Szarlotka z polewą czekoladową
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Na zrobienie ciasta potrzebne nam będą: 3 pełne szklanki mąki tortowej (polecam lubella), około 2/3 szklanki cukru pudru (polecam z firmy „Cukier Polski”), 20-22 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany (polecam Piątnica 36% do deserów), 2 jajka, 1 żółtko, łyżeczka proszku do pieczenia.
- Na masę jabłkową potrzebne nam będą: jabłka (między 1 a 1, 2 kg winnych), sok z cytryny, 40-50 g rodzynków, 40-50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki bułki tartej. Na zrobienie polewy potrzebujemy: 1/3 szklanki cukru pudru, 10-12 dag masła, 2 łyżki mleka 2%, 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu.
Instrukcje
- 1. Opis pracy: mąkę przesiewamy i rozsypujemy po stolnicy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia (mieszamy) i dodajemy masło (należy posiekać). Jajka i żółtko ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną i dodajemy do nich mąkę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Wstawiamy do lodówki na około 30-35 minut. W drugie fazie pracy myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę jabłka. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy skórkę pomarańczową i sparzamy rodzynki (wszystko mieszamy). Gdy składniki są wymieszane to wkładamy je do rondla i smażymy kilka minut. Następnie formę do ciasta wysmarowujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wyciągnięte ciasto z lodówki, bierzemy z niego jedną część i wylepiamy formę podnosząc brzegi do góry i posypujemy bułką tartą. Na ciasto układamy teraz masę jabłkową i przykrywamy ją rozwałkowanym pozostałym ciastem (nakłuwamy widelcem). Wszystko teraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 49-51 minut na złocisty kolor. Na zakończenie do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło i kakao i wszystko gotujemy na wolnym ogniu (mieszając) aż składniki zaczną gęstnieć, wtedy ściągamy z palnika. Gdy mamy już upieczona szarlotkę polewamy ją zrobioną polewą czekoladową i odstawiamy na jakiś czas do wystygnięcia.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :jabłka, Kakao, Rodzynki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.