Wszyscy wiemy doskonale, że dodatek świeżych ziół może zdecydowanie poprawić smak przygotowywanych potraw. Świeże zioła takie jak oregano, mięta, szałwia, lubczyk, bazylia mogą także zdobić naszą kuchnię. Wystarczy jedynie zasadzić je w atrakcyjnych doniczkach. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, które lubią wypróbowywać nowe smaki.
Oczywiście na rynku dostępne są doniczki na zioło z różnych materiałów i utrzymane w najróżniejszych stylach. Jeśli zależy Państwu na tym, by uprawiane rośliny dobrze się rozwijały, warto poszukać jakiejś nowoczesnej doniczki, która będzie nie tylko atrakcyjna, ale także wyposażona w specjalny system nawadniający. Ciekawym rozwiązaniem może być doniczka na zioło marki Auerhahn (znany producent ekskluzywnych akcesoriów kuchennych ze stali nierdzewnej).Te nowoczesne doniczki ze stali szlachetnej mają podstawkę z tworzywa sztucznego, na którą nalewa się wodę. Wodę z podstawki pobiera specjalny sznureczek.
Nasz asortyment obejmuje przede wszystkim doniczki z polerowanej stali szlachetnej. Dlaczego? Staramy się dostarczać naszym klientom produktów o niebanalnym designie, który nie będzie kłócił się z nowoczesnym wystrojem wnętrz. Oferowane w naszym sklepie doniczki wyprodukowane zostały z wartościowej stali szlachetnej 18/10, a to oznacza, że są one nie tylko odporne na uszkodzenia o charakterze mechanicznym, ale także nie ulegają korozji. Subtelny połysk polerowanej stali będzie się pięknie komponował z aranżacją Państwa kuchni.
Jeśli zastanawiają się właśnie Państwo, co podarować jakiejś bliskiej osobie z okazji parapetówki albo innej szczególnej okazji, zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem. Być może gustowna, starannie wykonana doniczka na zioła okaże się miłym podarunkiem. To znakomity prezent dla wszystkich osób, które często eksperymentują swojej kuchni. W naszym sklepie znajdą Państwo nie tylko pojedyncze doniczki, ale także ich zestawy.
Zioła w doniczkach – wyeksponowane na otwartych półkach kuchennych lub parapecie mogą stanowić element ozdobny i użytkowy. Świeże pachnące zioła dodane do przygotowywanej potrawy podkreślą i wydobędą jej smak. Rośliny przyprawowe w doniczkach znajdą zastosowanie u osób stosujących dietę odchudzającą lub leczniczą. Zioła korzystnie wpływają na przemianę materii i z powodzeniem mogą zastąpić inne polepszacze smaku np. sól.
Świeże zioła prosto z parapetu mogą zastąpić przyprawy kupowane w sklepie – świeże zachowują więcej właściwości i są bardziej aromatyczne. Zioła mogą być też elementem dekoracyjnym kuchni. Wysiane lub wysadzone w ładnych ozdobnych doniczkach będą przyciągały wzrok i ozdabiały kuchenne okno.
Zioła można wysiać do doniczek lub kupić gotowe w pojemnikach – przesadzone do odpowiednich doniczek i odpowiednio pielęgnowane dostarczą nam cennych składników i podniosą walory kulinarne spożywanych potraw.
Zioła w doniczkach
Gotowe sadzonki interesujących nas ziół powinniśmy przesadzić do odpowiednich doniczek ustawić na parapecie i pamiętać o podlewaniu. Zioła możemy też wysiać z nasion kupionych w sklepie ogrodniczych. W zależności od naszych preferencji możemy nabyć zioła jednego interesującego nas gatunku lub kupić mieszankę. Mieszanki ziół są odpowiednio skomponowane – mają takie same wymagania odnośnie do podłoża i podlewania i mogą rosnąć obok siebie.
Dobierając, samodzielnie zioła do jednej skrzynki lub donicy musimy, wziąć pod uwagę wymagania roślin, które nas interesują. Rośliny przyprawowe np. natkę lub szczypiorek możemy też wysiać z bulwy – korzeń natki wraz z częścią zieloną wsadzamy do doniczki wypełnionej ziemią i podlewamy. Szczypiorek wysadzamy z cebuli, która zaczęła puszczać młode liście – wsadzona do piasku lub torfu i odpowiednio podlewana zapewni nam świeży i smaczny szczypior.
Uprawa ziół w domu
Wybierając, zioła na parapet powinniśmy, kierować się naszymi osobistymi preferencjami i wymaganiami danej rośliny. Zioła polecane do samodzielnej uprawy to zioła, które dobrze rosną w domu i nie mają większych wymagań. Polecane zioła to: oregano, tymianek, majeranek, bazylia, melisa, szałwia, mięta i rozmaryn. Tworząc, własne kompozycje z ziół należy, dobierać zioła z podobnymi wymaganiami.
Zioła, które dobrze rosną w grupie to np. tymianek, oregano, majeranek – zioła te lubią lekko przesuszone podłoże i nie wymagają częstego podlewania. Natka pietruszki dobrze będzie się komponowała ze szczypiorkiem i bazylią – rośliny te lubią wilgotne podłoże i wymagają regularnego i częstego podlewania. Rośliny ekspansywne np. mięta powinny być sadzone samodzielnie, posadzone razem z innymi gatunkami zagłuszają je i nie pozwalają prawidłowo wzrastać.
Rośliny przyprawowe mogą ozdabiać nasz parapet przez cały rok lub dłużej w zależności od gatunku. Zioła wieloletnie odpowiednio pielęgnowane mogą, uatrakcyjniać wygląd naszej kuchni dostarczając, nam przy tym cennych składników, które podniosą walory kulinarne przygotowywanych przez nas potraw.