Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl
  • promocja
  • promocja
  • promocja

Świeżo wyciskane soki są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Bez wątpienia, jest to cenne źródło witamin i kluczowych składników mineralnych niezbędnych do zachowania dobrej kondycji i samopoczucia. Soki o najwyższym potencjalne odżywczym otrzymuje się przede wszystkim z wolnoobrotowych wyciskarek do soków.

Duża siła ucisku, wytwarzana w tym urządzeniu podczas produkcji soku, sprzyja zachowaniu i pozyskaniu z komórek roślinnych (owoców, warzyw, zielonych roślin liściastych, ziół), niezbędnych łatwo przyswajalnych antyoksydantów, enzymów oraz innych substancji odżywczych, bez ich utleniania. Usunięcie nadmiaru błonnika, pozwala organizmowi przyswoić te wszystkie wartościowe komponenty (aż w 75%!).

Picie tak przygotowanych, surowych soków powinno stać się rytuałem, dzięki któremu możliwa jest sukcesywna regeneracja, odkwaszenie, detoksykacja organizmu oraz szybszy powrót do równowagi biologicznej, szczególnie po przebytych chorobach.
Oferta obejmuje wyciskarki do soków pionowe lub poziome (jednoślimakowe, dwuślimakowe). Za pomocą tych urządzeń, oprócz soków, można przygotować smaczne i zdrowe sorbety, musy, smoothie, sosy, dipy, mleko sojowe, naturalne masło orzechowe czy migdałowe, a nawet tofu.
W urządzeniach tego typu zainstalowane są nowoczesne silniki indukcyjne, pozwalające na cichą, bezawaryjną pracę.
Wyciskarka do soków wykonana jest z materiałów bezpiecznych dla zdrowia (100% BPA FREE – nie zawierają Bisfenolu A).
Atrakcyjny, nowoczesny design tych urządzeń (szeroka gama kolorystyczna, niewielkie rozmiary i ciekawy kształt) będzie na pewno dodatkową korzyścią, dla osób którym zależy na estetycznym i harmonijnym wyposażeniu kuchni.

Dlaczego świeży sok z wyciskarki to naturalny wybór?

Wymogi współczesnego życia są ciężarem nawet dla tych najzdrowszych z nas, a im bardziej skupiamy się na utrzymaniu wigoru i dobrego stanu zdrowia dzięki prawidłowemu odżywianiu, tym jesteśmy szczęśliwsi i lekko mijają nam dni. Codzienne picie świeżego soku z surowych warzyw czy owoców to jeden z najbardziej pozytywnych wyborów życiowych, gdy chcesz się cieszyć świetnym zdrowiem.
Rodzice szybko odkrywają, że picie soków daje mnóstwo dobrego również ich dzieciom. Świeży sok ma żywe kolory i świetny smak, a ludzie często zaskoczeni są tym, jak przyjemnie i naturalnie słodki może być sok warzywny. Dla dzieci przygotowywanie smoothie ze świeżym sokiem owocowym i innymi zdrowymi składnikami w mikserze jest genialną zabawą i zdrowym nawykiem, który łatwo wpoić w domu.
Dla tych, którzy muszą niestety walczyć z chorobą, dostarczanie organizmowi naturalnych substancji odżywczych ze świeżych, żywych soków, to potężne narzędzie w walce ze złym stanem zdrowia. Picie świeżych soków wykorzystywane jest w terapii żywieniowej, a niektóre z nich odnoszą ponoć wielki sukces w leczeniu zagrażających życiu chorób. Dowody naukowe przekonują o wielkich korzyściach, jakie wielu z nas czerpie z picia świeżych soków. Niemniej jednak, nie trzeba stopnia naukowego, by zrozumieć i doświadczyć zalet soków na własnej skórze – wystarczy zacząć regularnie używać sokowirówki i w przeciągu paru tygodni Twój organizm sam będzie dowodem przekonującym Cię do picia świeżych soków. Za wyborem stylu życia opierającego się na świeżych sokach stoi zdrowy rozsądek. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, dysponujemy też znakomitymi publikacjami dotyczącymi tej tematyki.

Odnowa i odmłodzenie, które da Ci wyciskarka

Hipokrates powiedział: “Jesteś tym, co jesz” tysiące lat przed tym, jak dr Gillian Mckeith zaczęła zmuszać nas do uznania tego faktu w swoich programach telewizyjnych. Nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że kiepskie odżywianie przyczynia się do występowania wielu chorób zwyrodnieniowych, jakie możemy obserwować w krajach rozwiniętych, a większe zrozumienie roli odżywienia w medycynie zmieniło w ciągu ostatnich dziesięcioleci sposób postrzegania tego problemu przez lekarzy.

Ludzki organizm to niezwykle skomplikowany system o milionach delikatnych, powiązanych ze sobą procesów metabolicznych, które odbywają się jednocześnie, w każdym momencie. Wszystkie te procesy napędzają i katalizują spożywane przez nas składniki odżywcze, i choć organizm może wytworzyć wiele własnych składników odżywczych z dostarczanego mu jedzenia, istnieją również niezbędne składniki, które możemy mu zapewnić tylko w naszej diecie. Surowe, świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe są niezwykle bogate w naturalne, organiczne składniki odżywcze, które organizm z łatwością przyswaja w dokładnie takiej formie, jaką potrzebuje do wielu procesów.

Dostarczanie tych wysokiej jakości składników odżywczych w formie płynu oznacza, że z jedną szklanką wypitego soku otrzymujesz wielką dawkę organicznych składników pokarmowych pochodzenia roślinnego. Świeże soki dają nam budulec niezbędny w procesach metabolicznych, które mają miejsce na poziomie komórkowym w całym organizmie, regenerujący i odbudowujący zdrowe tkanki. Możesz wypić niezbędne składniki odżywcze w o wiele większej ilości w formie świeżo wyciśniętego soku, niż w przypadku spożywania ich w formie jedzenia, zapewniając swojemu organizmowi mnóstwo wartości niezbędnych do funkcjonowania w dobrym zdrowiu.

Świeży sok z wyciskarki to „żywe” jedzenie

Opanowanie umiejętności rozpalania ognia było kluczowym krokiem w ewolucji naszego gatunku i nie ma wątpliwości co do tego, że nauka gotowania pożywienia również była istotnym odkryciem. Niemniej podczas gotowania jedzenia znacznie zmieniamy skład substancji odżywczych, jakie ono zawiera, tak więc ważne jest, byśmy przy tym dostarczali swojemu organizmowi składników pokarmowych, które nie były poddawane obróbce cieplnej.

Gotowanie produktów spożywczych niszczy stosunek cennych składników pokarmowych w nich zawartych, jak również zmienia chemiczną budowę niektórych niezbędnych składników pokarmowych, przez co stają się one gorzej przyswajalne przez organizm. Enzymy, proteiny, witaminy i minerały są niszczone lub w znacznym stopniu uszkadzane w wysokich temperaturach. Są budulcem, którego potrzebuje organizm. Zabrzmi to niepokojąco, ale gotowanie nie tylko niszczy pewne niezbędne nam substancje, ale również tworzy niekiedy produkty uboczne w żywności, które są wprost szkodliwe.

Wiedza ta bardzo bliska jest amatorom surowej żywności, którzy doświadczają zalet diety obfitującej w wysokiej jakości składniki odżywcze nie poddawane gotowaniu. Inni mogą zniechęcić się pomysłem odmówienia sobie niektórych smakowitych, gotowanych posiłków, jakimi się raczymy, ale bez obaw – wciąż możemy zyskać mnóstwo surowych, niezbędnych składników odżywczych dzięki wyciskaniu świeżych soków w domu, bez konieczności wywracania stylu życia do góry nogami.

Jako że świeży sok jest „żyjącym” pokarmem, nie znajdziesz go na żadnej sklepowej półce. Produkty dostępne w sklepach są poddawane obróbce cieplnej, wytwarzane na masową skalę z pasteryzowanych papek z owoców i warzyw. Pomimo marketingowego szumu, nawet niektóre z najdroższych produktów tego typu często nie są w stanie zaoferować nic nad przyjemny smak. Jeśli kiedykolwiek miałeś w ustach butelkowany sok warzywny można poddać w wątpliwość, czy w ogóle to zrozumiesz. Przygotowując soki w domu, bierzesz do ręki żywy owoc lub warzywo i w jednej chwili tworzysz z nich pyszny, pełen energii napój o nieporównywalnie większej jakości odżywczej i to za ułamek sklepowej ceny.

Świeże soki z wyciskarki a utrata wagi

Będąc na diecie składającej się w większej części z gotowanej żywności, nasz organizm cały czas domaga się wartości odżywczych, które niszczy proces gotowania i możemy nieumyślnie przytyć. W tego typu zachodniej diecie spożywamy coraz to więcej „pustych” kalorii, by zastąpić nimi nieobecne pokarmowe zniszczone w wysokich temperaturach. Raz za razem nasi klienci opowiadają nam, że doświadczyli ogromnej zmiany w odczuwanej energii i dobrym samopoczuciu, gdy zaczęli używać wyciskarki, a jednym z powszechnie zauważanych zjawisk jest mniejszy apetyt.

Jeśli inwestujesz w poprawę swojego zdrowia dostarczając systematycznie wysokiej jakości świeży sok to oczywiste jest, że Twój apetyt może osłabnąć. Twój organizm myśli sam za siebie, więc jeśli dajesz mu pełny wachlarz niezbędnych mu składników, występujących w dużych ilościach w sokach, chęć jedzenia zmniejsza się, a wraz z nią apetyt. Szczególnie zielone soki warzywne odgrywają znaczną rolę w diecie, ze względu na swoje alkalizujące właściwości i wysoką zawartość składników odżywczych.

Gdy ktoś zachwyca się tym, że czuje się o 10 lat młodszy, wydaje się potrzebować mniej snu, a przy tym ma więcej energii, gdy ćwiczenia stają się dla takiej osoby zabawą, a nie przykrym obowiązkiem, gdy stają się mniej podatni na przeziębienia i infekcje wirusowe, wykazują większą uwagę i koncentrację, a ich skóra wygląda na promienną i zdrową – wiemy, że to zasługa soków!

Picie świeżych wyciskanych soków – to takie oczywiste

Zespół Cook&Love dzieli się swoimi doświadczeniami z zakresu korzyści, jakie może przynieść nam picie soków.
Przygotowywanie soków to pestka, gdy ma się odpowiednią wyciskarkę. Większość ludzi z radością poświęci trochę czasu na przygotowanie i spożycie znakomitego dania, nawet wtedy, gdy część życiodajnych substancji odżywczych ginie podczas gotowania.

Możesz przygotować szklankę doskonałego soku warzywnego czy owocowego w kilka minut, zachowując przy tym całe spektrum nieuszkodzonych wartości odżywczych, które będą mieć wielki wpływ na poprawę Twojego zdrowia i samopoczucia. Niezależnie od tego, czy chcesz, by świeże soki były pro-zdrowotnym dodatkiem w Twoim życiu, czy też planujesz, by stały się one częścią większego postanowienia, a sam pragniesz zostać entuzjastą soków - tak jak my – picie świeżych soków staje się oczywiste!

Wszyscy uwielbiamy soki, ponieważ ich smak oraz wartości odżywcze są niemożliwe do podrobienia. Nie ma niczego lepszego niż pyszny napój do rodzinnego obiadu, szklanka wypełniona jabłkowym aromatem w ramach płynnego podwieczorka czy orzeźwienie pomarańczowym smakiem po wysiłku fizycznym. Nikt z nas jednak nie powinien mieć najmniejszych nawet wątpliwości, że to, co oferują sklepy niekoniecznie jest zdrowe. Do konserwacji oferowanych produktów używa się substancji, które mogą okazać się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia w większych ilościach, a przetworzenie i wtłoczenie do kartonu czy butelki skutecznie odbiera korzystne dla nas enzymy oraz witaminy.

Dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings do całych owoców?

Inwestując w wyciskarkę wolnoobrotową możemy własnoręcznie wytwarzać wspaniałej jakości soki. Nie tylko wyróżniają się one pozytywnym wpływem na nasze zdrowie, ale także ich smak nie pozostawia niczego do życzenia. Zyskujemy także możliwość mieszania różnych owoców czy warzyw wedle własnego uznania, co otwiera nam pole do interesujących kuchennych eksperymentów. Takie urządzenia nieraz także posiadają specjalne funkcje czy dodatki, które jeszcze bardziej rozszerzają ich użyteczność – na przykład pozwalają tworzyć bez niczyjej pomocy masło orzechowe. Takie zalety są niepodważalnym argumentem do zakupu właśnie takiego sprzętu do naszego domowego zacisza. Wyciskarka wolnoobrotową pozwala nam zaoszczędzić czas, który musielibyśmy poświęcić na dokładne kawałkowanie użytych do stworzenia napoju elementów. Nie ma takiej potrzeby – zmieścimy bez większych problemów jabłka, pomarańcze czy banany lub przynajmniej ich duże fragmenty. Taka sytuacja przekłada się na zwyczajną wygodę – nie ma konieczności ślęczenia nad maszyną i zastanawiania się nad tym, czy taka ilość owoców bezproblemowo wejdzie. W razie potrzeby, w modelach pionowych, po prostu pomagamy sobie tłuczkiem i już po chwili możemy rozpocząć raczenie się wyśmienitym i zdrowym sposobem na skonsumowanie czegoś słodkiego czy kwaśnego. Owszem, sokowirówki są być może nieco szybsze jeżeli chodzi o sam czas pracy, ale coraz nowsze technologie pozwoliły już to ograniczenie w ofertach niektórych firm przeskoczyć.

Najlepszy wybór - wyciskarka ślimakowa Kuvings

Taki sprzęt posiada także dużą przewagę nad sokowirówkami. To jakość wyrobu. Chociaż sok z obu urządzeń będzie nam zapewne smakował, to lepszym dla nas okazuje się być ten, który został zgnieciony (a więc wyciśnięty) niż poszatkowany (a więc przepuszczony przez sokowirówkę). Zachowuje dzięki temu zdecydowanie więcej dobrze odbijających się na naszym organizmie enzymów i witamin. Co więcej, niektóre rodzaje posiadają jeszcze jedną rewelacyjną korzyść w stosunku do sokowirówek. Chodzi mianowicie o to, że sok nadaje się przez dłuższy czas do konsumpcji w pełni jakości. Proces utleniania się zachodzi w takim produkcie wolniej, a co za tym idzie charakterystyczny świeży smak i barwy przez dodatkowe godziny są odczuwalne oraz widoczne. Możemy dzięki temu przechowywać sok i cieszyć nim przez dłuższy czas – rano przygotujemy cały dzbanek, a jeszcze wieczorem nie odczujemy różnicy w smaku. Oczywiście bardzo wiele zależy od modelu na który się zdecydujemy – jak w każdej innej dziedzinie życia – ale mając do wyboru tak wiele rodzajów z pewnością odnajdziemy coś dla siebie. Niektóre typy ceni się za ich bardzo dużą wytrzymałość i gwarancję, inne czyści się bez jakichkolwiek problemów, a jeszcze inne pozwalają przykładowo wyeliminować niechciany związek chemiczny w postaci bisfenolu. Nie musimy jednak balansować pomiędzy plusami jednej wyciskarki czy drugiej. Na pewno szybko odnajdziemy taką maszynę, która spełni wszystkie pokładane w niej oczekiwania co do jej funkcjonalności.

Wyciskarka do soków Kuvings wyciska całe owoce i warzywa - Niezbędnik w kuchni?

Każdy fan soków powinien rozważyć wyciskarkę wolnoobrotową jako niezwykle użyteczny dodatek do swojej kuchennej kolekcji użytecznych przedmiotów. Pozwoli ona przygotować wartościowe napoje dla całej rodziny, które będzie można pić nie tylko po ich zrobieniu, ale także jakiś czas później. Nie zapominajmy także o otwierających się przed nami dodatkowych możliwościach.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl