
Staropolska zupa-krem z suszonymi borowikami
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Duży seler
- 2 łyżki posiekanych drobno listków selera
- 6-7 suszonych borowików
- Łyżeczka soku z cytryny
- Pół szklanki bardzo gęstej śmietany
- Bulion
- Żółtko
- Pół łyżeczki suszonego lubczyku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Umyj grzyby i namocz je w niewielkiej ilości przegotowanej, letniej wody. Pozostaw tak na noc. Następnego dnia je ugotuj. Kiedy będą miękkie, odstaw do ostygnięcia i pokrój w paseczki.
- 2. Obierz seler i pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny. Włóż do garnka i dodaj lubczyk. Zalej gorącym bulionem i gotuj około 30 minut na małym ogniu.
- 3. Po tym czasie zmiksuj seler i przetrzyj przez sito a następnie połącz z wywarem z grzybów.
- 4. Ponownie zagotuj i dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Teraz dołóż grzyby pokrojone w paseczki.
- 5. Przed podaniem zupy, doprowadź ją do wrzenia. Śmietanę rozkłóć z żółtkiem i powoli wlewaj do zupy, oczywiście stale mieszając. Nie gotuj. Przelej na talerz i posyp listkami selera. Można również podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Borowiki, Gałka muszkatołowa, Lubczyk, Seler
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.