
Zając w czarnym sosie przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Średni zając
- 2 średnie marchewki
- Średnia pietruszka korzeń
- Średnia cebula
- ¾ średniego selera
- Łyżeczka mielonego jałowca
- Szklanka czerwonego wina
- Pół szklanki bulionu z kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- Sól
Instrukcje
- 1. Podziel zająca na części. Dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą. Odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny.
- 2. Po 3 godzinach obsmaż mięso na maśle. Przełóż do rondla.
- 3. Jedną marchew umyj i obierz. Umyj i obierz również pietruszkę i ¼ selera. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce do jarzyn.
- 4. Obierz i pokrój w plastry cebulę.
- 5. Mięso znajdujące się w rondlu obłóż startymi jarzynami, pokrojoną cebulą i posyp jałowcem. Podlej rosołem i duś przez około godzinę. Od czasu do czasu mięso skrapiaj winem.
- 6. Wyjmij mięso z rondla i pokrój na mniejsze porcje. Sos z rondla zmiksuj i przetrzyj przez sito.
- 7. Obierz drugą marchewkę i resztę selera. Pokrój w słupki i krótko obgotuj w lekko osolonej wodzie.
- 8. Wędzony boczek pokrój w kostkę.
- 9. Przełóż podzielone mięso znów do rondla. Dodaj obgotowane warzywa i boczek. Zalej wszystko przetartym sosem i delikatnie wymieszaj. Duś pod przykryciem jeszcze przez około 20 – 25 minut.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Czerwone wino, dziczyzna
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.