
Smażony karp po norymbersku przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- karp (około 1, 7-2, 2kg)
- 0, 5 litra jasnego piwa
- mąka pszenna
- 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2,5 łyżki klarowanego masła
- 1 czubata łyżka masła
- sól
- świeży mielony czarny pieprz
- na zrobienie sosu chrzanowo-jabłkowego – 130 ml śmietanki tortowej, 1 starte winne jabłko (np. szara reneta), 2, 5 łyżki tartego chrzanu, sól, cukier puder.
Instrukcje
- 1. Dokładnie oczyszczoną rybę należy podzielić na dzwonka.
- 2. Następnie karpia zalewamy jasnym piwem i odstawiamy w chłodne miejsce na ponad godzinę.
- 3. Po godzinie wyjmujemy karpia z marynaty.
- 4. Teraz należy go osuszyć, a następnie posolić i oprószyć mielona papryką oraz mielonym czarnym pieprzem.
- 5. Rybę panierujemy w mące i smażymy ją na sklarowanym maśle z obu stron na złocisty kolor.
- 6. Usmażoną rybę przekładamy na półmisek.
- 7. Aby zrobić sos chrzanowo-jabłkowy należy ubić na sztywno śmietankę tortową, którą delikatnie łączymy ze startym na tarce jabłkiem i chrzanem.
- 8. Na końcu sos doprawiamy solą oraz kilkoma szczyptami cukru pudru.
- 9. Gotową rybę należy polać zrumienionym na patelni masłem. Obok ryby w sosjerce podajemy sos chrzanowo-jabłkowy.
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Karp, Piwo
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.