Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl   Kontakt
Krajalnica Mandoline Pro Moha Krajalnica Mandoline Pro Moha
Producent: Moha
Cena: 244,90 zł
szt.
zobacz więcej
Obieraczka poprzeczna Cuisipro Obieraczka poprzeczna Cuisipro
Producent: Cuisipro
Cena: 79,90 zł
szt.
zobacz więcej

obieraki

Warzywa to niezbędny element bardzo wielu smacznych przepisów, ale także źródło cennych substancji odżywczych. Z tego powodu są wykorzystywane praktycznie w każdej kuchni w czasie codziennego przygotowywanie posiłków. Szybkie i wygodne przygotowanie potraw zawierających te składniki wymaga posiadania odpowiednich akcesoriów kuchennych. Wśród nich znajdują się obieraki do warzyw, które znacznie ułatwiają obieranie takich warzyw, jak marchewki, ziemniaki czy ogórki.

Obieraki do warzyw – niezbędne w każdej kuchni

Dzięki obierakom można zaoszczędzić czas, ale także osiągnąć znacznie lepsze efekty niż przy wykorzystaniu zwykłego noża, który jest często mało poręczny. Odpowiednie narzędzia pozwalają na cienkie i dokładne obieranie, co umożliwia szybkie przygotowanie dań, ale sprawia także, że warzywa zachowują walory estetyczne. Dzięki praktycznym obierakom można ułatwić pracę w kuchni i sprawić, że gotowanie smacznych oraz zdrowych posiłków stanie się znacznie łatwiejszym zadaniem, a obieranie przestanie być mozolnym i nudnym obowiązkiem.

Obieraki do warzyw w naszej ofercie

Również i wysokiej klasy obieraki do warzyw możemy Państwu zaoferować w naszym sklepie. Nasz asortyment obejmuje obieraki Normann Copenhagen, Silit, Joseph Joseph oraz wiele innych. Wybierając produkty do sklepu, zwracaliśmy uwagę na wytrzymałość i funkcjonalność. Możemy też zagwarantować, że każdy oferowany przez nas obierak do warzyw będzie miała solidną konstrukcję oraz ergonomiczny kształt. Zachęcamy do wypróbowania w kuchni tego rodzaju akcesoriów - z nimi można znacznie szybciej obierać warzywa.

Obieraczki o kilku ostrzach

Osobom, które potrafią docenić funkcjonalność proponowanych rozwiązań, chcielibyśmy polecić przede wszystkim nowoczesne obieraczki do warzyw wyposażone w 2-3 ostrza. Tego rodzaju obieraczka na pewno nie raz zostanie wykorzystana w kuchni. Do obierania owoców, warzyw oraz robienia wiórek. Wybór narzędzia wielofunkcyjne to oszczędność zarówno pieniędzy jak i miejsca w szafkach kuchennych. Atrakcyjnej obieraki o kilku ostrzach mogą Państwo znaleźć wśród produktów Silit oraz Joseph Joseph.

W przypadku jakichkolwiek pytań, zapraszamy do kontaktu z nami. Postaramy się nie tylko udzielić trafnych odpowiedzi, ale także doradzić w kwestii wyboru takich akcesoriów kuchennych, które będą nie tylko atrakcyjne, ale także funkcjonalne i w dodatku nadzwyczaj wytrzymałe.

Dostępne obieraczki do warzyw oraz owoców w sklepie Cook and Love

Obieraczka do ziemniaków

Gotowane, smażone, na parze, w postaci frytek, placków, babek czy zapiekanek……. są najróżniejsze sposoby przygotowania ziemniaków. Przez niektórych uważane są za bezwartościowe i tuczące, a tak naprawdę warto je jeść, ponieważ mają dużo białka, beta-karotenu, błonnika, witamin C, B, PP, K oraz minerały fosfor, potas, magnez, wapń. Najwięcej jest ich pod skórką, natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Dlatego najlepiej ziemniaki jest piec lub gotować w mundurkach, a później dopiero obrać. Dużo wartości odżywczych zachowują ziemniaki przygotowane na parze. Od maja do lipca mamy młode ziemniaki i nie ważne czy zagraniczne czy nasze krajowe warto je jeść. Nie dość, że smaczne to o wiele mniej kaloryczne od starych i zawierają więcej witaminy C. Znakomicie smakują podane z masłem, koperkiem oraz zsiadłym mlekiem, sadzonym jajkiem bądź podsmażone z ziołami np. tymiankiem i rozmarynem. Ziemniaki wskutek magazynowania gromadzą w sobie toksyczną solaminę, szkodliwą dla zdrowia. O jej obecności świadczy zielone zabarwienie skóry, które należy starannie wykroić. Kupując ziemniaki koniecznie zwracaj uwagę na odmianę i na to do czego maja być przeznaczone. Do gotowania, duszenia czy pieczenia najlepiej nadają się odmiany Malwa, Irys, Irga ze względu na zwarty miąższ. Do sałatek lepsze są rozsypujące się ponieważ mają mniej skrobi np. Frezja, Regina czy Sokół. Na placki, pyzy, knedle lub kluski wybieramy ziemniaki mączyste jak Mila, Bryza, Koral bądź Aster. Jeśli nie wiemy z jaką odmianą mamy do czynienia warto ziemniaka przekroić i pocierać połówki o siebie. Jeśli wytworzy się woda to znaczy, że są twarde i nadają się do zup, sałatek lub do podania w całości. Jeśli połówki będą się kleić oznacza to, że ziemniaki są mączyste i wówczas przeznaczamy je na kluski, purre lub placki. Bez wątpienia ziemniaki są pożywne, smaczne, lekko strawne, dobrze przyswajalne oraz dostarczają mało kalorii. Wbrew pozorom i opiniom jest to jarzyna, która dostarcza niezbędnych wartości oraz energii.

Obieraczka do jabłek

Każdy organizm wymaga wspomagania go witaminami, a najlepiej witaminami naturalnymi i na dodatek rodzimego pochodzenia. Do owoców, które posiadają nie tylko szereg witamin, ale również wspaniale regulują pracę jelit i są zwane wymiataczami żołądka - należą jabłka. Tym samym są wspaniałym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, ponadto są mało kaloryczne. Średniej wielkości jabłko ma tylko około 36 kcal. przy czym na przykład jeden średni banan już około 90 kcal.

Jabłka możemy spożywać na surowo, lub po obróbce kulinarnej. W Polsce w celach konsumpcyjnych i eksportowych uprawiane są różne ich odmiany. Owoce te są bardzo smaczne, gdyż smak dojrzałych jabłek jest słodko - kwaśny, a wszystko w zależności od odmiany. Miąższ jabłka jest sztywny co sprawia, że jest ono chrupkie i pełne soku. Jabłka nadają się do długoterminowego przechowywania, co stanowi dodatkową ich zaletę i choć z biegiem czasu staną się mniej soczyste i pomarszczone, to nadal zachowują swoje drogocenne właściwości.

Jabłko jest symbolem zdrowia, miłości, powodzenia i urodzaju. Jest owocem znanym od czasów pierwotnych. Już pierwsza wzmianka o nim pochodzi z Biblijnego ogrodu "Eden". W czasach późniejszych jabłonie rozpowszechniły się w Azji Środkowej i Azji Mniejszej, z kąt dotarły do Europy, a w tym do Polski.

Najbardziej znane odmiany polskich jabłek to: kosztela, jonatan, antonówka, cortland, kronselska, lobo, papierówka, reneta, szampion, itd.

Jabłka posiadają ogromne wartości odżywcze. Zawierają: witaminy: (C, A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, oraz błonnik, który wspomaga proces odchudzania organizmu, a także zawierają wiele cennych minerałów niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. A szczególnie młodego organizmu będącego w fazie rozwoju i posiadającego zapotrzebowanie na witaminy, jako naturalne wspomagacze do rozwoju fizycznego. Jak i do kształtowania, budowania odporności psychicznej. Dobrze odżywiony i ukształtowany młody organizm, to nadzieja na zdrowie w życiu dorosłym, a tym samym lepsze funkcjonowanie nie tylko jako członek rodziny, ale także jako obywatel państwa.

Jabłka można spożywać na różne sposoby. Można je jeść na surowo, można je gotować, piec, smażyć, wyciskać z nich sok, suszyć je, mielić, kroić, siekać, ucierać.

Obieraczka do cebuli

To popularne warzywo z rodziny czosnkowatych jest nam doskonale znane. Cebula to ważny składnik wielu smacznych i zdrowych potraw, to również cenna przyprawa, która poprawia smak mięs, warzyw i innych przysmaków. Jakie korzyści może nam przynieść systematyczne sięganie po to warzywo?

Cebula i jej niezwykłe właściwości

Cebula to naturalny antybiotyk i skuteczny lek na wiele przypadłości. O jej leczniczych właściwościach decyduje m. in. długa lista substancji, których może nam dostarczyć to warzywo. W cebuli znajduje się sporo błonnika, dzięki któremu cebula może nas uchronić przed problemami z zaparciami oraz skutkami takich problemów. W warzywie tym nie brak również silnych przeciwutleniaczy oraz innych substancji, które zajmują bardzo ważne miejsce w profilaktyce nowotworowej. W cebuli znajdują się też cenne witaminy i minerały, dzięki którym staje się cebula cennym wsparciem dla naszego układu immunologicznego. To warzywo znane jest jednocześnie jako skuteczny pogromca wirusów, bakterii oraz grzybów, których obecność w organizmie może negatywnie odbijać się na ogólnym stanie naszego zdrowia.

Jak jeść cebulę?

Najlepiej na surowo! Choć smak cebuli nie każdemu odpowiada, warto się przełamać. Dzięki temu siarczek diallilu, jedna z najważniejszych substancji leczniczych znajdujących się z cebuli, nie ulega rozkładowi i trafia do naszego organizmu, zapewniając mu ochronę przed nowotworami żołądka. Surową cebulę można żuć, można też ją pokroić na drobne kawałki i wykorzystać do posypania kanapki z pomidorem. Surowa cebula będzie też doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek, które nabiorą i ciekawszego smaku, i wartości odżywczej. Warto wykorzystać też przepisy na te dania, w których cebula pojawia się w formie gotowanej lub duszonej. Podsmażona cebula może się stać ciekawym dodatkiem do pizzy, a przede wszystkim- alternatywą dla sosu pomidorowego. Cebulę można też wydrążyć, nafaszerować mięsem lub innymi warzywami, a następnie zapiec. Moda na zdrowe żywienie sprawia, że w książkach kucharskich oraz na portalach poświęconych sztuce zdrowego gotowania, przepisy na dania z dodatkiem cebuli pojawiają się coraz częściej.

Obieraczka do ananasa

Te smaczne owoce mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie, a włączenie ich do diety może okazać się skutecznym sposobem na walkę z wieloma schorzeniami. Ananas to wspaniały smak i ogromna wartość odżywcza. W jaki sposób możemy wykorzystać jego lecznicze właściwości?

Co zawiera ananas?

Długa lista korzystnych dla zdrowia substancji sprawia, że ananas staje się wartościowym składnikiem zdrowej diety. W owocach tych znajduje się sporo błonnika rozpuszczalnego, który pozwala na obniżanie poziomu złego cholesterolu. Ananas jest jednocześnie cennym źródłem manganu oraz witaminy C, dzięki czemu na włączeni go do diety zyskują i nasze kości, i nasz układ immunologiczny. Ananasy są jednak cenione przede wszystkim jako źródło bormeliny – enzymu, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Dzięki temu dieta z ananasem jako stałym dodatkiem zalecana jest tym osobom, które walczą z zapaleniem stawów, częstym kaszlem lub innymi schorzeniami, które wiążą się ze stanem zapalnym lub zbyt słabą odpornością. Ananas może się stać również cennym składnikiem diety antynowotworowej, gdyż znajdujący się w nim kwas ferulowy znany jest jako jedna z tych substancji, które w naturalny sposób zapobiegają tworzeniu się substancji rakowych.

Ananas w naszej kuchni

Surowy ananas sam w sobie może być wspaniałą i wartościową przekąską, warto jednak pamiętać, że nawet niewielka ilość tych owoców może sprawić, że nasza dieta nabierze wyjątkowego charakteru. Jak wprowadzić w swej kuchni nieco urozmaicenia w prosty sposób? Wystarczy sięgnąć po te przepisy na tradycyjne potrawy, w których ananas pojawia się jako dodatek. Ananas może się przecież okazać świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, może też zagościć w owocowych sałakach. Świetnie sprawdza się też jako główny składnik owocowych soków oraz owocowych past, których przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większych problemów.

Obieraczka do pomidorów

Szybka kilkunastosekundowa kąpiel pomidora we wrzątku, ułatwia usuwanie skórki. Przed tym jednak należy pomidor dokładnie umyć, najlepiej pod strumieniem bieżącej wody. Następnie należy naciąć pomidor na krzyż w okolicach szypułki. Nacięcie nie powinno być głębokie. Tak przygotowany pomidor wkładamy do miski lub innego głębokiego naczynia i zalewamy wrzątkiem (pomidor wkładamy szypułka do góry). Woda powinna w całości pokryć pomidor. Po kilkunastu sekundach można zauważyć, jak skórka w okolicach nacięcia się odchyla. Wtedy przy pomocy łyżki wyjmujemy pomidor z wody i od razu ustawiamy łyżkę wraz z pomidorem pod strumień zimnej wody w celu zahartowania. Po takim zabiegu przygotowawczym, skórkę usuwa się bez problemu. Tak naprawdę sama odchodzi od miąższu, który zostaje nieuszkodzony. Skórkę możemy obierać nożem lub po prostu palcami. To stary prosty sposób naszych babć, które tak właśnie radziły sobie z obieraniem pomidorów, niezawodny, prosty i szynki. Warto z niego skorzystać w naszych czasach.

do góry
Pokaż pełną wersję strony