Tortellini to tradycyjny włoski makaron, mający w środku farsz (szynka lub pieczarki) i zawinięty w formie małych pierożków. Istnieją różne wariacje na ten temat, ten artykuł pokaże Wam, jak zrobić zapiekankę bazującą na tym włoskim wyrobie. To jeden z prostszych przepisów, czas wykonania tego dania to mniej niż godzina (dla obijających się). Idealny na obiad w środku tygodnia, kiedy pracujemy i/lub uczymy się i nie mamy zbyt wiele czasu na bardziej złożone przepisy. Smakuje tysiącom, a może nawet milionom ludzi na całym świecie, a na pewno we Włoszech 🙂
Zapiekanka z włoskim tortellini
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- makaron tortellini
- ser żółty (dowolny)
- boczek/szynka/kurczak
- ogórek konserwowy
- pomidor
- wszystko inne, na co mamy ochotę
Instrukcje
- 1. Tortellini gotujemy jak zwykły makaron, kroimy w kostkę boczek/szynkę, ogórka i pomidora. Ser ścieramy na tarce. Składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej w takiej kolejności: -tortellini -ser -szynka/boczek/kurczak -ogórek/pomidor i wszystko inne Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na około 30 minut.
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.