Sposób podania
Na ugotowany ryż nakładamy schab i polewamy sosem winno-śmietanowym. Do tego dokładamy połówki brzoskwiń i gotowe!
Czas przygotowania ok. 60min. Potrawa zawiera ok. 660kcal w każdej porcji

Schab w sosie winno-śmietanowym
-
- Porcje
- 5-6
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Schab - 1kg
- Śmietana 18% - 300ml
- Wino białe półwytrawne – 300ml
- Brzoskwinie – 1 puszka
- Olej roślinny
- Ryż 300-400g
- Cukier
- Sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Schab myjemy i kroimy na kotlety, a następnie delikatnie je rozbijamy. Lubiącym samo chude mięso proponuje odkrojenie tłuszczu ze schabu. Tak przygotowane mięso podsmażamy z obu stron na wolnym ogniu, aż do momentu gdy „zbieleje”. Nie może się zarumienić! Lekko podsmażone kotlety przekładamy na talerz, zaś patelnie z olejem zalewamy białym winem 1 – 1, 5 szklanki. Taki wywar gotujemy do czasu, gdy alkohol wyparuje i zostanie ok. połowy początkowej ilości sosu. Wtedy dodajemy do tego śmietanę 18%. Całość mieszamy nadal gotując na wolnym ogniu. Dodajemy kotlety i dusimy pod przykrywką.
- 2. Na drugiej patelni na oleju podsmażamy połówki brzoskwiń posypane cukrem. Nie mogą się one rozpaść zaś cukier musi się karmelizować!
- Porcje: 5-6
- Danie gotowe w 60 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Białe wino, Brzoskwinia, Ryż, schab
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.