Sos pieczarkowy został przeze mnie wykonany specjalnie do kotlecików z kaszy gryczanej, (co widać po zdjęciu), ale oczywiście nadaje się również do np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych… jednym słowem do wszystkiego, co dobre 🙂 Przepis jest bardzo prosty a wykonanie sosu zajmuje nie więcej niż 30minut.

Sos pieczarkowy
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 300g pieczarek
- mały kartonik śmietanki „trzydziestki”
- duża garść pietruszki
- szklanka wody
- 2 łyżki mąki
- masło
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki a ćwiartki w plasterki. Pokrojone pieczarki wkładamy do garnka z roztopionym masłem i podsmażamy około 5-10 minut. Dolewamy śmietankę, szklankę wody z wymieszanymi 2 łyżkami mąki oraz szklankę bulionu warzywnego, dosypujemy pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż sos stanie się gęsty.
- Rodzaj dania :Przepisy na sosy
- Składniki :Pieczarki, Pietruszka
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.