Newsletter - Nowości + kody rabatowe %)
Noże do sushi - Poznaj ich rodzaje!

nóż do sushi

W Japonii noże klasyfikowane są ze względu na formę oraz zastosowanie. Klasyfikacji tej podlegają również noże do sushi, a w niniejszym artykule wymienionych zostało kilka różnych ich typów.

Rodzaje noży do sushi

Yanagiba

Jest to profesjonalny nóż stosowany przez szefów kuchni przy przygotowywaniu sushi.  Znaczenie nazwy yanagiba sprowadza się do formy wierzby, oznacza to zatem, że nóż posiada szeroką głownię i szpiczaste ostrze. Jego ostrze ma jednostronnie skośny szlif, co umożliwia wykonywanie ostrych i precyzyjnych cięć. Nóż mierzy około 13 cali długości i jest średniej wagi.

Takobiki

Jest to kolejny typ noża do sushi, zaprojektowany w sposób nadający mu tępy sztych i smukłą głownię. Pod innymi względami przypomina nóż yanagiba.

Usuba

Nóż ten ma prostą, cienką głownię o podwójnej krawędzi tnącej, dzięki czemu sprawdza się w przy przygotowywaniu sushi. Nóż ten znajdzie również zastosowanie przy krojeniu i szatkowaniu warzyw.

Kodeba

To najmniejszy z noży przeznaczonych do przygotowywania sushi. Ten rodzaj noży przydatny jest głównie przy takich czynnościach, jak czyszczenie skorupiaków czy drobniejszych ryb. Nóż ten cechuje się jednostronnym ostrzem oraz rączką wygiętą w sposób ułatwiający szefowi kuchni krojenie produktów spożywczych.

Deba

Nóż ten posiada ostrza o różnej długości, zazwyczaj mieszczącej się w przedziale 4-8 cali.  Szerokość głowni zwęża się ku sztychowi, przez co nóż sprawdza się w swojej roli. Głownia zazwyczaj jest ciężka i solidna, dzięki czemu dobrze spełnia się przy krojeniu kości i twardych warzyw.

Cechy noży do sushi

Noże do sushi nie są wykonywane z materiałów typu tworzywo ceramiczne czy stal nierdzewna, przez co mogą sprawiać wiele trudności np. pod względem pielęgnacji, jako że poddają się działaniu soli, kwasów, soków i innych czynników obecnych w żywności.
Mając na uwadze powyższe cechy oraz fakt, że noże tego typu stosowane przy krojeniu żywności powinny wykazywać się odpornością na rdzę, noże wykonane z tworzyw ceramicznych okazują się tutaj lepsze.

Dlaczego właśnie nóż ceramiczny?

Noże wykonane z tworzyw ceramicznych są nierdzewne i nie ulegają działaniu kwasów, soli, soków czy innych czynników, jakie mogą znajdować się w produktach spożywczych.
Z drugiej strony ceramika jest chemicznie obojętna - w przeciwieństwie do noży do sushi, które przy kontakcie z żywnością  nadają jej metaliczny smak, co daje nieprzyjemne odczucia i może niekorzystnie wpłynąć na walory przygotowywanych potraw.
Noże ceramiczne są niezwykle mocne i wytrzymałe, co jest pożądaną cechą, jako że pozwala im ona zachować swą ostrość przez długi czas bez konieczności częstego ostrzenia.
Noże ceramiczne łatwo poddają się czyszczeniu, ponieważ plamy nie przywierają do materiału głowni - w przeciwieństwie do noży do sushi, które absorbują zabrudzenia i przez to sprawiają trudności w czyszczeniu.  
Noże ceramiczne są trwałe w porównaniu z nożami wykonanymi z innych materiałów, co wskazuje na to, że inwestycja w noże tego typu opłaca się na dłuższą metę.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl