Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl   Kontakt
Opcje przeglądania

Garnki miedziane - rozwiązanie dla wymagających

W dawnych czasach garnki miedziane i inne naczynia z tego metalu używane były powszechnie. Niektórzy z nas pamiętają jeszcze miedziane garnki i patelnie w kuchniach swoich babć. Warto jednak zaznaczyć, że miedź to metal, który przez ludzi wykorzystywany jest od setek lat. Miedź używana była przez człowieka już w starożytności. Starożytni Rzymianie nazwali ten wartościowy pierwiastek „aes cyprium“, czyli "ruda z Cypru". Faktycznie w starożytności większość znanych złóż miedzi znajdowało się właśnie na Cyprze. Przez długie lata naczynia miedziane cieszyły się dużym uznaniem. Do tego przyczyniał się nie tylko ich wygląd (charakterystyczny kolor i połysk), ale także naturalne właściwości miedzi. Nie zapominajmy o tym, że miedź jest po srebrze najlepszym przewodnikiem ciepła i elektryczności.

Nie da się zaprzeczyć, że naczynia miedziane, w tym także garnki miedziane do gotowania, to rozwiązanie mające wiele zalet. Dlaczego warto zainwestować właśnie w ekskluzywne naczynia z miedzi, wyjaśnimy pokrótce poniżej. Teraz chcielibyśmy jeszcze podkreślić, że garnki miedziane to bardzo częsty wybór profesjonalistów - tego typu naczynia, jak patelnie, rondle, garnki z miedzi są chętnie wykorzystywane w wysokiej klasy restauracjach na całym świecie.

Garnek miedziany - Dlaczego to dobre rozwiązanie?

Najważniejszym atutem garnków miedzianych jest fakt, że naczynia z tego metalu rozprowadzają ciepło równomiernie. W praktyce oznacza to, że mamy większą kontrolę nad procesem gotowania. Potrawy gotują się w takich garnkach miarowo, nie przywierają, nie przypalają się. Garnek miedziany utrzymuje wysoką temperaturę o wiele dłużej niż naczynia z innych metali. Miedź to metal, który naprawdę bardzo dobrze przewodzi ciepło. W praktyce oznacza to, że nawet niewielkie zmniejszenie lub zwiększenie temperatury ma znaczenie dla przebiegu przygotowania potrawy. Jako ciekawostkę można dodać jeszcze, że aluminium przewodzi ciepło 9 razu gorzej niż miedź, a stal nawet 25 razy gorzej. Nic zatem zaskakującego w tym, że miedź jest częstym wyborem profesjonalistów.

Obecnie produkowane miedziane garnki mają stosunkowo cienkie ściany, w środku są pokrywane najczęściej stalą szlachetną, co ułatwia utrzymanie ich w czystości. Osoby, które pamiętają tradycyjne kuchnie swoich babć, miedziane garnki kojarzą na pewno z przygotowaniem pysznych konfitur. Jednak miedziany garnek to rozwiązanie uniwersalne. W takim garnku można gotować i dusić dowolne produkty spożywcze. A to jeszcze nie wszystko. Wysokiej jakości garnki miedziane można z powodzeniem używać zarówno na kuchenkach gazowych, jak i ceramicznych czy indukcyjnych. To naczynia, które w pełni odpowiadają oczekiwaniom nowoczesnego użytkownika.

Miedziane garnki - Jak o nie dbać?

Oczywiście typowy garnek miedziany wymaga odpowiedniej dbałości. Na szczęście nie są konieczne żadne zbyt skomplikowane zabiegi. Przede wszystkim należy pamiętać, że garnków z miedzi nie myjemy w zmywarce. Ten sposób ich czyszczenia odradzają wszyscy producenci. Miedź ma tendencje do śniedzienia. I z tego względu garnki miedziane, jeśli mają zachować swój piękny blask, należy co jakiś czas polerować. Można podczas tego zabiegu zastosować specjalną pastę do czyszczenia miedzianych przedmiotów.

Można tez skorzystać z domowych sposobów. Należy przygotować roztwór octu w proporcjach - 2:1 - ocet: woda. Do roztworu dodajemy sok z połowy cytryny, dosypujemy łyżkę stołową soli. Tak przygotowanym domowym detergentem przecieramy garnki za pomocą szmatki. Gdy miedź odzyska swój połysk, wystarczy dokładnie opłukać i osuszyć naczynie.

Miedziany garnek - ponadczasowa elegancja

Miedziane garnki wyróżniają się już na pierwszy rzut oka swoim charakterystycznym złotawym połyskiem. Nie da się zaprzeczyć, że miedziany garnek to rozwiązanie bardzo praktyczne. Jednak to nie wszystko, garnek taki może być także oryginalną dekoracją każdej kuchni, zwłaszcza tej urządzonej w modnym stylu retro. Taki garnek to znakomity prezent. Jeśli chcesz podarować bliskiej Ci osobie coś wyjątkowego, miedziane naczynia będą na pewno dobrym wyborem.

Garnki miedziane marki De Buyer - rozwiązanie dla profesjonalistów

Zdecydowanie zachęcamy do rozważenia zakupu garnków De Buyer, to naczynia miedziane najwyższej klasy, które będą odpowiadać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających użytkowników. De Buyer to francuskie przedsiębiorstwo, które swoje produkty oferuje już od roku 1830. Firma została założona w Le Val-d'Ajol w departamencie Vosges. W chwili obecnej marka De Buyer obejmuje ponad 3 000 różnych modeli naczyń kuchennych, zarówno ze stali, jak i stali nierdzewnej, aluminium oraz miedzi. Produkty De Buyer to gwarancja najwyższej jakości, naczynia francuskiego producenta są częstym wyborem profesjonalistów.

Miedziane garnki De Buyer wykonane są miedzi wysokopolerowanej, jej grubość wynosi 2 mm. Wewnątrz garnki poryte są stalą nierdzewną. Naczynia te posiadają innowacyjne ferro-magnetyczne dno, dzięki czemu można je z powodzeniem stosować także i na płytach indukcyjnych. Typowy miedziany garnek stosunkowo szybko uzyskuje jednolitą temperaturę na całej powierzchni. Nie tylko dno naczynia, ale także jego ścianki nagrzewają się równomierne, uzyskując wysoką temperaturę. Tym samym naczynia miedziane są znakomitym rozwiązaniem, gdy np. chodzi o przygotowanie delikatnych potraw, które wymagają szczególnej uwagi, np. różnych kremów lub sosów.

do góry
Pokaż pełną wersję strony