Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@cookandlove.pl   Kontakt
Opcje przeglądania
Producent
Nowość
Promocja

ekspresy do kawy

Jaki kupić dobry ciśnieniowy ekspres do kawy?

Ekspresy do kawy - Ranking 2016 - Przeczytaj opinie!

Smakosze kawy nie wyobrażają sobie jej picia w formie innej niż z ekspresu. Rozpuszczalne kawy choć wciąż popularne ze względu na szybkość przygotowania napoju w niczym nie dorównują tej prawdziwej, przyrządzonej ze zmielonych ziaren kawy. Jeśli więc chcemy delektować się na co dzień smakiem kawy, a nie napoju kawowo-podobnego, musimy zaopatrzyć się w sprzęt, który nam pozwoli zrobić ulubiony napój. W sklepach internetowych mamy trzy główne rodzaje ekspresów do kawy: przelewowe, ciśnieniowe oraz na kapsułki. Ekspresy przelewowe działają bardzo prosto: zagotowana w nich woda przelewa się przez filtr zawierający porcję zmielonych ziaren kawy, a gotowy płyn spływa do dzbanka. Dzbanek najczęściej jest jednocześnie termosem, co pozwala na jednorazowe przygotowanie większej ilości kawy, którą dzięki podtrzymywanej temperaturze możemy pić przez kilka godzin. Ekspres sprawdza się więc w przypadku większej ilości domowników lub gości. Smak kawy przygotowanej w tego rodzaju ekspresie jest mało wyszukany, za to napój zawiera dość dużo kofeiny. Czas przyrządzania dzbanka kawy może wynieść nawet 10 minut. Wymaga on również jednorazowych filtrów. Najbardziej cenione przez koneserów ekspresy to te ciśnieniowe, z których najczęściej spotykanymi są ręczne. W specjalnej dyszy z pojemnikiem umieszcza się i ubija zmieloną kawę, a dyszę umieszcza w ekspresie. Po uruchomieniu urządzenia, podgrzana woda przelewa się pod wysokim ciśnieniem wprost do filiżanki. Są również ekspresy, które umożliwiają jednoczesne przyrządzenie dwóch filiżanek kawy. Dodatkowym elementem często spotykanym w tego typu ekspresach są spieniacze do mleka. Nowocześniejszą odmianą ekspresów ciśnieniowych są urządzenia całkowicie zautomatyzowane. Potrafią one zmielić ziarna kawy, odmierzyć odpowiednią ich ilość w zależności od ustawionych parametrów mocy napoju i przyrządzić oczekiwany napój. Zupełny brak ingerencji w proces parzenia kawy mają właściciele ekspresów na kapsułki. Moda na tego typu sprzęty trwa nieprzerwanie od kilku lat, gdyż użytkownikom podoba się nie tylko szybkość przygotowania kawy, ale też wybór smaków zamkniętych w gotowych kapsułkach, co nie wymaga znajomości przepisów na poszczególne rodzaje kawy. Atrakcyjny design tych urządzeń oraz przystępna cena to również cechy wpływające na ich popularność. Podsumowując można stwierdzić, że wybór ekspresu zależy przede wszystkim od naszych preferencji. Musimy określić jaki rodzaj kawy lubimy, ile mamy czasu na jej przygotowanie, czy cenimy sobie czas czy może chcemy eksperymentować z różnymi gatunkami kaw. Oczywiście istotne jest również kryterium ceny.

9 sposobów na maksymalne wykorzystanie ekspresu do kawy

Niezawodny auomatyczny ekspres do kawy zajmuje stałe miejsce na milionach półek kuchni na całym świecie; nic dziwnego, w końcu znacznie ułatwia proces zaparzania kawy. Jeżeli jednak chodzi o smak, jest sporo rzeczy, które mogą pójść nie tak w trakcie jej przygotowanie w ekspresie, czego rezultatem może być gorzki, kwaśniawy albo bylejaki smak kawy. Czytaj dalej poniżej o 9 największych błędach jakie możesz zrobić podczas robienia kawy w ekspresie i jak im zapobiec:

1. Brudny ekspres do kawy

Wszyscy znamy ten gorzki, przywołujący na myśl brud zapach jaki powstaje, kiedy ekspres do kawy nie jest przez jakiś czas czyszczony. Utrzymywanie ekspres do kawy w stanie czystym jest jednym z najważniejszych zaleceń jakich należy się trzymać przy przygotowywaniu czarnego napoju, ale też najczęściej przeoczanym. Trochę środków zaradczych zwróci się po pewnym czasie w postaci smacznej kawy: - Każdego razu, kiedy przygotowujesz kawę: Myj pojemnik z kawą dokładnie, najlepiej przy użyciu płynu do naczyń i wody. Przemywanie go pod bieżącą wodą na niewiele może się zdać. Jeżeli pojemnik z kawą jest termiczny bądź ostrożny, żeby go nie zarysować bądź zarysować linii wewnętrznych. - Raz w tygodniu albo raz w miesiącu, w zależności od tego jak często robisz swoją kawę: Wymieszaj w tych samych proporcjach wodę i biały ocet winny tak, by wystarczyło na wypełnienie nim pojemnika/dzbanka do kawy. Przeprowadź dwa „puste” cykle zaparzania z takim ekspresem do kawy, następnie wymyj dzbanek dokładnie mydłem i wodą. Ostatecznie zrób jeszcze jeden pusty cykl zaparzania z maksymalną ilością wody jaka może zmieścić się ekspresie do kawy – to sprawi, że zniknie jakikolwiek utrzymujący się zapach octu. Jest wiele środków do czyszczenia na rynku, ale woda i ocet winny są kombinacją tanią i niemal rónie skuteczną.

2. Stare nasiona.

Generalnie przyjmuje się, że świeżej, wysokiej jakości nasiona kawy są jednym z najważniejszych kryteriów, jakie należy spełnić przy robieniu dobrej kawy. Jeżeli kupujesz swoje nasiona w supermarkecie najlepszym, czego możesz się spodziewać jest umiarkowana w smaku kawa. Twoja kawa będzie smakować najlepiej jeżeli data jej parzenia będzie możliwie najbliższa, ponieważ cały smak i aromatyczne składniki w środku nasion kawy zaczynają niszczeć od razu po jej zaparzeniu.

3. Nasiona Twojej kawy zostały zbyt wcześnie zmielone.

Pamiętasz, co zostało napisane powyżej o składnikach wewnątrz nasion kawy powoli tracących na sile? Mielenie nasion zanim zostaną bezpośrednio użyte, niejako „na zapas”, przyspiesza proces utraty tych skadników. Jest kuszące przygotować wszystko zawczasu, w tym wypadku zmielić nasiona, by kiedy miało dojść do jej zaparzenia wszystko było przygotowane. Jeżeli jednak kiedyś próbowałeś kawy z nasion świeżo zmielonych i takich, które były zmielone wcześniej, z pewnością zauważysz różnice.

4. Zła wielkość drobin kawy.

Wybór odpowiedniej wielkości drobin mielonej kawy sprowadza się do doboru odpowiedniego kształtu filtra. Dla filtrów płaskich u dołu powinieneś używać średniego mielenia. Jeżeli Twój młynek ma opcję w rodzaju „automatyczny”, są szanse, że jest przystosowany do mielenia z użyciem takich właśnie filtrów. Dla filtrów stożkowatych powinieneś mielić nasiona w ustawieniu średnim.

5. Zła woda.

Woda stanowi ponad 98% zaparzonej kawy, więc jest czymś zrozumiałym, że powinna być dobra, jeśli ma z niej wyjść dobra kawa. Pozostaje pytanie: co pozwala stwierdzić, że woda jest „dobra” albo „zła” do przygotowania kawy? W skrócie sprowadza się to do zawartości w niej minerałó. Jeżeli żyjesz na obszarze z dobrą wodą kranową która nie jest ani zbyt twarda, ani zbyt miękka, prawdopodobnie nada się doskonale na zrobienie kawy. Jednakże, jeżeli woda jakiej używasz jest twarda (zawiera dużo minerałów) może z niej powstać kawa, która smakuje byle jak. Z drugiej strony miękka woda kranowa (zawiera dużo minerałó) może sprawić, że kawa będzie smakować nieznośnie gorzko. Jeżeli problemem jest woda, jakiej używasz, sugeruje się używanie butelkowanej do porannego zaparzania kawy. Nie używaj jednak destylowanej! Jej zawartość minerałów jest o wiele za mała, by można z niej było zrobić smaczną kawę.

6. Zbyt dużo/ zbyt mało kawy

Nieważne, jak przygotowujesz swoją kawę, istnieje „złoty środek” w proporcji kawy do wody używanej do jej przyrządzenia, która da Ci najlepsze rezultaty: kawa i woda w proporcji 16:1. Obrazuje to następujący przykład: na 16 uncji wody (2 kubki) powinieneś użyć jedną uncję kawy. Możesz dostosować ten stosunek nieco zmienić w którąś ze stron w zależności od tego, jak mocną lubisz kawę, ale nie zapędzaj się z tym, ponieważ Twoje eksperymenty mogą zakończyć się nieprzyjemną w smaku kawą.

7. Nie rób kawy na oko.

Robienie kawy bardziej przypomina pieczenie niż gotowanie – najważniejsza jest w nim precyzja i nawet małe zmiany mogą być dużą różnicą. Nie ma prawdopodobnie żadnej szansy być odmierzył odpowiednią ilość kawy, jeśli robisz to na oko. Zaleca się używanie do tego celu odpowiednich przyrządów mierniczych. Z początku wydaje się to szalone, ale uważamy, że jest to tak naprawdę jeden z prostszych sposobów na pozbycie się domysłów w równaniu robienia kawy. Robienie pomiarów powinno być odczuwalne w smaku zaparzanego napoju.

8. Woda nie jest wystarczająco gorąca.

Głównym problemem większości, z jakim boryka się prawie każdy ekspres do kawy, jest to, że nie mogą podgrzać wody do odpowiedniej temperatury na zrobienie kawy. Temperatura zaparzanej kawy mieści się w wąskich granicach pomiędzy 195 a 205 stopniami, kawa w nich przyrządzona powinna być najlepsza. Odrobinę więcej i kawa nabierze smaku gorzkości i spalenizny, mniej: i będzie słaba i kwaśna. Większość automatycznych ekspresów do kawy nawet nie dochodzi blisko 195 stopni. Wiele z tych, którym się udaje, nie może utrzymać temperatury wody bez przerwy na tym poziomie podczas parzenia. Możesz sprawdzić temperaturę w Twoim ekspresie do kawy dosyć łatwo poprzez wsadzenie do środka koszyczka do zaparzania termometr kuchenny i przeprowadzić zaparzanie bez żadnych nasion kawy. Jeżeli temperatura jest poniżej 195 stopni, to co możesz zrobić to: przemyj ekspres do kawy sporą ilością wody po czym nalej do niego podgotowanej wody przed zaparzaniem.

9. Pozostawienie dzbanka na ciepłej podstawce.

Jest to wygodny sposób na utrzymanie Twojej kawy w cieple aż do czasu, kiedy nie zechcesz kolejnej porcji. Ma jednak pewien duży minus: pozostawienie dzbanka na ciepłej lub podgrzewanej podstawce po jej zaparzeniu szybko sprawi, że kawa będzie smakować jak przypalona albo gorzka. Jeżeli zaparzasz większą ilość kawy, że podawać ją co jakiś czas, lepiej przechowywać ją w czystym, izolowanym termosie po jej zaparzeniu.

do góry
Pokaż pełną wersję strony