baner cook&love wejście do sklepu

Sok z truskawek

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, która zapobiega grypie i poprawia kondycję skóry. Truskawki zawierają również pektyny, które usprawniają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu. Przechowuj je w lodówce. Łatwo psują się na powietrzu. Zmiksuj je z mlekiem lub skondensowanym mlekiem, by zyskać nowy, lepszy smak.

Porada:
Truskawki zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Już 100g truskawek dostarcza 80mg witaminy C, co oznacza, że owoce te mają dziesięciokrotnie więcej witaminy C w porównaniu z jabłkiem. Wystarczy jeść 6-8 truskawek dziennie, by zapewnić sobie niezbędną dzienną dawkę tej witaminy. Truskawki zapobiegają wypryskom skórnym i zaparciom.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...