Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, która zapobiega grypie i poprawia kondycję skóry. Truskawki zawierają również pektyny, które usprawniają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu. Przechowuj je w lodówce. Łatwo psują się na powietrzu. Zmiksuj je z mlekiem lub skondensowanym mlekiem, by zyskać nowy, lepszy smak.
Porada:
Truskawki zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Już 100g truskawek dostarcza 80mg witaminy C, co oznacza, że owoce te mają dziesięciokrotnie więcej witaminy C w porównaniu z jabłkiem. Wystarczy jeść 6-8 truskawek dziennie, by zapewnić sobie niezbędną dzienną dawkę tej witaminy. Truskawki zapobiegają wypryskom skórnym i zaparciom.
Jest dostępne dla każdego z nas, a świeże warzywa i owoce są jej najlepszym źródłem. Popularna witamina C to wspaniały lek na wiele dolegliwości oraz substancja, która na nasz organizm wpływa wyjątkowo korzystnie. Dieta, która jest w stanie dostarczyć nam odpowiednich ilości tej witaminy, jest pierwszym krokiem do zdrowia i dobrej formy. W jakich produktach ta witamina jest obecna w wyjątkowo dużych ilościach? Po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać, by nasza dieta była jeszcze zdrowsza i bardziej urozmaicona?
Warto najpierw wyjaśnić, dlaczego witamina C jest tak ważna dla naszego zdrowia. nie każdy zdaje sobie sprawę, że to właśnie ona jest najwspanialszym wsparciem dla naszego układu odpornościowego. Witamina ta wspiera nasz organizm w walce z licznymi infekcjami, doskonale radzi sobie z bakteriami oraz wirusami. Dzięki niej nasz organizm jest w stanie radzić sobie ze szkodliwymi czynnikami, na które narażony jest każdego dnia. Witamina C jest jednocześnie jedną z tych witamin, które rewelacyjnie radzą sobie w walce z rakiem. Dieta, w której znajdują się produkty będące dobrym źródłem tej witaminy, to podstawa w profilaktyce chorób nowotworowych. Wiadomo też, że witamina C może pomóc tym, którzy już walczą z rakiem. Dieta pełna owoców i warzyw, w których ta witamina się znajduje, jest w stanie chronić nas skutecznie przed chorobami oraz zbyt szybkim starzeniem się. Dzięki niej nasza skóra produkuje więcej kolagenu, jest też odporniejsza na urazy. Osoby, które otrzymują odpowiednią ilość witaminy C nie mają też większych problemów z ranami. Goją się one dość szybko, a z pewnością znacznie szybciej niż w przypadku tych osób, u których występują niedobory witaminy C.
Dieta, która ma nam dostarczyć odpowiednich ilości tej niezwykle cennej dla zdrowia substancji, powinna bazować przede wszystkim na świeżych warzywach oraz owocach. Istnieją wprawdzie liczne suplementy diety, które pozwalają uzupełnić niedobory, jednak to naturalne produkty spożywcze są najbardziej wartościowym źródłem witamin. By wzmocnić naturalną odporność organizmu, warto zatem sięgać po surową paprykę oraz po natkę pietruszki. Owoce róży oraz wszelkiego rodzaju odmiany kapusty to kolejne produkty spożywcze, w których znajdują się większe ilości witaminy C. Znaleźć ją można również w kalafiorze, brukselce, w truskawkach oraz w czarnej porzeczce. Dzięki nim nasza dieta będzie smaczniejsza oraz znacznie bardziej korzystna dla naszego zdrowia.