Śledzie imbirowe w orzechach
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- 0,5kg filetów solonych śledzi
- 3 szklanki mleka
- Szklanka oleju słonecznikowego
- Łyżeczka imbiru świeżego, posiekanego
- Laska cynamonu
- 4-6 goździków
- 7-8 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 250g ususzonego piernika
- 250g orzechów włoskich posiekanych
- 2 łyżki miodu, najlepiej gryczanego
- 2 łyżki ziołowego octu winnego
- Szczypta mielonego imbiru
- Natka pietruszki do ozdoby
Instrukcje
- 1. Umyte uprzednio śledzie, zalej mlekiem i pozostaw na 24 godziny w lodówce.
- 2. Po tym czasie umyj je dokładnie, usuń kręgosłupy oraz ości. (No cóż, teraz można kupić filety bez ości, co bardzo ułatwia wykonanie) Pokrój filety na duże kawałki.
- 3. Zagotuj olej z dodatkiem imbiru, goździków, cynamonu, ziela i pieprzu a następnie przestudź miksturę.
- 4. Pokrojony śledź ułóż w słoiku. Zalej przestudzonym olejem. Przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 dni.
- 5. Teraz przygotuj pyszną pastę: Wymieszaj płynny miód z octem winnym, mielonym imbirem, piernikiem startym na tarce oraz posiekanymi orzechami.
- 6. Wyjęte z lodówki śledzie ułóż na półmisku i obłóż przygotowaną pastą. Półmisek przykryj folią i odstaw jeszcze do lodówki na 2-3 godziny. Danie przepyszne. Pamiętaj, aby tuż przed podaniem udekorować natką pietruszki.
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Cynamon, Goździki, Imbir, Orzechy włoskie, Śledź, Ziele angielskie
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.