Młynki do zboża to narzędzia dla osób, które doskonale wiedzą jak ważna jest jakość, wartość i świeżość mąki podczas pieczenia chleba. Posiadając takie urządzenie w swojej kuchni, nie będziemy mieli cienia wątpliwości, że domowy wypiek ulubionego pieczywa będzie dla nas w pełni satysfakcjonujący. Młynki do zbóż gwarantują, że mąka otrzymana z wyselekcjonowanych przez nas naturalnych komponentów: kasz, orzechów, zboża, nasion będzie zawierała 100% walorów odżywczych: witamin, aminokwasów, enzymów, składników mineralnych. Nigdy natomiast, nie będzie produktem zwietrzałym i w żaden sposób ulepszanym chemicznie (o barwniki, konserwanty czy spulchniacze).
Pieczywo i makarony, to skarbnica węglowodanów złożonych, które są dla nas podstawowym źródłem energii na co dzień. Postarajmy się, by było ono jak najbardziej wartościowe. Domowy młynek do zbóża z pewnością hołduje tej pro-naturalnej idei.
Urządzenia pozwalają na mielenie wszystkich gatunków zbóż tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, proso, kukurydza, orkisz, amarantus, ciecierzyca i wiele innych. Proces otrzymywania mąki jest błyskawiczny (5 minut mielenia to ok. 0,5 kg mąki). W młynkach istnieje możliwość regulacji grubości mielenia. Pozwala to uzyskać mąkę o dowolnej grubości.
Młynki do zboża zabierają niewiele miejsca na blacie kuchennym czy w szafce. To urządzenia małe, w związku z tym są idealnie przystosowane do warunków panujących w każdej domowej kuchni. Inną kluczową zaletą tego sprzętu jest jego cicha, przyjemna dla ucha użytkownika, praca.
Spośród młynków prezentowanych w naszym sklepie znaleźć można m.in. młynki do mielenia zboża na mąkę, młynki do płatków zbożowych (do rozdrabniania zbóż, nasion oleistych, przypraw), młynki dwufunkcyjne – łączące obie te funkcje. Są one nie tylko urządzeniami wysoce produktywnymi, ale także stanowią niezwykle efektowny element wyposażenia kuchni.
Większość młynków posiada obudowy z drewna bukowego, konserwowanego organicznymi olejami roślinnymi. Żarna tworzone są z bezpiecznych dla zdrowia surowców: ceramiki i korundu. Te właśnie cechy sprawiają, że młynki do zbóż są produktami ekologicznymi, ale i bardzo higienicznymi.