Newsletter - Nowości + kody rabatowe %)
Kuchnia Balearów - poznajmy jej bogactwo smaków

Należy wiedzieć, że Kuchnia Balearów jest owocem ścierania się dwóch tradycyjnych zajęć mieszkańców - rybołówstwa i rolnictwa, które dominowały na wyspach przed rozwojem przemysłu turystycznego. Znawcy uznają ją za bogatą, różnorodną i wykwintną. Oto tradycyjne dania kuchni majorkańskiej:

1). Frit mallorqui - jest to danie przygotowywane ze smażonych na oliwie ziemniaków, podrobów wieprzowych lub baranich, zielonych papryczek, cebuli i czosnku. Możemy też spotkać rybną wersję tego typowego majorkańskiego dania.
2). Sopes mallorquines - są pysznymi zupami warzywnymi podawanymi z kawałkami wiejskiego chleba. Dobór warzyw zależy od indywidualnego gustu kucharza oraz sezonu; spotkamy również wersje z dodatkiem mięsa lub grzybów.
3). Tumbet - przyrządza się ze smażonych na oliwie bakłażanów, czerwonej papryki, pomidorów oraz ziemniaków z czosnkiem i pietruszką. Czasem dodaje się mięso, chociaż najlepiej smakuje wersja wegetariańska. Serwowany jest w restauracjach jako danie główne albo tapas.
4). Arros brut („brudny ryż”) - uznawany jest przez smakoszy za obowiązkowe do spróbowania danie kuchni majorkańskiej. Potrawa przyrządzana jest z mięsa zajęczego (można też spotkać wersje z królikiem, kurczakiem lub wieprzowiną) i warzyw, między innymi pomidorów, karczochów czy cebuli. Podaje się ją w głębokim talerzu i spożywa, używając łyżki.

Należy wiedzieć, że poza kuchnią typowo majorkańską w restauracjach królują typowe potrawy hiszpańskie zwłaszcza dania z patelni typu paella (potrawa z ryżem w wersji z kurczakiem, warzywami, owocami morza lub mieszana) lub fideua (podobna do paelli, tylko z makaronem) oraz makarony. Wszechobecne są dania z ryb i owoców morza - najczęściej spotkamy przyrządzane na różne sposoby potrawy z dorsza (z języka hiszpańskiego „bacalao”, z języka katalońskiego „bacalla”), dorady (z języka hiszpańskiego „dorada”, z języka katalońskiego „daurada”), tuńczyka (z języka hiszpańskiego „atun”, z języka katalońskiego „tonyina”), labraksa (z języka hiszpańskiego „lubina”, z języka katalońskiego „llobarro”), miecznika (z języka hiszpańskiego „pez espada”, z języka katalońskiego „peix espasa”) oraz małż - omułków (z języka hiszpańskiego „mejilones”, z języka katalońskiego „musclos”), krewetek (z języka hiszpańskiego „gambas”, z języka katalońskiego „gambes”), homara (z języka hiszpańskiego „langosta”, z języka katalońskiego „llagosta”), kalmarów (z języka hiszpańskiego „calamares”, z języka katalońskiego „calamars”) i ośmiornic (z języka hiszpańskiego „pulpo”, z języka katalońskiego „polp”). Wykwintną potrawą rybną jest „balacao a la mallorquina”, czyli dorsz po majorkańsku. Kawałki podsmażonego dorsza zapieka się z warzywami, między innymi pomidorami, szpinakiem, czosnkiem, porem i ziemniakami, do których dodaje się rodzynki i orzeszki piniowe.

Wielką popularnością, jak w całej Hiszpanii, cieszą się także typowe hiszpańskie „tapas” - przekąski na zimno lub ciepło, które zamawia się do piwa i wina. Mogą to być na przykład: „tortilla espanola” z ziemniakami (często dodaje się do niej także cebulę, inne warzywa lub tuńczyka), „croquetas” (panierowane krokieciki ze zmiksowanego mięsa lub ryby i warzyw oraz beszamelu), „albondigas” (mielone kotleciki), „calamares a la romana” (smażone kalmary), „ensaladilla rusa” (sałatka majonezowa z warzyw i tuńczyka lub kurczaka), „patatas bravas” (krojone w kostkę smażone ziemniaki z ostrym sosem „brava”), „pimientos de padron” (zielone papryczki smażone na oliwie, posypane solą), a także tapas z Balearów, na przykład majorkański „tumbet”. Warto wiedzieć, że z reguły możemy zamówić małą lub dużą porcję tapas i wtedy przekąska może stać się całkiem sporym i sytym posiłkiem. Czasem bary oferują w promocyjnej cenie zestaw „tapa + cana” lub „tapa + copa”, czyli przekąskę z piwem lub winem. Tradycyjną przekąską z Majorki jest także wiejski chleb z oliwą i dodatkami zwany „pa amb oli”. W wielu tawernach możemy spróbować tej potrawy w różnorodnych wersjach - z serem, szynką, pomidorami, oliwkami, majorkańską sobrasadą, owocami morza itp.

Na śniadanie często podaje się „tostadę”, czyli zapiekany chleb, który polewa się oliwą z oliwek i smaruje pastą ze świeżych pomidorów (możemy też zamówić ją jako przekąskę w ciągu dnia). Hiszpanie na pierwszy posiłek dnia równie często zadowalają się „po europejsku” kawą z croissantem albo tostami z dżemem. Należy wiedzieć, że najsłynniejszym majorkańskim produktem lokalnym jest surowa suszona kiełbasa „sobrassada”, wykorzystywana w kuchni wyspy od początków XVII wieku. Wyrabiana jest ze zmielonego mięsa wieprzowego, przyprawionego solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i oregano. Prawdziwym rarytasem jest „sobrassada” z mięsa majorkańskiej rasy czarnej świni.

Miłośnicy słodyczy nie mogą pominąć na Majorce degustacji tradycyjnej „ensaimady”, ciasta w kształcie spirali, wyrabianego z mąki, wody, cukru, jajek i tłuszczu wieprzowego. Ten typowy dla wyspy lokalny produkt przygotowuje się z osłodzonego ciasta, które wcześniej zostało poddane fermentacji i upieczone. W XVIII wieku „ensaimada” stała się przysmakiem modnym wśród klasy średniej i wyższej, a wraz z filiżanką czekolady stanowiła typowy podwieczorek. Także w tym czasie rozpowszechniło się jej spożywanie podczas tradycyjnych świąt i fiest. Zarówno „sobrassada”, jak i „ensaimada” są markami produktów regionalnych, a ich nazwy i technologie wytwarzania - prawnie chronione w Unii Europejskiej („denominacion de origen”). W piekarniach-cukierniach na całej wyspie znajdziemy inne pyszności, jak „churros” (z języka katalońskiego „xurros”) - hiszpańskie „pączki” w kształcie paluszków, a także „coques” lub „cocas de verdura” - podawane na zimno kruche cienkie ciasto z papryką i innymi warzywami. Typowe hiszpańskie desery („postre”), popularne także na Balearach, to: „crema catalana” (deser podobny do „creme brulle” z karmelizowanym cukrem), „flan” (rodzaj budyniu), „arozz con leche” (ryż z mlekiem o smaku waniliowym) oraz „tarta de queso”, czyli sernik. W piekarniach i cukierniach kupimy świeże bagietki oraz słone przekąski z ciasta z warzywami („cocas”, „quiche” i inne).

Warto też wiedzieć o tym, że Baleary, a zwłaszcza Majorka i Minorka, znane są z tradycyjnych produktów regionalnych, które są wykorzystywane jako istotny element promocji turystycznej wysp. Wizyta na lokalnym targu w jednym z miasteczek czy wsi od razu przybliży nam wszystkie najważniejsze produkty regionalne, z których dumni są mieszkańcy wysp. Możemy je także degustować oraz poznać tajniki ich wyrobu, zwiedzając miejsca ich produkcji - piekarnie, masarnie, rodzinne winnice, przetwórnie serów. Oto najbardziej znane marki produktów z Balearów, których nazwy i technologie wytwarzania są prawnie chronione w Unii Europejskiej („denominacion de origen”):

a). oliwa z Majorki („oli de Mallorca”).
b). kiełbasa sobrassada z Majorki („sobrassada de Mallorca”).
c). ciasto ensaimada z Majorki („ensaimada de Mallorca”).
d). żółty ser Mahon-Menorca z Minorki („fromatge Maó-Menorca), którego tradycje produkcji mają już ponad 3000 lat).
e). wino z Balearów („vi de la terra Illes Baleares”).
f). likier palo z Majorki („palo de Mallorca”) oraz nalewki ziołowe z Majorki („herbes de Mallorca”).
g). gin z Minorki („gin de Menorca”).

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl