Dobrej jakości noże kuchenne z pewnością przydadzą się w każdym gospodarstwie domowym. To narzędzia niezbędne podczas przygotowania wielu potraw. Oczywiście można od razy zdecydować się na zakup kompletu noży. Jeśli jednak wolą Państwo zainwestować po prostu w jeden nóż, który będzie w miarę uniwersalny, polecamy profesjonalny nóż szefa kuchni.
W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka noży o różnych rozmiarach. Jeśli jednak dopiero kompletujemy wyposażenie kuchenne, warto zacząć właśnie do tzw. noża francuskiego, który znany jest głównie jako nóż szefa kuchni. Noże tego typu są dość duże, ich długość mieści się w przedziale 15-30 cm, ale najpopularniejsze i najwygodniejsze w użyciu to te, których długość wynosi ok. 20 cm. Dzięki delikatnie zakrzywionemu ostrzu noże szefa kuchni są niezastąpione, gdy chodzi o dokładne cięcie. Z pomocą noża tego typu można szybko pokroić różne produkty spożywcze w plastry, w kostkę itd. Możliwe jest także szatkowanie i siekanie. Typowy nóż szefa kuchni ma stosunkowo szerokie i jednocześnie cienkie ostrze. To właśnie dzięki temu nawet większe produkty można pokroić szybko, łatwo. Co istotne, dziki cienkiemu ostrzu nie dochodzi do żadnych uszkodzeń nawet wtedy, kiedy kroimy jakieś dość delikatne składniki.
Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom, włączyliśmy atrakcyjne noże szefa kuchni także i do naszej oferty. Także i tym razem staramy się dostarczyć naszym klientom produkty najwyższej klasy. Dostępne są u nas m.in. noże marek Gerpol oraz Gerlach, które wyprodukowano ze stali nierdzewnej, całkiem odpornej na korozję. To narzędzia, które ułatwią pracę w kuchni, które w dodatku można będzie używać całymi latami. Proponowane przez nas noże kuchenne przydadzą się zarówno amatorom, jak i profesjonalistom.
Jeśli jakiś z proponowanych przez nas w tej kategorii produktów Państwa zainteresował, zachęcamy do skontaktowania się z nami. Odpowiemy na wszelkie pytania co parametrów technicznych dostępnych noży szefa kuchni. Pomożemy w dokonaniu wyboru, podpowiemy optymalne rozwiązania.
Nóż szefa kuchni znany również jako nóż francuski czy kucharski, stosowany jest do krojenia produktów spożywczych przy przygotowywaniu posiłków. Nóż ten zaprojektowany został w sposób, dzięki któremu użytkownik nie odczuwa zmęczenia przy korzystaniu z noża, dzięki czemu praca szefa kuchni staje się przyjemnością.
Profesjonalny nóż szefa kuchni musi spełniać następujące kryteria:
Głownia noża szefa kuchni może być kuta na gorąco lub produkowana ze stali ciętej. Głownie kute na gorąco poddawane są wielostopniowemu procesowi, który jest bardzo kosztowny i na który składa się obróbka cieplna stali w wysokich temperaturach oraz następnie obróbka plastyczna na gorąco do chwili uzyskania pożądanego kształtu.
Natomiast głownie uzyskiwane ze stali ciętej są bezpośrednio przycinane do pożądanego kształtu w stali walcowanej na zimno. Mogą być również m.in. ceramiczne, wykonane ze stali nierdzewnej czy węglowej.
Jest to kolejny aspekt, jaki należy wziąć pod uwagę podczas wybierania profesjonalnego noża szefa kuchni. Krawędź tnąca może mieć różne formy szlifu, np. szlif wypukły, wklęsły, pojedynczy, podwójny, szlif w V czy po jednej stronie głowni.
Jest to istotne, ponieważ pozwala na zastosowanie różnorodnych szlifów, a różne rodzaje szlifu pozwolą na stosowanie różnego rodzaju cięć.
Materiał, z którego wykonuje się ostrze determinuje jego ostrość oraz czas zachowania ostrości między kolejnymi ostrzeniami.
1. W przeciwieństwie do noży tego typu wykonanych z innych materiałów, ceramiczny nóż szefa kuchni zachowuje ostrość na długo, ponieważ materiał, z którego jest wykonany cechuje się wysoką twardością i przez to niełatwo się tępi.
Jest to pożądana cecha, jako że na pracę szefa kuchni składa się mnóstwo krojenia, plasterkowania i siekania, co zagwarantowane będzie w przypadku noży wykonanych z tworzyw ceramicznych.
2. Łatwe w czyszczeniu; noże ceramiczne, w przeciwieństwie do innych, zazwyczaj nie poddają się działaniu substancji, takich jak kwasy, sole czy inne czynniki, co czyni je łatwymi w czyszczeniu w porównaniu z produktami wykonanymi z innych materiałów, łatwo poddających się takim substancjom.
Jest to cecha pożądana, przykładowo, w hotelach czy restauracjach, gdzie czyszczenie odbywa się codziennie – znacznie ułatwia to pracę. Ponadto, noże ceramiczne są także trwałe z uwagi na swoją nierdzewność, powszechną wśród innego rodzaju noży wystawianych przez pewien czas na działanie wody.
3. Noże ceramiczne można wykorzystać do innych zadań, z którymi nie poradzą sobie noże wykonane z innych materiałów.
Powodem tego jest dziesięciokrotnie większa twardość noży ceramicznych w porównaniu z twardością noży wykonanych z innych materiałów.
4. Noże szefa kuchni wykonane z tworzywa ceramicznego są obojętne w tym znaczeniu, że nie reagują z żywnością. Jest to niezwykle ważne, jako że nie wpływają one w żaden sposób na smak jedzenia, tak jak to robią noże wykonane z innych materiałów.
Jest to pożądana cecha, jako że żywność może zachować swój naturalny aromat i smak. Noże ceramiczne są również bardzo stabilne, a przez to sprawdzają się przy wielu zadaniach.