Mango to jeden z najpopularniejszych owoców tropikalnych. Zawiera ono mnóstwo karotenu, który znacznie zwiększa odporność organizmu. Świeże mango jest nawet słodsze niż melon.
Porada:
Mango jest słodkim owocem zawierającym witaminy A, C, D. Zawartość karotenu w mango jest porównywalna do zawartości tego składnika w warzywach. Witamina A oczyszcza skórę, zaś witamina C rozjaśnia przebarwienia. Olejek z mango pomaga oczyścić skórę i sprawa, że staje się ona jędrna i gładka.
Mango to owoc bogaty w witaminy, dojrzewający w tropikalnym słońcu. Warto po niego sięgnąć, gdyż posiada wiele składników przeciwutlenijacych przez co można nie raz usłyszeć, że jest to owoc młodości. Mango to przede wszystkim bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają nasz układ nerwowy oraz odpornościowy. Na kondycję naszej skóry oraz na zdrowe oczy wpływa witamina A i E, którą także znajdziemy w tym soczystym owocu. Osoby mające problem z ciśnieniem krwi, także powinny po niego sięgnąć, gdyż zawiera miedź potas i magnez, a potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Mango zawiera lupeol, który posiada właściwości antyrakowe.
Mango nie tylko możemy jeść, ale także znajdziemy go w licznych kremach do twarzy, szamponach, odżywkach do włosów, gdyż dzięki zawartości witaminy C kojąco wpływa na cerę suchą i podrażnioną, odżywia i regeneruje suche włosy. Wyciąg z tego owocu opóźnia starzenie się skóry.
Jak czytamy owoc ten to same plusy, warto go dodać do naszej codziennej diety. Jedynie diabetycy powinni spożywać go w umiarkowanych ilościach, gdyż owoc ten jest bogaty w cukry proste.