Kuchnia turecka to bogactwo smaków i aromatów, a dania serwowane w tureckich barach mogą urzec swą prostotą i wyrafinowaniem zarazem. Co najchętniej jada się w Turcji? Dlaczego kuchnia turecka staje się coraz bardziej popularna? Kuchnia turecka uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, a choć wiele dań uderza swą skromnością, to dzięki orientalnym przyprawom stają się one wyjątkowymi specjałami.
Ważną grupę potraw w tej tradycji kulinarnej stanowią meze, czyli przystawki. Znajdują się wśród nich i faszerowane omułki, i suszone mięso wołowe. Popularną przystawką jest tez w Turcji ogórek podawany z sosem jogurtowo – czosnkowym. Kuchnia turecka znana jest też z faszerowanych warzyw, przy czym rekordy popularności bije tu nadziewana papryka. Nadziewane są jednak i pomidory, i liście winogron, z których może powstać bardziej egzotyczna wersja tak popularnych w Polsce gołąbków.
Kuchnia turecka chętnie sięga też po zupy. Szczególną popularnością cieszy się w tym kraju rosół z baraniny, do którego dodawana jest cytryna oraz ubite jajko. Znanym przysmakiem w Turcji jest też zupa przygotowana z czerwonej soczewicy.
Turcy chętnie jedzą mięso, przede wszystkim wołowinę i baraninę, choć ich dieta jest bogata również w ryby. Szeroki asortyment ryb sprawia, że na nudę w tym temacie narzekać nie można. Miecznik, tuńczyk, makrela czy sardynki – oto najpopularniejsze gatunki ryb, z których w tureckich restauracjach powstają wspaniałe dania.
Symbolami kuchni tureckiej stały się jednak dania mięsne. Prym wiodą tu kebaby i szaszłyki, które znane i cenione są obecnie na całym świecie. Kebab to nic innego, jak kawałki baraniny, które Turcy serwują na wiele sposobów. Najpopularniejszym dodatkiem do tego dania jest ryż oraz świeże warzywa – najlepiej pomidory. Kebab może jednak być podawany na wiele sposobów: w bułce, w cieście, z rozmaitymi sosami… Dzięki temu to tradycyjne, tureckie danie podbiło świat. Różne przepisy, stale udoskonalane i modyfikowane sprawiają z kolei, że znudzić się tym przysmakiem nie można.
Specjały kuchni tureckiej
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Brak komentarzy.