Cała gama kolorów, w jakich można spotkać paprykę sprawia, że jest to wyjątkowe warzywo – każdy kolor wiąże się z inną zawartością składników odżywczych. Na przykład czerwona papryka chroni organizm przed nowotworami złośliwymi i wzmacnia układ odpornościowy; pomarańczowa papryka stosowana jest w celu poprawy kondycji skóry i przeciwko przeziębieniom. Żółta papryka natomiast eliminuje stres, a zielona jest zawiera niewiele kalorii, jest więc idealna, gdy chcemy szybko zrzucić kilka kilogramów.
Porada:
Papryka jest bogata w witaminy, wapń, żelazo, a przy tym jest niskokaloryczna, świetnie sprawdza się więc podczas diety. Papryka wskazana jest również dla dzieci, ponieważ stymuluje wzrost. Co więcej, warzywo to obniża poziom cholesterolu, ma działanie przeciw-przeziębieniowe i przeciwnowotworowe. Wysoka zawartość witamin pomaga zwalczyć stres i korzystnie wpływa na cerę.
To popularne w polskiej kuchni warzywo z pewnością jest ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Znana doskonale wszystkim papryka to składnik wielu wspaniałych dań. Jej obecność uwzględniają nie tylko ciekaw przepisy kuchni węgierskiej, ale i nasze, rodzime książki kucharskie. W naszej kuchni papryka najchętniej podawana jest jako danie duszone, z pysznym farszem: zazwyczaj składającym się z mielonego mięsa oraz ryżu. Jest też papryka popularnym dodatkiem do zapiekanek i pizzy, świetnie sprawdza się jako smaczna i zdrowa dekoracja na kanapkach lub sałatkach. Papryka pojawia się również często jako składnik kolorowych sałatek i pełnych tak cennych dla zdrowia witamin surówek. Skąd taka popularność papryki? To warzywo znane jest człowiekowi od lat, które do europejskiej diety włączone zostało w wyniku wypraw Krzysztofa Kolumba. Szybko doceniono nie tylko jej smak oraz uniwersalność, ale i korzystny wpływ na zdrowie. Zjadana na surowo świeża papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, tak ważnej dla naszego układu odpornościowego. Jest soczysta i chrupiąca, a jej słodkawy smak sprawia, że chętnie sięgają po nią nawet ci, którzy za świeżymi warzywami raczej nie przepadają.
Sok z papryki czerwonej to rewelacja. Jest to bomba witaminowa. Schłodzony – dobry na słoneczne dni. Polecam każdemu kto dba o zdrowie.