Zapiekanka ta jest dobrą propozycją dla osób, które są wegetarianami.
Zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 600 g pieczarek
- 350-400 g ziemniaków
- 3 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 90-110 g sera żółtego
- ¾ szklanki bulionu warzywnego
- mielony czarny pieprz
- kurkuma
- olej
- świeże listki bazylii lub pokrojony koperek do dekoracji
Instrukcje
- 1. Opis pracy: ziemniaki myjemy w ciepłej wodzie, obieramy i gotujemy w garnku na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane na półtwardo ziemniaki kroimy w średniej grubości plastry. Cebule obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki, a obrany czosnek siekamy w małe plasterki. Obrane ze skórki grzyby kroimy w średniej grubości plasterki. Pokrojony czosnek i cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju (na patelni) i dodajemy do nich pokrojone pieczarki i wszystko dusimy pod przykryciem około 16-17 minut. W między czasie po 4 minutach duszenia doprawiamy pieczarki solą, czarnym pieprzem oraz całość kilkoma szczyptami kurkumy. W drugiej fazie pracy do wysmarowanego olejem dużego naczynia żaroodpornego przekładamy wcześniej pokrojone ziemniaki, a na ich wierzch wykładamy pieczarki z cebulą i wszystko zalewamy bulionem. Danie pieczemy teraz około 14 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ściągamy pokrywkę z naczynia żaroodpornego i posypujemy wierzch potrawy startym serem; zapiekamy aż do rozpuszczenia sera. Gotowe danie wyciągnięte z piekarnika możemy udekorować świeżymi listkami bazylii lub pokrojonym koperkiem.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Kurkuma, Pieczarki, Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.