Awokado zawiera mnóstwo witamin i minerałów, jak również najwięcej tłuszczów i białek ze wszystkich owoców.
Większość tłuszczów obecnych w awokado to tłuszcze nienasycone, obniżające poziom cholesterolu. Tłuszcz obecny w awokado znacznie podnosi jego walory smakowe.
Dodając do soku z awokado mleka, zyskasz jeszcze lepszy smak.
Porada:
Awokado zawiera mnóstwo tryptofanu, rycyny, białka, nienasyconych tłuszczów, witaminy E oraz różnych minerałów. Pomaga dzieciom rosnąć. 80% tłuszczu w awokado to tłuszcze nienasycone, obniżające poziom cholesterolu. Witamina E przywraca skórze jędrność i gładkość. Awokado opóźnia również pojawienie się objawów starzenia się skóry i demencji.
Smaczliwka właściwa z rodziny wawrzynowatych, powszechnie znana jak awokado, to jeden z najwartościowszych owoców świata. Nigdy go nie jadłaś? Pora, to zmienić! Włączenie awokado do codziennego jadłospisu przyniesie same korzyści Twojemu zdrowiu i urodzie.
Te zielone lub purpurowe owoce o skórzastej łupinie i masłowatym miąższu, to prawdziwa skarbnica jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w awokado kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, to nasi wielcy sprzymierzeńcy w walce z podwyższonym poziomem trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Ich spożywanie ma korzystny wpływ na przemiany lipidów w organizmie, a tym samym sprzyja zdrowiu naszego serca i odgrywa dużą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia takich, jak miażdżyca, czy nadciśnienie.
Awokado zawiera również cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, witaminę A, E, H, K i PP, a ponadto sporo wapnia, potasu, fosforu i żelaza.
Jest, to owoc trwały, który w transporcie zachowuje większość swoich walorów zdrowotnych. Nie musisz się obawiać, że podczas długiej podróży z Ameryki Środkowej, skąd owoc ten pochodzi, awokado straci swoje niezwykłe właściwości, bowiem witaminy w, nim zawarte cechuje bardzo duża stabilność podczas ich przechowywania.
Szczególną uwagę na smaczliwkę właściwą powinny zwrócić osoby dużo pracujące przy komputerze oraz spędzające wiele godzin za kierownicą samochodu, ponieważ owoc ten, nie tylko jest bogatym źródłem zbawiennej dla naszego wzroku witaminy A, ale również zawiera dużą dawkę luteiny.
Awokado posiada właściwości przeciwzapalne, dlatego na stałe powinny go włączyć do swojej diety osoby aktywnie uprawiające sport i tym samym narażone na częste kontuzje oraz chorzy na zapalenia i zwyrodnienia stawów.
Poza bogactwem łatwo przyswajalnych, nieobciążających układu pokarmowego, zdrowych tłuszczy, awokado jest źródłem białka, a przy tym zawiera mało cukrów i dużo rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, jest więc wręcz wymarzonym owocem dla cukrzyków.
Z pewnością wszystkie kobiety ucieszy to, że owoc ten nie tylko sprzyja naszemu zdrowiu, ale i odznacza się wieloma walorami kosmetycznymi. Olej z awokado znajduje szerokie zastosowanie w kremach, masłach i balsamach odmładzających, odżywczych, intensywnie regenerujących skórę. Świetnie też rozjaśnia i uelastycznia blizny i rozstępy. Pomaga w walce z przebarwieniami słonecznymi i pozapalnymi. Olej ten możemy z powodzeniem zastosować jako regenerujący kompres do bardzo zniszczonych, wysuszonych włosów. Odżywczą maseczkę z awokado możemy zrobić same w domu. Wystarczy na kwadrans nałożyć na twarz rozgnieciony miąższ z połowy dojrzałego owocu.
Wybierając w sklepie awokado zwróćmy szczególną uwagę na, to by skórka była jednolita, bez plam i przebarwień. Warto zdecydować się na zakup owoców miękkich, w pełni dojrzałych, a tym samym od razu gotowych do spożycia. Owoc ten jest neutralny w smaku, co daje wiele fantastycznych możliwości jego wykorzystania w kuchni. Wspaniale komponuje się zarówno z deserami, jak i z daniami wytrawnymi. Możemy je dodać do sałatki, przygotować z niego pyszną pastę do pieczywa, czy naleśników, dodać do owocowego koktajlu, ale bardzo dobrze smakuje też w zestawieniu z rybami i drobiem. Smacznego i na zdrowie!