Sernik ten jest wspaniałym deserem z owocami kandyzowanymi.

Sernik keksowy
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej (polecam lubella), około 100-110 g masła, 1 żółtko, skórki otarte z ½ pomarańczy i cytryny, ½ szklanki cukru drobnego do wypieków, tłuszcz do tortownicy;
- na masę serową – 80-85 dag pełnotłustego białego sera, 150 g masła, niepełna szklanka cukry drobnego do wypieków, 3 jajka i 3 żółtka, 5 łyżek mleka 3, 2%, skórki otarte z ½ pomarańczy i cytryny, opakowanie cukru waniliowego (8 g), więcej niż szklankę pokrojonych w kostkę owoców kandyzowanych (np. agrest, rabarbar, rodzynki, bakalie, pomarańcze, ananas, brzoskwinia), 4-5 łyżek rumu.
Instrukcje
- 1. Opis pracy: z mąki tortowej (odsypujemy 1, 5 czubatej łyżki na późniejszą część pracy). Z pozostałej części mąki, masła, cukru drobnego, jednego żółtka, skórki z pomarańczy i cytryny zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię przezroczystą i wkładamy na ponad godzinę do lodówki. Wyciągnięte ciasto z lodówki rozwałkowujemy między dwoma warstwami folii na 2 krążki o średnicy 27 cm. Tortownicę wysmarowujemy tłuszczem i wykładamy jednym krążkiem (jednym plackiem) i nakłuwamy kilka razy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni aby zapiekać placek przez około 15 minut. Wyciągnięty placek należy przestudzić. Rozpoczynając pracę nad masą serową, zalewamy rumem owoce kandyzowane i odstawiamy na 1, 5 godziny. Następnie masło ucieramy z cukrem drobnym oraz waniliowym, dodajemy ser, mleko, skórki pomarańczy i cytryny (cały czas ucieramy) i wbijamy naprzemiennie po jednym jajku i żółtku i wsypujemy odłożonej wcześniej 1, 5 czubatej łyżki mąki. Na koniec do tego wszystkiego dodajemy odstawione wcześniej owoce kandyzowane w ilości ¾. Gotową masę wykładamy teraz na podpieczone wcześniej ciasto i przykrywamy drugim krążkiem (drugim plackiem). Na zakończenie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy przez około 9-10 minut po czym obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 49-50 minut. Gotowy sernik keksowy wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Wierzch sernika można według gustu posypać pozostałymi owocami.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.