Jakie garnki są najzdrowsze?

Gotowanie bez strat - tak, to możliwe! Jeśli interesuje Cię, w jaki sposób przygotowywać potrawy gotowane, aby zatrzymać w nich wszystko to, co najcenniejsze, warto poznać kilka najważniejszych wskazówek. W końcu jemy nie tylko po to, by zaspokoić głód. Żywimy się przede wszystkim dla zdrowia. Dążmy, więc do tego, by nasz organizm miał szansę pracować harmonijnie, gromadząc energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. O tym, czy ugotowane pożywienie będzie wartościowe, decydują dwa kluczowe aspekty. Pierwszy to odpowiedni dobór produktów i naczyń, w których gotujemy. Drugim jest właściwa technika przygotowania potrawy.

Jakich garnków unikać?
Wybór dobrej jakości naczyń do gotowania to kwestia nadrzędna. Są wyprodukowane z materiałów w pełni bezpiecznych dla zdrowia, pozbawionych składników toksycznych tj. kadm, ołów, nikiel, BPA (bisfenol A) czy teflon (emituje szkodliwe związki fluoru). Związki te błyskawicznie przedostają się do żywności, w momencie uszkodzenia powłoki zabezpieczającej garnek (np. w trakcie zdrapania, pęknięcia, zużycia). Naczynia aluminiowe są niewskazane do gotowania i duszenia kwaśnych, słonych potraw tj. bigos, kapuśniak itp. Wysoka temperatura plus kwas i sól, tworzą wżery na powierzchni aluminium, uwalniające do przygotowywanych potraw niebezpieczny dla zdrowia glin, który z czasem może doprowadzić do niewydolności wątroby.

Garnki emaliowane są bezpieczne do momentu, w którym nie pojawią się w ich obrębie zarysowania bądź odpryski. Pod emalią znajduje się przeważnie stalowa blacha, błyskawicznie podlegająca korozji, w wyniku reakcji z tlenem. Pożywienie z dodatkiem rdzy?! Nie, dziękuję!
Pamiętaj im cięższy garnek emaliowany, tym lepiej. Kluczowe jest tu grube dno, odporne na fizyczne uszkodzenia.

Można kupować garnki tanie, ale na jak długo nam posłużą i czy nie odbije się to na naszym zdrowiu? No właśnie!

Jakie garnki wybrać i kupić?

Kupujmy świadomie - wyłącznie garnki sprawdzonej jakości
Najmniej szkodliwe dla zdrowia są garnki wykonane ze stali nierdzewnej, stali szlachetnej. Jest to materiał niezwykle stabilny chemicznie, odporny na działania agresywnych czynników chemicznych. Istotne jest to, że stal nierdzewna nie traci właściwości w kontakcie z bardzo wysoką temperaturą, jest odporna na kwasy i nie wchodzi w reakcje ze składnikami chemicznymi, zawartymi produktach spożywczych.

Postaw na garnki żeliwne
Bezpieczne dla zdrowia są również garnki żeliwne. Są niezwykle odporne na korozję, wytrzymałe na jakiekolwiek uszkodzenia fizyczne i chemiczne. Kumulują ciepło na długo. Ponadto do oksydowanej powierzchni żeliwa nie przywierają gotowane czy pieczone potrawy.
Garnki ceramiczne to produkty na które również warto zwrócić uwagę. Są one bardzo naturalnym i uniwersalnym rozwiązaniem w każdej kuchni.
 
Oferta sklepu CookandLove.pl obejmuje naczynia do gotowania od sprawdzonych producentów, stawiających na jakość materiału, z którego produkuje naczynia kuchenne. W asortymencie znajdą się uniwersalne szybkowary, garnki do gotowania na parze, naczynia ceramiczne, garnki żeliwne i wykonane ze stali nierdzewnej.   

Warto inwestować w tego typu naczynia, które służyć nam będą przez wiele lat bez obaw, że szybko się zużyją i zaczną negatywnie reagować z przygotowywaną w nich żywnością.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl