Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl   ♥ Kontakt
Opcje przeglądania

noże ceramiczneChociaż tradycyjne noże ze stali nierdzewnej są nadal standardowym elementem wyposażenia kuchni, nie da się zaprzeczyć, że także noże ceramiczne zyskują na popularności.
Nóż ceramiczny odznaczają się wyjątkową ostrością. Co więcej, ich ostrza tępią się o wiele wolniej niż ostrza noży tradycyjnych. Noże ceramiczne są bardzo odporne na zarysowanie i ścieranie, ponadto są nadzwyczaj lekkie, co przekłada się na komfort ich użytkowania. Zarówno większe noże jak i nieduże nożyki doskonale nadają się do krojenia owoców, warzyw, mięsa czy wędlin. To optymalne rozwiązanie, kiedy chcemy szybko pokroić lub poszatkować niezbyt twarde produkty. Warto jednak zaznaczyć, że noży ceramicznych nie wolno wykorzystywać do krojenia twardych produktów – ze względu na ich kruchość mogłoby dojść do ich trwałego uszkodzenia.
Znikoma porowatość wykonanych z dwutlenku cyrkonu noży to bardzo istotny atut – gładka powierzchnia noży ceramicznych znacznie ułatwia utrzymanie ich w czystości. Po użyciu wystarczy w zasadzie opłukać nóż wodą, aby znowu był czysty. Noże ceramiczne, w przeciwieństwie do noży stalowych, w żaden sposób nie wpływają na smak i zapach żywności. Ze względu na fakt, że ceramika jest chemicznie obojętna, nie występuje ryzyko korozji noża.
Obecnie wysokiej klasy noże ceramiczne znajdą Państwo również w naszym asortymencie. Oferujemy niewielkie nożyki do obierania warzyw i owoców, noże kuchenne w większych rozmiarach, a także zestawy różnych noży kuchennych. Decydując się na zakup jednego z proponowanych noży ceramicznych, mogą Państwo być zupełnie pewni, że przy prawidłowym użytkowaniu nóż ceramiczny przez wiele lata zachowa swoją ostrość. Jeżeli szukają Państwo noży, których nie trzeba ostrzyć, odpornych na powstawanie zabrudzeń oraz korozję, noże z dwutlenku cyrkonu są idealnym rozwiązaniem.
Nasz asortyment obejmuje noże ceramiczne od cenionych producentów, które są nie tylko bardzo starannie wykonane, ale także cechują się atrakcyjnym designem. Będą doskonale wyglądać w każdej kuchni (dotyczy to zwłaszcza kompletów noży w bloku) i na pewno ułatwią przygotowanie posiłków. To zakup, które nie będą Państwo żałować.

Noże ceramiczne wykonuje się z niezwykle trwałych i twardych tworzyw ceramicznych, znanych również jako dwutlenek cyrkonu. Poniżej wymieniliśmy dla Ciebie najważniejsze zalety i wady noży ceramicznych.

Noże ceramiczne - zalety:

Ciężar
Pod względem wagi, noże te są o wiele lżejsze w porównaniu z tradycyjnymi nożami wykonanymi ze stali, a przez to o wiele łatwiej się z nimi pracuje dzięki ich poręczności i wszechstronnemu zastosowaniu. Zapewnia to skuteczność, efektywność i pozwala osiągnąć lepsze rezultaty, jako że energia potrzebna do pracy z nożem tego typu jest ograniczona do całkowitego minimum.
Trwałość
Noże ceramiczne wykonywane są z najtwardszego znanego materiału, przy czym te o czarnych głowniach są trwalsze niż te o białych głowniach. Trwałość tych noży zwiększa fakt, iż nie są one często poddawane ostrzeniu dzięki temu, że niełatwo jest je stępić. Co więcej, noże te są również nierdzewne, co dodatkowo zwiększa ich trwałość.
Twardość
Materiał, z którego wykonano noże tego typu, cechuje się dużą twardością porównywalną do twardości diamentu. Cecha ta ma duże znaczenie, jako że pomaga zachować ostrość noży, co zawsze jest pożądane. Noże ceramiczne są przez to nieustannie poszukiwane, pośrednio dlatego, że nie wymagają częstego ostrzenia.
Czyszczenie
Noże ceramiczne są niezwykle łatwe w czyszczeniu, jako że nie poddają się łatwo działaniu takich substancji, jak sole, kwasy czy soki. Tego typu obecne w żywności związki znane są z właściwości plamiących, co sprawia, że trudno usunąć je z noża. Jednak w przypadku noży ceramicznych czyszczenie nigdy nie stwarza problemu.

Noże ceramiczne - wady:

Siła
Ceramiczne noże znane są ze swojej wytrzymałości i żywotności, nie znaczy to jednak, że można się z nimi niewłaściwie czy nieuważnie obchodzić. Noże te są sztywne, nieelastyczne, a zatem należy zachować ostrożność przy ich użytkowaniu i przechowywaniu, ponieważ mogą łatwo ulec złamaniu czy rozbiciu. Niektóre łatwo złamią się, jeśli użyte zostaną do krojenia twardych materiałów, takich jak kości. Dlatego też ważne jest, by obchodzić się z nimi ostrożnie zarówno podczas użytkowania, jak i przechowywania.
Ostrzenie
Noże ceramiczne pozostają ostre i nienaruszone przez długi czas zanim zajdzie potrzeba ponownego ich naostrzenia. Jedyną wadą jest to, że kiedy nóż stanie się tępy, nie można będzie naostrzyć go samodzielnie. W tym celu konieczne będzie odesłanie noża do producenta, co może być kosztowne. Kiedy już nóż dostarczony zostanie producentowi, upłynąć może trochę czasu nim zostanie naostrzony i odesłany z powrotem do właściciela, co może stanowić niedogodność.
Koszt
Noże ceramiczne są bardzo drogie, co oznacza, że przed podjęciem decyzji o zakupie należy sięgnąć głęboko do kieszeni i być może wydać nieco więcej, niż zakładał wstępny budżet. To z kolei oznacza, że noże ceramiczne używane mogą być wyłącznie przez osoby o wyższym statusie społeczno-ekonomicznym. Z tego powodu wielu ludzi zdecyduje się na noże wykonane z innych materiałów, dostępne po niskich cenach, w przeciwieństwie do kosztownych noży ceramicznych.

8 rzeczy, o których trzeba wiedzieć przed zakupem noża ceramicznego

Żadne noże nie są sobie równe pod względem trwałości, ceny, a nawet skuteczności w wykonywaniu zadań w kuchni. Poniżej znajduje się przewodnik dotyczący aspektów, które należy przemyśleć, gdy zamierzamy nabyć nóż ceramiczny.

1. Rozważ, jaki rodzaj noża przyda się w Twojej kuchni. Typ potrzebnego noża określony jest jego kształtem i rozmiarem. Zależy to również od stylu Twojego gotowania, jako że dostępnych jest wiele rodzajów ceramicznych noży. Zdecyduj się na taki, który spełni Twoje oczekiwania, na przykład nóż szefa kuchni, nóż do obierania, nóż wszechstronnego użytku, tasak, nóż do filetowania, nóż do mięs - to tylko  niektóre z nich. Wszystkie te noże cechuje odmienny design, choć wykonane są z tego samego materiału.

2. Przed zakupem weź nóż do ręki. Jest to istotne, jako że to właśnie Ty będziesz używać danego noża. Zapoznanie się z chwytem noża przed zakupem jest niezbędne,  dlatego też przed zakupem jakiegokolwiek noża ceramicznego należy skonsultować się z osobą, która będzie stosować ten nóż. Taki test jest niezmiernie ważny przed zakupem noża ceramicznego.

3. Poczuj ciężar noża; charakter pracy, jaką będzie wykonywać nóż, określa jego ciężar. Lekkie noże sprawdzają się przy wykonywaniu szybkich i precyzyjnych cięć,  natomiast ciężkie noże przydają się przy krojeniu grubych materiałów.

4. Zauważ, jak nóż jest wyważony, gdy trzymasz go w dłoni. Cecha ta zależna jest od całościowego wyważenia noża, poczynając od jego ostrza, a kończąc na rączce. Ocenę wyważenia noża można dokonać na różne sposoby, np. chwyt palcami. Ten test jest kluczowy, ponieważ sprawia, że krojenie staje się łatwiejsze i wymaga mniej wysiłku. To zawsze zmniejszy ilość energii zużytej przy krojeniu, a przez to sprawi, że użytkownik będzie odczuwać mniejsze zmęczenie przy stosowaniu dobrze wyważonego noża.

5. Zwróć uwagę na materiał, z którego wykonana została rączka. Do wyrobu rączek noży stosowane są różne materiały, co określa sposób funkcjonowania noża, jako że różne materiały nadają nożom różny chwyt i wyważenie.  Podczas wybierania ceramicznego noża warto zwrócić uwagę na fakt, że rodzaju uchwytu jest bardzo istotny.

6. Zwróć uwagę na szerokość krawędzi tnącej. Sprowadza się to do zwrócenia uwagi przed zakupem na grubość i gładkość tworzywa ceramicznego, z którego wykonany został nóż. Krawędź tnąca powinna być gładka, na całej długości głowni od czubka po rękojeść.

7. Łatwość czyszczenia jest kolejnym czynnikiem, jaki trzeba wziąć pod uwagę przed kupnem noża. Ponieważ niektóre materiały stosowane przy wyrobie noży mogą stanowić wyzwanie pod względem czyszczenia, konieczne jest wybieranie noży ceramicznych łatwych w czyszczeniu.

8. Na koniec odwiedź różne sklepy by dowiedzieć się jak różne sklepy sprzedają takie noże. Informację dotyczącą cen można uzyskać również na stronach internetowych firm sprzedających noże ceramiczne.

Noże ceramiczne wykonywane są z dwutlenku cyrkonu, materiału ceramicznego cechującego się dużą twardością i wytrzymałością. Noże ceramiczne są zazwyczaj wykonywane w procesie prasowania proszku cyrkonowego na sucho, który następnie jest wypalany do momentu uzyskania stałej formy. Umożliwia to zatem produkcję rozmaitych noży, między innymi tych opisanych w niniejszym artykule.

Kyocera Revolution Paring oraz Santoku – zestaw noży

Nóż ten mierzy 33,7x12,4x3 cm (długość x szerokość x grubość) oraz waży niemal 142 g. Produkty tej serii cechują się czarnymi głowniami wykonanymi z ceramiki o krawędzi tnącej ostrzonej zazwyczaj z mikroskopową precyzją. Dzięki temu krawędź jest niezwykle twarda, co jest zaletą przy ponownym ostrzeniu.
Materiał wykorzystany przy produkcji nadaje zazwyczaj produktowi odporność na działanie m.in. kwasów, olejów, soków oraz soli. Zaletami Kyocera Revolution Paring są: jest to najostrzejszy nóż, jaki można kupić, zachowuje ostrość krawędzi znacznie dłużej, niż noże wykonywane z innych materiałów, oraz estetyczny wygląd.
Wady noża: Ostrze jest kruche i może być ostrzone wyłącznie przez producenta.

Kyocera Revolution – seria niemal 18-centymetrowych profesjonalnych noży szefa kuchni

Jego długość wynosi 18 cm, szerokość 4,8 cm, a grubość 2,5 cm. Waży 99 g, niemniej waga przy dostawie wynosi 0,45 kg. To niemal 18-centymetrowej długości super-ostry nóż o białym ostrzu zaprojektowanym do siekania, krojenia w kostkę oraz szatkowania.
Jest on zazwyczaj lekki, a przez to łatwo można nim manewrować. Jest również odporny na działanie olejów, kwasów, soków i innych czynników. Nóż można myć wyłącznie ręcznie i ostrzyć przy użyciu elektrycznej ostrzałki Kyocera lub też naostrzyć do nieodpłatnie u producenta, przesyłając produkt do Kyocera.
Zalety: To najostrzejsze noże w porównaniu z produktami wykonanymi z innych tworzyw. Są lekkie, w przystępnej cenie. Wady: Przy nieuważnym korzystaniu z tych noży mogą zranić.

Kyocera Revolution – seria ponad 15-centymetrowych noży szefa kuchni

Nóż mierzy 36 cm długości, 6 cm szerokości, 2.3 cm grubości oraz waży 99 g.
Ten 15-centymetrowy nóż jest super-ostry, posiada białą głownię o krawędzi tnącej ostrzonej z mikroskopową precyzją, dzięki czemu zachowuje ostrość na długo. Jest lekki, przez co ma dobrze wyważony chwyt.
Nóż ma piękny wygląd, może być ostrzony przy użyciu elektrycznej ostrzałki Kyocera lub też przekazany do ostrzenia producentowi po uprzednim kontakcie e-mailowym. Nóż należy myć ręcznie.
Zalety: Nóż jest ostry i zachowuje swoją ostrość przez długi czas; zakup nie jest drogi, noże takie przewyższają zaletami noże wykonane z innych materiałów.
Wady: Proces ostrzenia u producenta zajmuje dużo czasu, co jest niewygodne.

Kyocera Revolution Series 6-Inch Nakiri Vegetable Cleaver, White Blade

Nóż mierzy 14 cali długości, 3,3 cali szerokości, 1,1 cali grubości. Waży 3,5 uncji, posiada ceramiczną głownię z krawędzią tnącą ostrzoną z mikroskopową precyzją, co zapewnia zachowanie ostrości noża przez długi czas.

Noże wykonane z tworzywa ceramicznego są twarde i odporne, niemniej należy się z nimi odpowiednio obchodzić i zapewnić prawidłową pielęgnację, by wydłużyć ich użyteczność i żywotność. Przy pielęgnacji noży tego typu można zastosować poniższe strategie.

Właściwe użytkowanie noży ceramicznych

Noże ceramiczne należy użytkować właściwie, ponieważ łatwo ulegają one złamaniu. Dzieje się tak, ponieważ nie są to noże ogólnego przeznaczenia – zaprojektowane zostały w celu szatkowania i siekania artykułów spożywczych, takich jak owoce czy warzywa.
Używanie tego typu noży w celu cięcia twardych materiałów, takich jak kości czy produkty mrożone, może spowodować odłamanie się fragment ostrza, co wpłynie niekorzystnie na ostrość noża w bezpośredni sposób.
Stosując nóż nie należy używać go jako do podważania oraz należy zawsze korzystać z deski do krojenia.
Niekorzystny wpływ na ostrość noża mogą mieć również materiały typu szkło, kamień czy marmur, co może spowodować złamanie ostrza.

Czyszczenie noży ceramicznych

Jest to jedna z najważniejszych czynności dotyczących pielęgnacji noży ceramicznych. Noże tego typu z łatwością pozwalają się czyścić dzięki pozbawionej porów strukturze ostrza, która uniemożliwia wnikanie bakterii i zarazków.
Z uwagi na brak możliwości zmywania w zmywarce, noże ceramiczne można myć wyłącznie ręcznie. Powodem tego jest możliwość obicia się ostrza noża w zmywarce o jej ściany, bądź też o inne przedmioty umieszczone w zmywarce, co w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia ostrza.
Mycie noży ceramicznych w zmywarce może również zniszczyć ich drewniane rączki, a z uwagi na ich ostrość umieszczenie noży w zmywarce i wyjęcie ich może okazać się problematyczne z uwagi na możliwość skaleczenia się.
Z powyższych względów noże ceramiczne powinny być czyszczone ręcznie, ponieważ nie powoduje to uszkodzenia noża, a podczas czyszczenia należy zachować ostrożność z uwagi na możliwość skaleczenia się.

Ostrzenie noży ceramicznych

Jako że noże tego typu wykonywane są z materiałów o wysokiej twardości, nie wymagają częstego ostrzenia, ponieważ zachowują swoją ostrość przez czas dłuższy w porównaniu z nożami stalowymi.
Podczas ostrzenia należy stosować diamentowe ostrzałki, jako że w przypadku innych metod ostrzenia może nastąpić uszkodzenie ostrza noża.
Ostrzenie noża może mieć miejsce po pięciu latach i powinno zostać zlecone profesjonaliście lub producentowi danego noża.

Właściwe przechowywanie noży ceramicznych

Jest to istotny aspekt pielęgnacji noży ceramicznych. Istnieją specjalne stojaki w formie bloków, które można zakupić w celu przechowywania tego rodzaju noży. Niemniej można je również przechowywać w szufladzie.
Przechowywanie noży należy zaplanować w sposób uniemożliwiający ostrzom uszkadzanie się nawzajem, ponieważ może to niekorzystnie wpłynąć na ich ostrość, a w niektórych przypadkach zmniejszyć żywotność noża.
Do innych rozwiązań z zakresu przechowywania, jakie można nabyć, należą składane pokrowce, które noże można zawinąć i przechowywać w ten sposób.

Ostrzenie noży ceramicznych Kyocera

Ze względu na swoją wytrzymałość i solidną konstrukcję noże ceramiczne Kyocera zachowują ostrość przez długi czas, zanim konieczne okaże się ponowne ostrzenie.

Powyższe sugeruje, że proces ostrzenia jest trudną czynnością. Można ją wykonać w domu lub zlecić profesjonalistom zajmującym się ostrzeniem, a w niektórych przypadkach producenci zalecają, by wymagające ostrzenia noże przesłane zostały w tym celu im.

Należy przestrzegać następujących wytycznych:

1. Odeślij noże ceramiczne do Kyocera w celu ostrzenia. Wsparcie oferowane jest nabywcom przez cały cykl życia produktu! Kyocera oferuje nieodpłatne ponowne ostrzenie wszystkich swoich ceramicznych noży. Cena ostrzenia wynosi jedynie 30 złotych za dwa noże oraz dodatkowe 15 złotych za każdy kolejny nóż. Proces ostrzenia nie powinien trwać dłużej niż tydzień. Usługa ta dotyczy noży zakupionych w Stanach Zjednoczonych. Na początek wypełnij formularz na stronie Kyocera.

2. Kup diamentowe ostrzałki; nóż należy umieścić w pozycji 15-20 stopni względem ostrzałki. Następnie przeciągać nóż wzdłuż ostrza w celu przywrócenia pożądanej ostrości. Nóż należy przeciągać na diamentowej ostrzałce kilkakrotnie na obojętnie której stronie ostrzałki.


3. Alternatywą jest zakup tarczy z węglika krzemu wykonanej z miękkiego tlenku glinu do ostrzenia noży. W przypadku ostrzałek/tarczy z węglika krzemu również można kierować się wskazówkami powyżej dotyczącymi ostrzenia za pomocą tarcz diamentowych. Ostatecznie wykonuje się polerowanie w celu nadania nożowi wymaganego wykończenia. Niemniej przed przystąpieniem do używania noża ważne jest oczyszczenie go, aby zapobiec przedostaniu się na jedzenie cząstek, jakie mogły powstać podczas procesu ostrzenia.

4. Ostrzenie może również zostać wykonane przez profesjonalistę, który zajmuje się nożami ceramicznymi. Niektórzy producenci zalecają w niektórych przypadkach swoim klientom, by w razie stępienia ostrza noża odsyłali im produkt do ostrzenia. Jedyne komplikacje, jakie tutaj powstają, to opóźnienia, które w konsekwencji okazują się niedogodne.

Jak często ostrzyć noże?

Ostrzenie noży jest w rzeczywistości żmudnym i czasochłonnym zajęciem, gdy zajmują się nim osoby bez odpowiedniego doświadczenia. Dlatego też zaleca się regularne ostrzenie noża ceramicznego w zależności od tego jak dany nóż jest używany.

Częste używanie noży ceramicznych doprowadzi do stępienia noża po krótkim czasie, np. po trzech latach, w przeciwieństwie do noża stosowanego rzadziej. Oznacza to zatem, że noże powinny być ostrzone po trzech do czterech latach, co zależy od sposobu ich użytkowania.

Ostrzyć w warunkach domowych czy też odesłać d producenta lub profesjonalisty? Wszyscy zadają sobie to ciężkie pytanie, gdy ich noże zaczynają się tępić.

Ponieważ noże te nie należą do zwyczajnych, wymagają specjalnych umiejętności ostrzenia. Jest to również oszczędne, jako że ostrzenie może odbywać się wyłącznie po znacznym okresie czasu; zaleca się, by użytkownicy decydowali się na ostrzenie noża u specjalistów, nie zaś kupowali ostrzałki, które będą leżeć przez długi czas, czekając próżnie na sposobność kolejnego użycia.

Ostrzenie może wiązać się z innymi niebezpieczeństwami, takimi jak zranienie się. Może również nie zostać prawidłowo wykonane, co może zniszczyć ostrze noża ceramicznego – co nie jest pożądane.
Zarówno pod względem wygody, jak i kosztów, lepszym rozwiązaniem jest zlecenie ostrzenia noży ceramicznych Kyocera profesjonaliście lub producentowi.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl