Torty, nie tylko pyszne, ale i nadzwyczaj dekoracyjne wypieki, serwowane są na przyjęciach urodzinowych, jubileuszach, rocznicach ślubu i oczywiście weselach. Dzisiaj najczęściej torty zamawiamy w cukierni. Dlaczego? Przygotowanie takiego wypieku do najłatwiejszych nie należy. Do tego jest bardzo pracochłonne. My jednak mimo wszystko namawiamy Państwa do spróbowania swoich sił w samodzielnym przygotowaniu tortu, nawet bez okazji. Przygotowanie pysznego wypieku może okazać się naprawdę ciekawym wyzwaniem. Z dobrym przepisem i profesjonalną tortownicą na pewno wszystko się uda.
Tortownica to nic innego jak tylko specjalna forma do pieczenia tortów. Tortownice tym różnią się od zwykłych form do pieczenia ciast, że mają okrągły kształt i odpinaną obręcz z zaciskiem. W tej chwili produkowane są tortownice o różnych średnicach, od tych stosunkowo niewielkich (średnice ok. 16 cm), które możemy wykorzystać do domowych wypieków, po większe, które sprawdzą się w cukierniach. Można zamówić także specjalne regulowane tortownice, z pomocą których wyczarujemy torty wielopoziomowe.
Niezależnie od tego, czy zdecydują się Państwo na tortownice z metalu czy też formę silikonową, nie trzeba obecnie martwić się tym, że ciasto przywrze do foremki. Nasz asortyment obejmuje wyłącznie tortownice od najlepszych w branży producentów. To oznacza m.in., że wszystkie oferowane produkty z tej kategorii posiadają nieprzywierającą powłokę wewnątrz. Gotowy wypiek bardzo łatwo odejdzie od formy. Co więcej, również i utrzymanie w czystości tortownicy tego typu jest bardzo proste. Warto dodać, że nowoczesne powłoki nieprzywierające są w wysokim stopniu odporne na zarysowania.
Jak już wspomnieliśmy, asortyment naszego sklepu internetowego obejmuje profesjonalne tortownice najbardziej cenionych marek jak np. Kaiser, Lekue, Tala itd. To formy do pieczenia, które cechują się solidnym wykonaniem, atrakcyjnym designem i wytrzymałością na uszkodzenia. Wszystkie mają szczelne zamknięcia. Ponieważ oferujemy tortownice w różnych rozmiarach, każdy na pewno znajdzie odpowiednią dla siebie, z pomocą której wyczarowanie pysznego tortu będzie dziecinnie proste. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z dostępnymi artykułami.
Wiele osób lubi eksperymentować w kuchni dodając nowe przyprawy do przepisów lub całkiem zmieniać dodatki, zostawiając tylko bazę. Jednak nie każda zmiana wychodzi na dobre, zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z kultowymi ciastami takimi jak murzynek, sernik czy szarlotka.
Nikt nie wyobraża sobie szarlotki bez jabłek, sernika w kolorze bzu czy murzynka w kolorze białym. Przepisy na ciasta są już utarte i niezmienne. Jednak zawsze można dodać inny aromat do ciasta, zamiast białej masy do biszkopta zrobić zieloną, czy stworzyć coś całkiem nowego inspirując się ulubionym deserem. Torty to popis kulinarny każdego mistrza. Jednak nawet w domu można bardzo szybko zrobić tort. Wystarczy mieć gotowy biszkopt lub dwa i kremy do ciasta w proszku oraz dodatki takie jak polewa czekoladowa, cukrowe róże, żelki czy kulki dekoracyjne i posypki. Inspiracją w ozdabianiu nawet podstawowego tortu śmietanowego może być cukiernik Buddy Valastro, który swoje torty ozdabia różnymi, nie zawsze zrozumiałymi wzorami, kwiatami czy nadaje im niezwykłe wzory np. pantofelka.
Jednak deser nie musi być ciekawy tylko ze względu na wygląd. Dobrym sposobem jest również element zaskoczenia. Ciasto francuskie bardzo często używane jest do wypieków, ale phyllo zwykle używane jest do dań obiadowych, jednak nawet taką wersję bazy można uwzględnić w przygotowywaniu pysznego deseru. Ciekawym sposobem na urozmaicenie deseru latem jest podanie go na przykład w miseczce z połówki grejpfruta czy sałatki owocowej w skorupie po arbuzie. Nawet tak prosta zmiana może spowodować zachwyt nad formą jak i smakiem.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
7 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g orzechów laskowych, zmielonych 2, 5 łyżki mąki tortowej 2. 5 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
250 g masła, temp. pokojowa 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli, czubate 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( bez polewy czekoladowej )
DEKORACJA:
1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych kilka kulek ferrero rocher 50 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę. Miksujemy do połączenia składników.
Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.
Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta. Gorzką czekolady kroimy nożem w dosyć cienkie plastry. Wykładamy na wierzch ciasta tworząc obręcz z czekolady. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. lub całą noc. Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. Środek dekorujemy rurkami lub pralinkami ferrero rocher. Kroimy gorącym nożem, zanurzonym we wrzątku. Smacznego !