Woki to naczynia wielofunkcyjne. W Chinach, skąd wywodzi się ta głęboka, okrągła patelnia, używa się jej nie tylko do szybkiego smażenia klasycznego, ale również do gotowania na parze, smażenia na głębokim tłuszczu, smażenia w sosach i marynatach oraz do duszenia i podgrzewania produktów obtoczonych ciastem.

Patelnia Wok w kuchni często zastępuje zarówno tradycyjne patelnie jak i garnki (można w nim przyrządzać także bardzo aromatyczne zupy). Jak wiadomo prawdziwe smażenie i prawdziwy wok to ogień, więc najlepiej naczynie to sprawdza się na kuchenkach gazowych, choć w sprzedaży dostępne są również woki na indukcję (ze spłaszczonym dnem).
Najbardziej tradycyjnymi wokami są woki żeliwne, w których smażenie przebiega idealnie. Jednak ze względu na znaczny jego ciężar, coraz częściej wybierane są bardziej komfortowe i skuteczne rozwiązania. Równie dobrze sprawdzają się woki ze stali węglowej (doskonałe przewodzenie ciepła) czy nierdzewnej, woki ceramiczne oraz pokryte powłoką teflonową.
Naczynia te można pogrupować ze względu na kształt dna. Wyróżnia się woki z dnem płaskim i woki z dnem okrągłym. Przy doborze odpowiedniego modelu należy przede wszystkim kierować się wygodą (okrągłodenny wok często okazuje się niepraktyczny, gdyż nie sprawdza się na kuchniach indukcyjnych) oraz aspektami zdrowotnymi gotowania.
Idealne naczynie tego typu, musi być duże (ok.30-40 cm średnicy), o chropowatych ściankach oraz powinno posiadać jak najmniej płaskiej powierzchni na spodzie. W takim, produkty gotują się dużo szybciej. Jeśli staramy się gotować zdrowo i lekkostrawnie, warto wybrać woki ze wzmocnionej stali, ale bez niklu i z nieprzywierającą powłoką mineralną. Takie woki są wyjątkowo mocne, odporne na wysokie temperatury (do 400°C) i ścieranie.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl