Lubisz włoskie dania i chcesz spróbować własnych sił przygotowując domową pizzę? Do dzieła! Słynne i tak bardzo przez nas lubiane placki wymagają odpowiednich narzędzi. Jednym z nich jest niewątpliwie kamień do pizzy. Naczynie to nie tylko ułatwia równomierne rozłożenie ciasta na pizzę, w jej najpopularniejszej formie - koła, ale również zapewnia idealną prezentację naszego wypieku. Serwowanie domowej pizzy na specjalnym ceramicznym kamieniu to podstawa!
Kamień do pizzy sprawi, że ciasto upiecze się błyskawicznie, dzięki właściwościom specjalnej ogniotrwałej ceramiki. Materiał ten równomiernie rozprowadza i bardzo długo utrzymuje ciepło (doskonały do serwowania).
Ciasto upieczone na kamieniu może być jednocześnie cienkie oraz niebywale chrupkie, lekkie i wytrzymałe. Czyli takie jakie najbardziej w pizzy lubimy! W ofercie dostępne są kamienie do pizzy o różnej wielkości średnicy.
Są bardzo estetycznie wykonane, wyposażone w wygodne uchwyty do przenoszenia naczynia prosto na stół. Pizzę można kroić bezpośrednio na kamieniu, bez obawy o jego mechaniczne uszkodzenie.
Bon appetit!!!
Tego typu ciasto do pizzy jest naprawdę łatwe do przygotowania, nawet dla domowych amatorów stawiających pierwsze kroki w kuchni. Jego przygotowanie powinno nam zająć między 75-85 minut czasu. Aby wykonać takie ciasto na pizzę potrzebne nam będą takie oto składniki: 425 g mąki pszennej do pizzy, 32 g świeżych drożdży, 1 czubata łyżka cukru, nieco ponad 250 ml letniej przegotowanej wody, nieco ponad ½ łyżeczki soli, 2, 5 łyżki oliwy z oliwek.
Jak odpowiednio zrobić takie ciasto? Otóż w pierwszej kolejności należy przesiać mąkę do małej plastikowej miski, a do zagłębienia zrobionego w mące nasypać rozkruszonych wcześniej drożdży i cukru oraz dolać wodę. Składniki należy przykryć i pozostawić na 35 minut czasu do wyrośnięcia w miejsce gdzie jest utrzymane ciepło. Po tym czasie do tak przygotowanej zaprawy należy dodać sól, oliwę z oliwek i wyrobić całość na gładkie ciasto. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30 minut czasu. Po tym upływie czasu bardzo solidnie wyrabiamy ciasto na wysypanej mąką stolnicy. Rozwałkowujemy je na okrągłe placki. Następnie formy do pizzy lub blachę do pieczenia (należycie wcześniej wysmarowane tłuszczem) wypełniamy ciastem i brzegi ciasta podciągamy do góry. Na zakończenie wierzch ciasta nakłuwamy jeszcze widelcem (pamiętajmy aby zrobić nakłucia kilkakrotnie).