Sok ananasowy ma niezwykle orzeźwiający smak. Wysoka zawartość witaminy C pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia i wpływa korzystnie na kondycję skóry. Sok ananasowy to doskonały pomysł na letni napój. Ma również wyjątkowy, gorzkawy smak. Pobudza apetyt i pomaga uporać się ze stresem. Ananas zawiera duże ilości bromelin, które są doskonałym lekiem na obolałe mięśnie.
Sok ananasowy jest również zalecany w połączeniu z innymi sokami owocowymi i warzywnymi.
Porada:
Ananas zawiera mnóstwo witamin C i B, minerałów oraz bromeliny, która ma zbawienny wpływ przy artretyzmie i zapaleniach. Ponieważ ananas jest niskokaloryczny, świetnie sprawdza się w dietetycznym menu.
Zdrowa dieta to kwestia niezwykle ważna dla każdego, kto chce się cieszyć zdrowiem i dobrą formą do późnej starości. Odpowiednia dieta pozwala też w porę wzmocnić stawy, dzięki czemu stają się one silniejsze i bardziej odporne na dolegliwości związane z rozwijającym się stanem zapalnym. W gronie tych produktów spożywczych, dzięki którym można skuteczniej chronić stawy przed schorzeniami tego typu, bardzo ważne miejsce zajmuje ananas. Dieta z jego udziałem jest smaczniejsza, ciekawsza i zdrowsza. W jaki sposób owoc ten wpływa na stawy?
Już dawno zauważono, że ananas pomaga zachować stawy w dobrej formie, a dieta z jego udziałem przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na znaczną zawartość bromeliny. To dzięki niej ananasy stały się tak wartościowym owocami, z których mocy korzystać można m. in. w walce o zdrowe stawy. Wiadomo, że to bromelina wykazuje się największą skutecznością w walce ze stanem zapalnym. Efekt? Mniejsze dolegliwości związane ze stanem zapalnym, a przede wszystkim – mniejszy ból. Najwięcej substancji mogących wspierać stawy znajduje się w najtwardszej części ananasa, po nią też warto sięgać w pierwszej kolejności.
Smaczny i pożywny owoc, jakim jest ananas, z pewnością zasługuje na naszą uwagę. Zjadany jako surowy owoc już może stać się wspaniałym przysmakiem, a liczne przepisy pozwalają stworzyć dzięki niemu wiele wspaniałych smakołyków. Zarówno świeży, jak i konserwowy ananas może stać się wyjątkowo cennym składnikiem naszej diety i pomocnikiem w kuchni. Co warto wiedzieć na jego temat? Jakimi właściwościami może zaskoczyć ten owoc?
Ananas jest jednym z tych owoców, które na teren Europy trafiły z odległej Ameryki Południowej i w dość krótkim czasie zdobyły znaczną popularność. W wielu rejonach znanych z tropikalnego klimatu można się obecnie spotkać z jego uprawami, przy czym za najsmaczniejsze uznawane są ananasy uprawiane na Hawajach. Świeży ananas to owoc wyjątkowo korzystnie wpływający na stan ludzkiego zdrowia. Znaleźć w nim można nie tylko cenne witaminy, ale i składniki znacznie ułatwiające trawienie. Z tego też względu z owocem tym można się zetknąć w licznych produktach ułatwiających odchudzanie, a suplementy diety z dodatkiem ananasa są już produktami powszechnie dostępnymi w polskich aptekach. Ananas, jako świeży owoc, jest też cennym deserem. Ze względu na jego właściwości jest on szczególnie zalecany jako dodatek do ciężkich potraw mięsnych. Niestety wiele osób zamiast po świeży owoc sięga po ananas konserwowy. Jest on wprawdzie smaczny, niestety nie posiada już swych wyjątkowych właściwości.
W jaki sposób można wykorzystać ananas w kuchni? Liczne przepisy pozwalają na sporządzanie z niego kompotów, jest to również owoc chętnie stosowany jako dodatek do różnych sałatek. Ananas może stać się również cennym dodatkiem do kanapek oraz mięs: pieczonych oraz smażonych. Znany jest również likier ananasowy, który doskonale sprawdza się na przyjęciach w damskim gronie.