Wchodząc na stoisko z owocami i warzywami w „Almie” zauważyłem cukinię po 1.69zł za kg! Od razu pomyślałem, że trzeba coś z niej wykombinować:-) Wpadłem na „genialny” pomysł zrobienia prostej zapiekanki warzywnej. Naprawdę nie jest to trudna potrawa a smak jest zachwycający:-)

Zapiekanka warzywna z serem
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2-3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kg młodych nieobranych ziemniaków
- 1/2 kg cukinii
- 2-3 duże pomidory
- 200g żółtego sera (startego)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Na oleju smażymy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą z oliwek. Ziemniaki, cukinię i pomidora myjemy, kroimy w plasterki (ziemniaki w cieńsze niż cukinię, aby równo się upiekły). Usmażoną cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego, równo rozkładamy i posypujemy posiekanym czosnkiem. Układamy wcześniej pokrojone warzywa na przemian, (cukinia, pomidor, ziemniak, cukinia, pomidor, ziemniak i tak w kółko) posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą. Przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę, zdejmujemy folię, posypujemy startym serem i bez przykrycia pieczemy jeszcze 30 minut. Dobrze jest, jeśli cukinia, pomidory i ziemniaki mają podobny kształt (wszystko ładniej wyjdzie) – ja niestety miałem jeszcze w domu ziemniaki i pomidory, więc kształty są różne.
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cebula, Cukinia, Czosnek, Pomidory, Tymianek, Ziemniaki, Żółty ser
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.