
Szczupak kaszą nadziewany
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Szczupak o wadze około 1, 5kg, ale koniecznie jeszcze niewypatroszony (brzuch nie może być rozcięty)
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
- 2 nieduże cebule
- Olej
- Łyżeczka mielonego jałowca
- 2 łyżki białego wina
- 4 nieduże liście sałaty
- 3 plasterki cytryny
- 2 łyżki marynowanych grzybków
- Natka pietruszki
Instrukcje
- 1. Oskrob szczupaka. Odetnij głowę. Przez powstały otwór usuń wszystkie wnętrzności. Rybę dokładnie umyj, aby nic wewnątrz nie pozostało zbędnego.
- 2. Na zewnątrz i wewnątrz natrzyj rybę jałowcem oraz solą. Tak przygotowaną rybę, odłóż na 30 minut.
- 3. Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Rzuć cebulę na patelnię, dopraw ją solą i pieprzem. Kiedy się zarumieni, zdejmij. Po przestudzeniu, wymieszaj cebulę z kaszą. Sprawdź, czy nie trzeba jeszcze tej mieszaniny doprawić.
- 4. Powstałym farszem nadziej szczupaka. Otwór zepnij wykałaczkami.
- 5. Smaż rybę w całości na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia skrop ją winem a na koniec pozostaw ją jeszcze chwilę na patelni na małym ogniu.
- 6. Półmisek, na którym będziesz podawać rybę, najpierw ogrzej w piecu. Wyłóż teraz rybę na ciepły półmisek i zabierz się za dekoracje plasterkami cytryny, zieloną sałatą, marynowanymi grzybkami oraz natką pietruszki. Jest to tradycyjne polskie danie i do tego bardzo smaczne!
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Białe wino, Jałowiec, Kasza gryczana, Szczupak
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.