baner cook&love wejście do sklepu

Sok pomidorowy

Pomidory koktajlowe są znane ze swojego słodkiego i orzeźwiającego smaku. Zawierają czerwone barwniki zwane likopenami, które pomagają przeciwdziałać oznakom starzenia się organizmu. Co więcej, zawarty w nich kwas cytrynowy stymuluje układ pokarmowy. Najlepiej więc pić sok z pomidorów koktajlowych rankiem. Rozsmakuj się w kolorowych sokach z żółtych i zielonych pomidorów koktajlowych.

Likopen znajdujący się w pomidorach to związek z grupy karotenów znany ze swoich przeciwutleniających i przeciwnowotworowych właściwości. Pierwsza z tych zdolności – ochrona komórek i innych struktur organizmu przed utlenieniem – związana jest z badaniami nad ochroną DNA w białych ciałkach krwi. Inną rolą likopenu jest zapobieganie chorobom serca.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (2 Rating)

Autor przepisu