Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl   Kontakt
Patelnia/Wok Silit Wuhan Patelnia/Wok Silit Wuhan
Producent: Silit
Cena: 419,00 zł
szt.
zobacz więcej
Wok Silit Vision Wok Silit Vision
Producent: Silit
Cena: 1 299,00 zł
szt.
zobacz więcej
Wok Silit Energy Red 7,0l Wok Silit Energy Red 7,0l
Producent: Silit
Cena: 995,00 zł
szt.
zobacz więcej
Wok Silit Profi 7,0l Wok Silit Profi 7,0l
Producent: Silit
Cena: 979,00 zł
szt.
zobacz więcej
Patelnia/wok 28cm Profi Resist WMF Patelnia/wok 28cm Profi Resist WMF
Producent: WMF
Cena: 875,00 zł
szt.
zobacz więcej
Wok Melbourne 28 cm GreenPan Wok Melbourne 28 cm GreenPan
Producent: GreenPan
Cena: 266,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Wok Silit Hongkong 6,8l Wok Silit Hongkong 6,8l
Producent: Silit
Cena: 565,00 zł
szt.
zobacz więcej

Woki to naczynia wielofunkcyjne. W Chinach, skąd wywodzi się ta głęboka, okrągła patelnia, używa się jej nie tylko do szybkiego smażenia klasycznego, ale również do gotowania na parze, smażenia na głębokim tłuszczu, smażenia w sosach i marynatach oraz do duszenia i podgrzewania produktów obtoczonych ciastem.

Patelnia Wok w kuchni często zastępuje zarówno tradycyjne patelnie jak i garnki (można w nim przyrządzać także bardzo aromatyczne zupy). Jak wiadomo prawdziwe smażenie i prawdziwy wok to ogień, więc najlepiej naczynie to sprawdza się na kuchenkach gazowych, choć w sprzedaży dostępne są również woki na indukcję (ze spłaszczonym dnem).
Najbardziej tradycyjnymi wokami są woki żeliwne, w których smażenie przebiega idealnie. Jednak ze względu na znaczny jego ciężar, coraz częściej wybierane są bardziej komfortowe i skuteczne rozwiązania. Równie dobrze sprawdzają się woki ze stali węglowej (doskonałe przewodzenie ciepła) czy nierdzewnej, woki ceramiczne oraz pokryte powłoką teflonową.
Naczynia te można pogrupować ze względu na kształt dna. Wyróżnia się woki z dnem płaskim i woki z dnem okrągłym. Przy doborze odpowiedniego modelu należy przede wszystkim kierować się wygodą (okrągłodenny wok często okazuje się niepraktyczny, gdyż nie sprawdza się na kuchniach indukcyjnych) oraz aspektami zdrowotnymi gotowania.
Idealne naczynie tego typu, musi być duże (ok.30-40 cm średnicy), o chropowatych ściankach oraz powinno posiadać jak najmniej płaskiej powierzchni na spodzie. W takim, produkty gotują się dużo szybciej. Jeśli staramy się gotować zdrowo i lekkostrawnie, warto wybrać woki ze wzmocnionej stali, ale bez niklu i z nieprzywierającą powłoką mineralną. Takie woki są wyjątkowo mocne, odporne na wysokie temperatury (do 400°C) i ścieranie.

do góry
Pokaż pełną wersję strony