Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl   Kontakt
Opcje przeglądania
Nowość
Promocja

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

kiełkiJest wiele powodów, dla których warto jeść kiełki. Przede wszystkim są one prawdziwą energetyczną bombą. W nich mieści się całe bogactwo ziarna, począwszy od białek, enzymów, chlorofilu, błonnika, cennych witamin i składników mineralnych. Dzięki kiełkom, życiodajne zapasy zgromadzone w nasionach, ziarnach, pestkach możemy w pełni wykorzystać. Poza tym, kiełki są lekkostrawne i dobrze przyswajalne przez organizm ludzki. Jednym słowem to ważne uzupełnienie zdrowej diety. Kiełki są wspaniałą ozdobą kanapek, sałatek czy zup. Bardzo często dodaje się je do wypieku domowego chleba. Regularne spożywanie kiełków skutecznie uzupełnia niedobry podstawowych składników odżywczych, wzmacniając układ odpornościowy.
Wyhodować je można bez problemu w warunkach domowych. Choćby dzięki specjalnym urządzeniom – kiełkownicom. Każdy pasjonat pożywienia naturalnego, lekkiego i energetycznego powinien mieć kiełkownicę w swojej kuchni. W naszej ofercie dostępne są specjalistyczne narzędzia do jednoczesnego wysiewania kilku rodzajów kiełków. Uprawa w kiełkownicach jest niezwykle łatwa.
W skład kiełkownicy wchodzą tacki do wysiewu ziaren, pokrywa z plastiku (utrzymuje wilgotności i odpowiednią dla roślin temperaturę, co przyspiesza wzrost) oraz syfony odpływowe i pojemnik, do którego spływa nadmiar wody. Pokrywa i poszczególne szalki wyposażone są w wentylatory, które służą odprowadzaniu tlenu i gazów, produkowanych przez kiełkujące nasiona.

Do skiełkowania nadają się rozmaite ziarna i nasiona, które dają nam wszystkie cenne składniki mineralne i witaminy. Oto te, na które warto zwrócić uwagę:

Lucerna - 1/2 szklanki jej kiełków to tyle wiatminy C, ile mieści się w 5 szklankach soku pomarańczowego. Proces kiełkowania trwa ok. 5 dni, przy czym piętego dnia nalezy wystawić kiełki na słońce, by zwiększyć ilość witaminy C.

Proso - słodkie kiełki, można potraktować jako wartościowy dodatek do wypieku chleba (podnosi walory zapachowe i smakowe). Kiełki prosa łagodzą choroby skóry.

Rzeżucha - jej kiełki są znaczącym źródłem witamin A i C (hodowla zalecana zwłaszcza zimą)

Len (siemię lniane) - skiełkowane nasiona to duży potencjał witaminy K, F i E. Mają przyjemny orzechowy smak.

Dynia - jej kiełki cechuje wysoka zawartość żelaza. Doskonale oczyszczają nerki,  wykazują działanie odmładzające.

Słonecznik - kiełki słonecznika (z wyłuskanych nasion) to imponująca wartość odżywcza (bogactwo witamin z grupy B, witamina E, F, K, D i żelaza). Korzystnie wpływają na układ krążenia. Są skuteczne przy atopii skórnej.

Pszenica - im dłuższy czas kiełkowania tym wyższa zawartość składników odżywczych. Odgrywają dużą rolę w utrzymaniu żywotności komórek skóry.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.

do góry
Pokaż pełną wersję strony