Pomidory koktajlowe są znane ze swojego słodkiego i orzeźwiającego smaku. Zawierają czerwone barwniki zwane likopenami, które pomagają przeciwdziałać oznakom starzenia się organizmu. Co więcej, zawarty w nich kwas cytrynowy stymuluje układ pokarmowy. Najlepiej więc pić sok z pomidorów koktajlowych rankiem. Rozsmakuj się w kolorowych sokach z żółtych i zielonych pomidorów koktajlowych.
Likopen znajdujący się w pomidorach to związek z grupy karotenów znany ze swoich przeciwutleniających i przeciwnowotworowych właściwości. Pierwsza z tych zdolności – ochrona komórek i innych struktur organizmu przed utlenieniem – związana jest z badaniami nad ochroną DNA w białych ciałkach krwi. Inną rolą likopenu jest zapobieganie chorobom serca.
Smaczne warzywa, które tak często pojawiają się w surówkach oraz na naszych kanakach, mają niezwykle cenny wpływ na nasze zdrowie. Pomidory, które już dawno stały się cennym składnikiem diety, to nie tylko moc smaku. To warzywa pełne witamin i korzystnych dla nas minerałów, dzięki którym organizm jest w stanie skuteczniej radzić sobie z licznymi chorobami. Pomidory, szczególnie te dojrzewające w naturalnych warunkach na krzaczkach, są cenionym składnikiem diety, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Doskonale oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn, są też w stanie skutecznie uporać się z wolnymi rodnikami. Można je spożywać zarówno w postaci smacznych sałatek, można też dekorować nimi dania obiadowe oraz kanapki. Wyjątkowo cennym dla zdrowia rarytasem jest jednak zupa z pomidorów, czosnku oraz oliwy z oliwek. Taka potrawa to zestawienie produktów cenionych w walce z rakiem, które po połączeniu wzajemnie się wspierają i wykazują jeszcze większą skutecznością. Wiadomo, że taka zupa z pomidorami oraz z czosnkiem, zjadana dwa razy w tygodniu, może pomóc każdemu w ochronie przed rakiem.
Są cennym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz surówek. Nasza dieta staje się dzięki nim znacznie ciekawsza. Pomidory mają też rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie, a sięganie po nie może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Jakimi właściwościami mogą nas zaskoczyć te warzywa?
Pomidory są cenione przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość likopenu. Ta substancja świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób nowotworowych. Wiadomo, że dzięki niej pomidory mogą chronić nas przed rakiem trzustki oraz rakiem pęcherza moczowego. Zyskuje dzięki nim dieta kobiet, dla których największym zagrożeniem w ostatnich latach staje się rak szyjki macicy. I tu można, w celach profilaktycznych, korzystać z wyjątkowej mocy soczystych pomidorów. Pomidory mają jednocześnie wspaniały wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. To zasługa sporych ilości błonnika pokarmowego, który oczyszcza nasz organizm ze szkodliwych toksyn. Dieta, w której pojawiają się pomidory, sprzyja też naszej odporności. To z kolei jest zasługą wysokiej zawartości witaminy C.
Sok pomidorowy to bardzo smaczny i cenny sok, który ma wierną rzeszę fanów. To doskonały składnik wielu potraw oraz nieodłączny element kultowego drinka „Krwawa Mary”. Sok z pomidorów chętnie pijany jest jako orzeźwiający napój lub dodawany do dań z mięsem i makaronami. Może być także składnikiem pysznych domowych zup. Ale sok pomidorowy to także cała masa niezwykle cennych składników pokarmowych i witamin. Dlaczego warto pić świeżo wyciskany sok pomidorowy na co dzień?
Co zawiera sok pomidorowy?
Picie soku pomidorowego pomoże w zapobieganiu wielu niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych, które aktualnie są największym postrachem wielu kobiet i mężczyzn. Kluczowym składnikiem soku pomidorowego jest wspaniały przeciwutleniacz nazywany likopenem – chroni on układ krwionośny człowieka przed wieloma niebezpiecznymi schorzeniami a u panów skutecznie chroni przed występowaniem raka prostaty. Dodatkowo sok pomidorowy zawiera wiele cennych witamin – A, C i K oraz kwas nikotynowy, która zbawiennie reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest to także wyjątkowo dobry napój dla wszystkich bywalców siłowni, sportowców i osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia. Jak pokazują najnowsze badania szklanka soku pomidorowego pozwala znacznie szybciej zregenerować siły, niż w przypadku używania popularnych napojów energetycznych. Panie docenią także fakt, że sok pomidorowy pomagają zachować zdrowy wygląd skóry i zabezpieczają ją przed skutkami nadmiernego opalania.
Jak przygotować sok pomidorowy?
Przygotowanie domowego soku z pomidorów jest bardzo proste – są to miękkie owoce, które bez problemu można przecisnąć przed dowolną sokowirówkę lub wyciskarkę. Na szklankę soku wystarczą dwa lub trzy duże pomidory. Przed wyciśnięciem najlepiej je umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Sok pomidorowy ma to do siebie, że jest doskonałą bazą do pikantnych lub słonych napojów. Pomidory dobrze komponują się z innymi warzywami – można stosować je z powodzeniem do uatrakcyjnienia soków z mdłych lub mniej lubianych składników. Domowy sok z pomidorów można łączyć z dowolnymi ziołami i przyprawami – miłośnicy tego napoju lubią go doprawić odrobiną cukru i soli, niektórzy także sięgają po pieprz, ostrą paprykę, bazylię czy nawet ocet. Wszystko zależne jest od własnych gustów i ulubionych dodatków.
Dlaczego warto pić sok z pomidorów?
Sok z pomidorów jest pyszny i jest alternatywą dla słodkich napojów owocowych. Dodatkowo pomidory w naszym klimacie są powszechne i niezbyt drogie – szklarniowe odmiany dostępne są w Polsce przez cały rok i dlatego można raczyć się świeżo wyciśniętym sokiem z pomidorów niezależnie od pory roku. Dwie szklanki soku pomidorowego dziennie – tyle zalecają dietetycy by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.