Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl   ♥ Kontakt
Nóż Santoku 17cm Tojiro Damascus Nóż Santoku 17cm Tojiro Damascus
Producent: Tojiro
Cena: 479,00 zł
szt.
zobacz więcej
Nóż Santoku 18cm G-46 Global Nóż Santoku 18cm G-46 Global
Producent: Global
Cena: 395,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Nóż Santoku Origami 16,5cm Tojiro Nóż Santoku Origami 16,5cm Tojiro
Producent: Tojiro
Cena: 399,00 zł
szt.
zobacz więcej
Nóż szefa kuchni 14cm Global SAI Nóż szefa kuchni 14cm Global SAI
Producent: Global
Cena: 539,00 zł
szt.
zobacz więcej
Nóż szefa kuchni 16cm G-58 Global Nóż szefa kuchni 16cm G-58 Global
Producent: Global
Cena: 358,99 zł
szt.
zobacz więcej
Nóż szefa kuchni 16cm Tojiro Flash Nóż szefa kuchni 16cm Tojiro Flash
Producent: Tojiro
Cena: 799,00 zł
szt.
zobacz więcej
Nóż szefa kuchni 18cm G-55 Global Nóż szefa kuchni 18cm G-55 Global
Producent: Global
Cena: 389,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Nóż szefa kuchni 19cm Global SAI Nóż szefa kuchni 19cm Global SAI
Producent: Global
Cena: 699,00 zł
szt.
zobacz więcej
Nóż szefa kuchni 20cm G-2 Global Nóż szefa kuchni 20cm G-2 Global
Producent: Global
Cena: 399,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość

noże kuchenne

Dobre noże kuchenne

Noże kuchenne to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Niezależnie od tego, jaką potrawę chcemy przygotować, potrzebny będzie odpowiedni nóż. Jeśli szukają Państwo noży masarskich, do chleba, sera itd. czy też może coraz popularniejszych noży ceramicznych, zachęcamy do dokładnego zapoznania się z naszym asortymentem. W naszym sklepie mogą Państwo zamówić wiele różnych modeli noży kuchennych, które wyprodukowane zostały przez wiodących na runku producentów np. Gerlach, Silit, Gerpol.

W trosce o zadowolenie klientów oferujemy dobre noże kuchenne różnych gabarytach i kształtach, których wspólną cechą jest wysoka jakość, takich marek jak: Victorinox, Gerlach czy Fiskars.
Nasza ofertę kierujemy zarówno do osób, które urządzają właśnie kuchnię, jak i do profesjonalnych kucharzy. Oferowane przez nas noże kuchenne, niezależnie od tego, przez jakiego producenta zostały wykonane, mają ergonomiczna rękojeść i ostrza ze stali nierdzewnej najwyższej klasy. Naszym klientom proponujemy m.in.: wyposażone w specjalne ząbki noże do kojenia pieczywa, noże do filetowania ryb z elastycznymi ostrzami, specjalne noże do sera albo mięsa i wędlin.

To tylko niektóre przykłady spośród dostępnych u nas rodzajów noży; osoby zainteresowane asortymentem tego typu zapraszamy do przestudiowania naszej oferty.
Sprzedajemy noże pojedyncze oraz zestawy. Szczególnie polecamy standardowe komplety w bloku, które składają się z 5 noży: noża szefa kuchni, do krojenia wędlin, chleba, warzyw oraz poręcznego nożna uniwersalnego. Noże w bloku to rozwiązanie nie tylko bardzo praktyczne (zajmują stosunkowo niewiele miejsca), ale także i dekoracyjne – będą znakomitym uzupełnieniem aranżacji kuchni nowoczesnych i tradycyjnych.

Noże Gerlach

Marka Gerlach to ponad dwa wieki doświadczeń w tworzeniu eleganckiej, ponadczasowej zastawy stołowej i akcesoriów kuchennych . Gerlach to pasja, doświadczenie i bezkompromisowa jakość. Niezaprzeczalnym walorem produktów Gerlach jest połączenie nowoczesnych technologii, nieustannego rozwoju z wielowiekową tradycją. Właśnie dlatego cieszą się one ogromną popularnością wśród klientów na całym świecie, zdobywając najważniejsze wyróżnienia i nagrody w branży. Kupując produkty marki możesz mieć pewność, że ich jakość pozostanie niezmienna przez wiele lat. Gwarantujemy, że rozpoczynając swoją przygodę z garnkami, nożami, zastawą stołową i akcesoriami Gerlach zakochasz się bez pamięci. Funkcjonalne noże Gerlach to precyzja wykonania, niezaprzeczalne walory estetyczne oraz wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia.

Noże kuchenne Gerlach

Noże kuchenne Gerlach to ogromny wybór wzorów i modeli, dostosowanych do Twoich oczekiwań i preferencji. Wśród najbardziej popularnych znajdują się: nóż do chleba z linii Deco Black wykonany ze stali nierdzewnej z antypoślizgową rękojeścią, nóż szefa kuchni – wszechstronny i profesjonalny, idealny do przygotowywania najbardziej wymyślnych potraw i niewielki nóź do jarzyn, z pomocą którego sprawnie i precyzyjnie pokroisz nawet najtwardsze jarzymy. Na szczególną uwagę zasługuje również bardzo praktyczny zestaw noży w bloku. W jego skład wchodzą: nóż szefa kuchni 8", nóż do chleba 8", nóż kuchenny 8", nóż kuchenny 5", nóż do jarzyn 4". Zestaw spełni oczekiwania wszystkich, którzy przygotowują potrawy z prawdziwą pasją.

Zestaw noży Gerlach Loft

Gerlach Loft to zestaw noży w bloku. W komplecie znajdują się: nóż Santoku 7", nóż do chleba 8", nóż kuchenny 8", nóż kuchenny 5", nóż do jarzyn 3½". Noże Loft to jedna z najnowszych linii produktów marki Gerlach. Wyróżnia je nowoczesne wzornictwo i prosta, minimalistyczna forma. Wszystkie elementy zestawu zostały wykonane ze stali nierdzewnej z rękojeścią antypoślizgową. Co ważne, każdy z noży ma swoją funkcję, która została oznaczona poprzez pomocniczy symbol na rękojeści. Takie rozwiązanie pozwala użytkować nóż zgodnie z jego przeznaczeniem. Komplet noży Loft dostępny jest z solidnym lakierowanym blokiem z drewna bukowego.

Komplet noży Gerlach Fusion

W skład linii Gerlach Fusion wchodzą: nóż kuchenny 8", nóż do jarzyn 3½," nóż kuchenny 4½", nóż do chleba 8", nóż szefa kuchni 8" i zestaw noży w bloku. Gerlach Fusion to doskonałe połączenie eleganckiej stylistyki z wysoką funkcjonalnością. Doskonałe la wszystkich, którzy cenią perfekcję wykonania i klasyczny design. Co ważne, producent nie zaleca mycia noży w zmywarce.

Noże kuchenne Gerlach opinie

Każda osoba, która lubi przygotowywać wymyślne potrawy doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, jak ważny w kuchni jest doskonałej jakości nóż. Noże Gerlach to prawdziwy majsterszyk. Absolutnie nie mają sobie równych. Moim ostatnim nabytkiem jest nóż Santoku, czyli japoński klasyczny nóż, służący do siekania i krojenia. Nóż Gerlach posiada znakomite, szerokie, doskonale uformowane ostrze, które umożliwia precyzyjne przenoszenie składników, np. pociętych warzyw. Co ważne, dzięki starannie przemyślanemu kształtów i funkcjonalnej rękojeści noże są również bardzo bezpieczne, co ma ogromne znaczenie dla każdego pasjonata gotowania. Karol, Klucze Zestaw noży otrzymaliśmy w prezencie na rocznicę ślubu. To był absolutny strzał w dziesiątkę. Kiedyś wydawało nam się, że 1 klasyczny nóż to wystarczające minimum. Użytkując noże Gerlach wiemy, jak bardzo się myliliśmy. Noże z linii Deco Black to aż 5 różnych modeli – nóż szefa kuchni, nóż do krojenia chleba, dwa klasyczne noże kuchenne oraz nóż do jarzyn. Noże wyróżniają się naprawdę świetną jakością. Wykonane ze stali nierdzewnej będą służyć Wam przez wiele długich lat. Dzięki antypoślizgowej rękojeści są również bezpieczne, co jest szczególnie uważne, jeśli z noży korzystają młodsi domownicy. Halina, Legnica Kiedy wyrzuciłem nasz ostatni nóż kuchenny, który się połamał, pomyślałem sobie – nigdy więcej tanich, kiepskiej jakości noży. Tym sposobem w naszej kuchni wylądował nóż szefa kuchni z linii Deo Black firmy Gerlach. Nie mogłem dokonać lepszego wyboru. Nóż jest z nami już od kilku lat, a wciąż wygląda jak nowy. Trudno się dziwić – perfekcyjnie wykonany ze stali nierdzewnej jest ogromnie trwały i odporny na uszkodzenia. Antypoślizgowa rękojeść zwiększa jego funkcjonalność powodując, że korzystanie z noża staje się bezpieczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Andrzej, Warszawa Ursus

Noże kuchenne Arcos

Noże kuchenne to jedne z kluczowych narzędzi w każdej kuchni. Zapewne i w Twojej szufladzie znajdzie się kilka rodzajów noży, z których korzystasz codziennie. Zastanów się przez chwilę, czy na pewno jesteś zadowolona/-ny z ich jakości? Czy spełniają one Twoje oczekiwania? Czy posługując się nimi, Twoja praca w kuchni przebiega sprawnie, szybko i profesjonalnie? No właśnie. Najbardziej przemyślane i konkretne działania kulinarne może zniweczyć albo przynajmniej przedłużyć słabej jakości sprzęt. Noże kuchenne są przykładem na to, że wysokiej jakości produkt jest zawsze na wagę złota:) Warto mieć zatem w zanadrzu, choćby jeden niezawodny nóż. Z pewnością, każdy pasjonat kuchni to potwierdzi. Tę potrzebę dostrzega i w pełni realizuje znana hiszpańska marka Arcos. Jest to europejski lider w produkcji noży i akcesoriów kuchennych. Aż trudno uwierzyć, że w kilku fabrykach zlokalizowanych w prowincji Albacete w Hiszpanii, powstaje średnio 70 000 sztuk noży dziennie ( ok. 600 różnych modeli)! Niezmiennie, od 260 lat (począwszy od 1875 roku) sztandarowymi wartościami, którymi kieruje się firma, są przede wszystkim wysoka jakość materiałów oraz dynamiczny rozwój poprzez doskonalenie procesów technologicznych. Cały proces produkcyjny odbywa się tu zgodnie z najwyższymi standardami jakości. Poza bezpieczeństwem i ergonomią, Arcos dużo uwagi poświęca szczegółom, dzięki którym każdy jeden produkt jest świadectwem precyzji i wyrazem zaangażowania projektantów. Za to marka została uhonorowana wyróżnieniem przyznanym przez hiszpańskie Ministerstwo Przemysłu i Handlu oraz Fundację Barcelona Centre Disseny. Arcos może również poszczycić się prestiżowym amerykańskim certyfikatem NSF (National Standard Food), poświadczającym, że wszystkie produkty tej marki są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Innowacyjność Arcos to strategiczny element, jakim marka jest w stanie konkurować na rynku. Ostatnim osiągnięciem jest stworzenie nowej, ekskluzywnej stali NITRUM®, poprawiającej wydajność noży. W takim właśnie duchu powstają wyjątkowe hiszpańskie noże. Seria TITANIO Arcos prezentuje szereg najważniejszych cech, jakie powinny wyróżniać idealne noże kuchenne, których tradycyjną stal zastąpiono tytanem. Tytan sprawia, że narzędzia te są bardzo lekkie, choć precyzyjnie wykonane, elastyczne i mocne. Dodatkową zaletą noży Arcos z serii TITANIO są antyalergiczne i antybakteryjne właściwości tytanu. W przeciwieństwie do noży ceramicznych, noże wykonane z tytanu nie kruszą się, nie łamią podczas intensywnej eksploatacji. Angielski Instytut CATRA potwierdził, na podstawie wieloletnich badań, 6-krotnie dłuższą trwałość noży tytanowych w porównaniu z nożami ze stali czy ceramicznymi. Dużym zainteresowaniem, odbiorców marki Arcos, cieszą się też tradycyjne zestawy noży kuchennych ze stali (w stylowych, drewnianych blokach), które cechuje bardzo dobra wytrzymałość i doskonała ostrość oraz modele noży profesjonalnych, rekomendowanych przez szefów kuchni (m.in. Kyoto, Saeta, Riviera, Palisandro). Ostrość noża to warunek podstawowy, który powinno spełniać to narzędzie. Poza tym, ważny jest ergonomiczny uchwyt, dzięki któremu nóż stabilnie osadza się w dłoni, sprawiając, że proces krojenia staje się czynnością wyjątkowo efektywną, bezpieczną i komfortową. Arcos tworzy również zestawy sztućców kuchennych. Podstawowe trio: nóż, łyżka, widelec, z którego korzystamy na co dzień, ze względu na regularną eksploatację, powinno cechować się znaczną wytrzymałością. Hiszpański producent noży i sztućców postawił, wobec tego, na stal nierdzewną mertenzytyczną. Stale o takiej strukturze posiadają podobne wysokie stężenie chromu, podobnie jak w stalach ferrytycznych, ale wyróżniają się podwyższonym stężeniem węgla (do ok. 1%). Daje to wyrobom, wykonanym z takiego materiału, ogromną wytrzymałość, trwałość i odporność na korozję. Sztućce Arcos wyposażone są w wygodne uchwyty (z drewna laminowanego, impregnowanego żywicą fenolową lub ze stali nierdzewnej, czy polipropylenu). Są to produkty, które z powodzeniem można myć w zmywarce.

Większość noży stosowanych w kuchni wykonuje różne funkcje, istnieją też różne rodzaje japońskich noży kuchennych, które opiszemy w niniejszym przewodniku.

Rodzaje noży japońskich

Deba Bocho

Tego typu noży kuchennych używa się jako noży do mięsa czy ryb. Dostępne są w różnych rozmiarach i mogą mieć do trzydziestu centymetrów długości.
Mają ciężkie ostrze, co oznacza, że nóż tego typu może nie tak łatwo przejść przez krojony materiał, jeśli ruch nie będzie wykonywany w płaszczyźnie poziomej lub pionowej. Cecha ta sprawia, że spełnia się on w roli typowego noża do mięs.

Nakiri Bocho

Noże tego typu mają design odmienny od deba bocho i są powszechnie używane do krojenia warzyw. Mają prostą krawędź ostrza, która przechodzi przez warzywa aż do deski bez konieczności wykonywania ruchu w płaszczyźnie poziomej czy pionowej.
Powodem tego jest cienkie ostrze, które sprawia, że noże tego rodzaju nie będą odpowiednie dla krojenia kości i innych twardych materiałów.
Nakiri bocho są ostrzone po obu stronach. W tej kategorii znajduje się również profesjonalny nóż kuchenny zwany usuba bocho. Jest on używany przez profesjonalistów do krojenia warzyw i w przeciwieństwie do nakiri bocho, mających dwie krawędzie tnące, ten typ posiada tylko jedną krawędź tnącą - styl taki nazywany jest w języku japońskim kataba - co jest cechą pożądaną przy krojeniu cienkich plastrów warzyw.
Strona, po której znajduje się ostra krawędź zależy od tego która ręka jest dominująca u użytkownika. Ten rodzaj noża jest cięższy w porównaniu z rodzajem nakiri.

Tako Hik

Są to długie noże japońskie używane w kuchni przy przygotowywaniu sashimi, plasterkowania surowych ryb i innych owoców morza. Wygląd tego typu noży znacznie różni się w zależności od ich miejsca produkcji, jako że istnieje styl właściwy Tokio i Osace, niemniej pełnią one te same role w kuchni. Typ Osaka ma zaostrzony czubek, natomiast czubek noża typu Tokio jest kwadratowy.

Unagisaki Hocho

Ten typ noża stworzony został specjalnie w celu filetowania węgorza. Posiada on ostry, zaostrzony sztych niezbędny przy tego typu pracy. Nóż należy wbić w węgorza tuż przy głowie i pociągnąć przez całą długość, przekrawając go na pół.

Udon Kiri

Nóż ten nazywany jest również czasami Menkiri Bocho i używany jest w kuchni do przygotowywania nudli soba czy udon. Posiada on prostą i długą głownię stosowaną przy krojeniu prostych nudli na desce. Jest on ciężki, dzięki czemu z łatwością kroi nudle.

Oroshi Hocho

Ten rodzaj noża kuchennego ma długie ostrze (ok. 150 cm), dzięki czemu umożliwia filetowanie tuńczyka za jednym pociągnięciem. Noże takie używane są zazwyczaj na rynkach hurtowniczych, przez co nazywane są nożami hurtowymi.

Mocne strony japońskich noży

Stalowe noże japońskie są doceniane ze względu na poniższe właściwości:
Ostrość; krawędzie ostrza są zazwyczaj bardzo cienkie i przez to bardzo ostre, a w niektórych przypadkach ich ostrość dorównuje żyletkom.
Odporność na zużycie; są odporne na ścieranie, dzięki czemu ich żywotność jest znaczna.
Mocna konstrukcja; cecha ta zapobiega permanentnemu odkształcaniu się noża przy wykonywaniu danej czynności. Innymi zaletami noży wykonywanych ze stali są, między innymi, wytrzymałość, odporność na plamy, stabilność ostrza.

Noże Kyocera wytwarzane są przez różne firmy japońskie, wśród których znajdują się wysokiej renomy producenci opisani w niniejszym artykule.

Producenci noży Kyocera

Yangdong Baolida Ceramic Knives And Scissors

Firma ta specjalizuje się w produkcji noży ceramicznych, cyrkonowych, kuchennych i przeznaczonych do krojenia warzyw. Wytwarza ona również inne produkty, takie jak łyżki, przy użyciu tworzyw innych niż ceramika.
Ta popularna firma eksportuje swoje wyroby do różnych państw dzięki wysoce wykwalifikowanej kadrze, która zapewnia spełnienie wymagań konsumentów. Lokalizacja firmy również przysparza jej popularności, jako że cieszy się ona pełnym dostępem do rynku.

Guangdong Tsinghua Technology Ceramics

Firma ta zajmuje się przede wszystkim projektowaniem, prowadzeniem badań, produkcją oraz sprzedażą noży ceramicznych, ceramicznych grzejników oraz substancji ceramicznych, takich jak substraty ceramiczne. Firma ta jest bardzo popularna na całym świecie i wytwarza wysokiej jakości produkty dzięki swoim doświadczonym pracownikom.
Ich produkty są wyjątkowe, np. noże wytwarzane są przy użyciu taśmowych maszyn odlewniczych. W celu zapewnienia spójnej jakości firma zatrudnia członków zajmujących się kontrolą jakości, którzy zapewniają, że w chwili dotarcia na rynek noże będą spełniać wyznaczone normy.

Heqing Ceramics

Firma ta ma swój udział w produkcji różnego rodzaju zaawansowanych produktów ceramicznych przeznaczonych do użytku zarówno domowego, jak i przemysłowego. Do jej wyrobów należą artykuły kuchenne, produkty przemysłowe oraz produkty ceramiczne tworzone na zamówienie.
Wśród cech, dzięki którym produkty te wyróżniają się wśród podobnych wytworów innych producentów tej samej branży, wymienić można odporność na korozję czy odporność termiczną.

Chaozhou Hongye Manufactory

Specjalnością tej firmy jest produkcja japońskich noży ceramicznych i innych produktów z nimi związanych, takich jak kubki do kawy, miski czy inne przedmioty ceramiczne, dzięki którym zyskała popularność. Firmę tą cechuje również wysoka dbałość o jakość, co wyróżnia ją w znacznym stopniu na tle całego przemysłu ceramicznego.

Fujian Dehua Huiyan Ceramic

Firma ta znajduje się w Dehua i jest znana ze swojej ceramiki, dzięki której zyskała miano miasta ceramiki. Specjalizuje się w produkcji m.in. ceramicznych aniołów, dekoracji świątecznych oraz wazonów, które następnie eksportowane są do wielu państw Azji, Europy i Ameryki.
Wszystko to możliwe jest dzięki kompetentnym pracownikom, którzy nieustannie zapewniają ochronę jakości na wszystkich etapach produkcji aż do momentu, kiedy produkty trafią do konsumenta.

Hunter Knife Factory

Jest to japońskie przedsiębiorstwo z branży ceramicznej, specjalizujące się w nożach i podobnych produktach. Popularność zyskało ono dzięki swoim wyrobom, które zawsze cechuje dobra jakość pożądana przez wielu konsumentów.

Uwagi końcowe

Na koniec należy dodać, iż większość tych firm zyskało dużą popularność dzięki produkcji tego typu noży, uznawanych za lepsze w porównaniu z nożami wykonywanymi z innych materiałów z uwagi na przejawiane przez nie właściwości.
Firmy opracowały również system zarządzania jakością, który zapewnił kontrolę jakości na wszystkich etapach procesu produkcyjnego, co jest bardzo istotne dla konsumentów.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl