4 porcje
Czas gotowania: 90 – 105 minut
Składniki:
500g miecznika
2 cytryny
Pęczek świeżej mięty
2-3 cebule
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
Oliwa z oliwek
Sól
Czarny pieprz
4 patyczki bambusowe
Podawać z:
Semolina z migdałami i rodzynkami
250-300g drobnej semoliny
80g prażonych płatków migdałów
80g rodzynek
1 mały pęczek świeżej mięty
50ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz
150g pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Miecznika pokroić w kostkę (ok. 5 kostek na jeden patyczek) i umieścić w misce.
Do miski z miecznikiem wycisnąć sok z dwóch cytryn, dodać sól i pieprz.
Posiekać drobno miętę i dodać do miski.
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Przekroić papryki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić papryki na kawałki.
Cebulę i paprykę dodać do ryby, dokładnie wymieszać i pozostawić na 20 minut.
Nadziewać na patyczki kolejno zieloną paprykę, cebulę, czerwoną paprykę, miecznika. Można śmiało przycisnąć poszczególne składniki blisko siebie.
Umieścić patyczki w płytkim naczyniu i dodać pozostałą marynatę. Szaszłyki pozostawić w ten sposób na czas przygotowania semoliny z migdałami.
Wysypać semolinę na wielofunkcyjną patelnię, dodać 50ml oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.
Dodać rodzynki, połowę prażonych migdałów, wymieszać, podlać wodą na wysokość palca nad poziomem semoliny i przykryć.
Gotować na małym ogniu przez 10-12 minut.
W międzyczasie rozgrzać grill i grillować szaszłyki na dużym ogniu przez 8-10 minut pamiętając, by często obracać patyczki tak, by przyrumieniły się z każdej strony.
Gdy semolina będzie już gotowa, dodać drugą połowę płatków migdałów, mały pęczek drobno posiekanej mięty, sól i pieprz. Skropić oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać widelcem.
Semolinę przełożyć na półmisek, położyć na niej szaszłyki i udekorować połówkami pomidorów koktajlowych i kilkoma liśćmi mięty.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.