Sezon na botwinkę trwa więc postanowiłem przygotować z niej zupę. Przepis znalazłem w kajeciku mojej mamy. Zupa jest naprawdę bardzo smaczna i pożywna więc warto wykorzystać fakt, że botwinka jest dostępna w prawie każdym jarzyniaku i przygotować coś z niej. Oczywiście żadna część botwiny nie ucierpiała przy wykonywaniu tej zupy bo nawet liście zostały zjedzone 😉 Mam nadzieję że wam też posmakuje taka wersja zupy z botwinki.
Zupa botwinka
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 1 litr wody
- pęczek botwinki (w tym 4 buraczki, jeśli są zbyt małe, dołożyć jeszcze jednego buraka)
- 2 młode marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 młode ziemniaki
- pęczek koperku
- 100ml śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- łyżeczka masła
Instrukcje
- 1. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy około 20 minut. Jarzyny powinny być prawie miękkie. Dodajemy pokrojone liście botwinki razem z łodygami (łodygi też kroimy :) ), posiekany koperek, łyżeczkę cukru i soli, 1/2 cytryny (soku) i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy pieprz do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i uważamy żeby się nie ścięła. Polecam podawanie z ugotowanymi jajkami na twardo.
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Boćwina, Koper włoski, Marchewka, Pietruszka, Seler
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Zupa botwinka
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Bardzo ladny przepis! Zrobilem i smakuje pysznie!