baner cook&love wejście do sklepu
sok z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty

Z racji specyficznej natury Polaków, sok z kiszonej kapusty wciąż jeszcze kojarzony jest głównie ze sposobem na leczenie kaca. Zwykle na tym wiedza o soku z kiszonej kapusty się kończy, a jest to przecież bardzo wartościowy napój, który pozwoli zachować zdrowie i wyleczyć wiele nękających współczesnych ludzi dolegliwości. Niedobory witamin i problemy z żołądkiem mogą przejść do historii, jeżeli w naszej kuchni pojawi się właśnie sok z kiszonej kapusty.

Dlaczego sok z kiszonej kapusty jest tak cenny?

Przede wszystkim w kiszonej kapuście znajdziemy całe mnóstwo cennych witamin i składników pokarmowych. To prawdziwy rezerwuar witamin z grupy B oraz witaminy E i PP. Pijąc sok z kiszonej kapusty wzbogacamy dietę o żelazo, potas, magnez i beta-karoten. Nie sposób zapomnieć też o siarce – to od niej zależy wszak doskonały wygląd i stan skóry, paznokci oraz włosów. Leczenie kaca sokiem z kapusty jest prawdopodobnie efektem tego, że oczyszcza on skutecznie organizm. Można stosować go jednak nie tylko w przypadku zatrucia alkoholowego, ale także jako sposób na pozbycie się wszelkich odkładających się w ciele toksyn – taka kuracja sokiem z kiszonej kapusty powinna trwać minimum m przez dwa tygodnie i opierać się na trzech szklankach tego napoju dziennie. Taka kuracja będzie również doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej. Spowodowane jest to dużą zawartością błonnika – dzięki niemu sok z kiszonej kapusty pozwala wyregulować metabolizm i przemianę materii. Błonnik daje również uczucie sytości i pozwala zlikwidować zaparcia. Dzięki sokowi z kiszonej kapusty możemy także pozbyć się z organizmu pasożytów oraz… zwiększyć libido. Może być to zaskoczeniem, ale sok z kiszonej kapusty jest również… afrodyzjakiem. Bardzo pozytywnie wpływa on na popęd seksualny i stymuluje płodność.

Jak przygotować sok z kiszonej kapusty?

Kiszoną kapustę można kupić gotową w praktycznie każdym markecie – z beczki lub też zapakowaną w wygodne opakowania. Przed wyciskaniem kapustę można nieco poszatkować by była nieco łatwiejsza do przerobienia przez wyciskarkę. Sok można także kisić po wyciśnięciu ze świeżej kapusty. W tym celu należy użyć świeżej białej kapusty, z której wytłaczamy sok. Przelewamy go do słoika, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na minimum trzy dni w ciepłym miejscu. Tak sfermentowany sok jest równie dobry pod względem zdrowotnym, a może przypaść do gustu osobom, które niezbyt lubią bardzo kwaśne soki. Warto pozostawić sobie jedna czy dwie łyżeczki ukiszonego soku jako „zaprawę” do następnej partii – przyspieszy to fermentację kolejnej porcji.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (2 Rating)

Autor przepisu