
Tarta z kiszoną kapustą
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 70 dag kiszonej kapusty
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 kiełbasa śląska
- kilka suszonych pomidorów
- kilka pieczarek
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- przyprawy
Instrukcje
- 1. Zaczynamy od ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy zagłębienie, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól, pieprz oraz 2 jajka. Ugniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Gotowe wkładamy do lodówki. Kapustę należy na początku wypłukać, najlepiej wrzącą wodą. Podgotować około 10 min. Odcedzoną i ostudzoną kapustę szatkujemy. Cebule oraz boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dokładamy kapustę, pokrojone pieczarki i podsmażamy około 15 min często mieszając. W między czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie od tarty. Warto zostawić odrobinę ciasta na górna dekoracje. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C na 10 minut. Gdy ciasto siedzi w piecu, do kapusty wrzucamy pokrojone pomidory oraz kiełbasę i dusimy jeszcze 5 minut. Dla smaku możemy dodać liść laurowy oraz resztę przypraw jak na bigos nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Wyciągamy formę, nakładamy farsz i pozostałości ciasta rozwałkowujemy krojąc na podłużne paski. Całość z powrotem do pieca na 25 minut. Najlepiej podawać z czerwonym barszczem. Naprawdę pysznie, polecam.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Kapusta
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.