Przedstawiam zupę pomidorową – jedną z najbardziej znanych zup. Zupa pomidorowa to moja ulubiona zupa – prosta w przygotowaniu i jaka dobra. Ta wersja jest najprostszą, jaką znam (postaram się w najbliższym czasie pokazać jeszcze kilka innych wersji tej zupy).
Zupa pomidorowa
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (3 Rating)
Składniki
- 2 litry bulionu
- 1 cebula
- 100g ryżu
- 140g koncentratu pomidorowego
- posiekana pietruszka (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Przygotowanie zupy: Do gotującego się bulionu („świeżego” lub z kostki) wsypujemy 100g ryżu i gotujemy. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem z koncentratem pomidorowym dodajemy do zupy. Przed podaniem doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupa jest gotowa, gdy ryż zrobi się miękki. Opcjonalnie posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego :-)
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Pomidory
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
3 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Zupa pomidorowa
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Przeważnie zupę pomidorową gotujemy na kościach wieprzowych. Zupa pomidorowa gotowana na wołowinie smakuje również wyjątkowo. Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki: 450 g wołowiny z kością, 1 średnia marchewka, 1 mała pietruszka, mały kawałek selera, mały por, 1 średnia cebula, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 pomidory, 2, 5 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól, mielony pieprz czarny, 2 łyżki śmietany 18%.
Opis pracy: mięso należy zalać około 2, 3 litra zimnej wody i dodać do niego pokrojoną włoszczyznę (z pora wykroić 4 talarki). Wszystko należy zagotować i łyżką cedzakową zdjąć szumowiny. Następnie do wywaru dajemy sól, pieprz czarny, ziele angielskie oraz przekrojoną na pół cebulę. Gotujemy teraz wszystko na małym ogniu około 52 minuty. Umyte w ciepłej wodzie pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małe kawałki, które chwilę przesmażamy na maśle. Przesmażone pomidory razem z koncentratem pomidorowym dodajemy po tych około 52 minutach do gotującego się wywaru. Wszystko gotujemy jeszcze około 19 minut. Kiedy zupa będzie prawie gotowa należy ja jeszcze doprawić solą i pieprzem czarnym (jeśli zajdzie taka potrzeba), oraz zabielamy ją śmietaną (wcześniej śmietanę należy wymieszać w szklance z kilkoma łyżkami zupy). Gotową zupę pomidorową możemy podawać z ugotowanym makaronem.