szybko się robi, (jeśli mamy wcześniej przygotowane grzanki) i jest przepyszne. Słowem wstępu, apeluję do was byście grzanki dawali jeszcze ciepłe (świeże), ponieważ używając grzanek, które już jakiś czas leżą można połamać sobie zęby 🙂 Bez zbędnego rozwodzenia się na temat sałaty zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Sałatka z paprykowymi grzankami
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 50g wędliny sojowej
- 50g sera żółtego
- 1/2 czerwonej papryki
- mały ogórek (świeży)
- 1 pomidor
- 1/2 główki sałaty
- garść domowej roboty paprykowych grzanek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- cukier
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku
- słodka papryka
Instrukcje
- 1. Sałatę myjemy, osuszamy a następnie rozrywamy na średniej wielkości kawałeczki, które lądują w misce. Pomidora kroimy w dość dużą kostkę a ogórka, paprykę, wędlinę i ser żółty kroimy w słupki, dodajemy wszystko do miski. Następnie w kubku mieszamy ze sobą majonez, keczup, cukier, sól, pieprz, czosnek w proszku i słodką paprykę (nie jestem w stanie podać ile masz wsypać przypraw, ponieważ każdy majonez i keczup smakuje inaczej – trzeba sypać aż będzie smaczne). Gotowy sos dodajemy do sałatki i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy grzanki (pamiętaj by już na początku smażenia posypać grzanki papryką w proszku). Przed podaniem sałatkę posypujemy gotowymi (najlepiej ciepłymi) grzankami.
- Rodzaj dania :Przepisy na sałatki, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Papryka, Żółty ser
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.